محققان مرکز رشد واحدهای فناوری فرآوردههای دارویی دانشگاه علوم پزشکی تبریز موفق به تولید لوسیون گیاهی برای حفاظت از گزش پشهها و مبارزه با حشرات شدند که این فرآورده تا سه ماه آینده به تولید صنعتی میرسد.
علیرضا مظلومی گاوگانی از مجریان طرح در گفتوگو با خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) با بیان این که گزش حشرات علاوه بر ایجاد سوزش، خارش، حساسیت و مزاحمتهای وسیع انسانی، موجب انتقال بسیاری از بیماریهای مهم مثل مالاریا و لشمانیوز به انسان میشود، گفت: فرآورده گیاهی «پران» از حساسیت و عوارض یاد شده جلوگیری میکند.
وی با بیان این که کودکان بیش از دیگر افراد در معرض خطر گزش حشرات قرار دارند، گفت: بیشتر داروهای ضد گزش شیمیایی هستند اما خانوادهها استفاده از داروهای شیمیایی را به سبب عوارض آنها، برای کودکان خود ترجیح نمیدهند.
مظلومی افزود: فرآورده گیاهی ضد حشره، بر روی نمونههای انسانی و سپس در محیط آزمایشگاهی تحت دو نوع آزمایش قرار گرفت که نتایج بسیار مثبت و امیدبخش بود.
وی درباره نحوه تولید این فرآورده گفت: گیاهان مورد نظر، ابتدا پس از جمعآوری با مطالعات مورفولوژیکی شناسایی و سپس اندامهای مورد نظر در دمای محیط خشک شدند. نمونههای گیاهی تهیه شده تا زمان اسانسگیری در دمای 2 درجه سانتیگراد در داخل بستهبندی پلاستیکی غیر قابل نفوذ نسبت به نور و هوا نگهداری شد.
به گفته مظلومی مقدار 100 گرم از هر یک از گیاهان مورد نظر به مدت چهار ساعت به روش تقطیر با آب اسانسگیری شد. سپس اسانسهای به دست آمده توسط سولفات سدیم انیدر آب گیری شده و در ظروف کوچک و در بسته در تاریکی و دمای 2 درجه سانتیگراد نگهداری شد.
وی اظهار امیدواری کرد با صدور مجوز ساخت این لوسیون از سوی وزارت بهداشت تا سه ماه آینده این محصول حاوی نرمکننده با اسانسهای مختلف از جمله لیمو، سیب و میخک به مرحله تولید صنعتی برسد و پس از آن این فرآورده گیاهی به صورت اسپری نیز تولید شود.
مظلومی با بیان این که فرآورده گیاهی ضد حشره فاقد مشابه داخلی است، ادامه داد: در خارج از کشور این نوع داروهای گیاهی با توجه به فرهنگ استفاده از گیاهان دارویی، به وفور استفاده میشود اما هزینه ساخت این داروها در خارج از کشور بسیار بالاست و برای مصرف کننده ایرانی مقرون به صرفه نیست.
وی هزینه اجرای این طرح تا مرحله تولید نیمه صنعتی را بیش از 50 تا 60 میلیون تومان اعلام کرد.
مظلومی بیشترین مشکل طرح را در زمینه امور اداری دانست و گفت: این طرح میتوانست یک سال پیش به مرحله تولید صنعتی برسد اما به دلیل طولانی بودن روند اداری به تازگی پروانه ساخت دریافت کرده است. انتظار میرود در مرحله تولید صنعتی به علت دشواری تهیه مواد اولیه دارویی این طرح بیشتر مورد حمایت مالی قرار بگیرد.
انتهای پیام
نظرات