معاون ارزی بانک مرکزی مهمترین هدف از راهاندازی مرکز مبادلات ارزی را تامین منابع ارزی مورد نیاز بخش تولید دانست و اظهار كرد: بانک مرکزی با توجه به مفاد قانون بودجه، نگاه ویژهای به بخش تولید در سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی دارد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) مينو كيانيراد نظارت بانک مرکزی بر عملیات ارزی کشور را از دیگر اهداف این مرکز دانست و گفت: بانک مرکزی به منظور نظارت کامل بر عملیات ارزی کشور از سامانههای پورتال ارزی، سنا و ساعت استفاده میكند. سامانه سنا، امکان ثبت اطلاعات را در صرافیها بر عهده دارد و با راهاندازی این سامانه بانک مرکزی امکان نظارت بر گردش ارز در صرافیها را خواهد داشت.
کیانیراد مهمترین ویژگی طرح مرکز مبادلات ارزی را همفکری و تشریک مساعی تمام دستگاه های دستاندرکار از جمله دولت، مجلس و بانک مرکزی در تصمیمگیری عنوان کرد و افزود: نحوه اجرای طرح نیز با تشریک مساعی بود؛ بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری بی سابقهای، این طرح را برنامهریزی کردند و با سرعت خوب نیز توانستیم آن را راه اندازی کنیم.
وی درخصوص عرضه ارز توسط بانک مرکزی در این مرکز گفت: عرضه ارز در این مرکز طبق مفاد قانون بودجه 14.5 درصد از طریق منابع حاصل از فروش نفت، فرآوردههای نفتی و میعانات گازی و بخشی از آن نیز از منابع صندوق توسعه ملی تامین میشود. در این طرح امکان مشارکت بخش خصوصی و صادرکنندگان غیرنفتی نیز وجود دارد و دارندگان ارز از جمله عموم مردم که در بانکها سپرده گذاری ارزی کردهاند یا در منازلشان ارز را نگهداری میکنند میتوانند در این طرح مشارکت داشته باشند.
معاون ارزی بانک مرکزی در مورد تقاضای ارز در این مرکز اظهار كرد: نکته مورد توجه در تقاضای ارز، تامین ارز موردنیاز بخشهای تولیدی کشور است. اولویتهای کالایی 1 و 2 با نرخ مرجع از طریق منابع ارزی حاصل از فروش نفت تامین میشود و ریال مربوطه طبق قانون به حسابهای ذیربط در خزانه واریز میشود. ارز موردنیاز اولویتهاي 3 و 4 و 5 که اعم از مواد اولیه، کالاهای واسطهای و کالاهای سرمایهای هستند از طریق سایر منابع ارزی و با نرخ غیرمرجع(نرخ مبادلهای) که روزانه از طریق سایت بانک مرکزی به اطلاع عموم میرسد، تامین میشود.
معاون ارزی بانک خاطرنشان کرد: مورد مصرف ارز، کشور و محل آن برای تمامی واردکنندگان مشخص است، تمامی اطلاعات در پورتال ارزی ثبت میشود و امکان تخصیص ارز برای واردات و مصرف آن در محلی دیگر به هیچ وجه وجود ندارد.
کیانیراد درباره آخرين تصميمات اعمال شده از سوي مسئولان در خصوص بازار ارز گفت: در طول اين چهار روز كه از راه اندازي مركز مبادلات ارزي ميگذرد حجم عمليات ارزي در اين مركز، چشمگير بوده به طوري كه روز اول بيش از 10 ميليون دلار جابه جا شده كه اين رقم با حضور بيش از 25 نفر از متقاضيان انجام شده و در روز دوم اين رقم به 14 ميليون دلار رسيده كه در مجموع رقمي بالاي 24 ميليون دلار را نشان ميدهد. اين در حالي است كه تدابير ويژهاي انديشيده شده و از آنجا که در روز اول حجم زياد مراجعه كنندگان بيشتر به صورت عرضه كنندگان ارز آن هم به شكل اسكناس بودهاند برنامه اصلي ما باز كردن راه مبادلات ارزي آن هم به شكل اسكناس براي دارندگان ارز است.
وی تصریح کرد: همانگونه که اولویتبندی کالایی در این مرکز انجام میشود، اولویت بندی بخش خدماتی هم مدنظر است. در این خصوص دانشجویان بورسیه، بیمارانی که تایید شورای عالی پزشکی را دارند و زائرین حج تمتع امسال می توانند از ارز مرجع استفاده کنند.
كيانيراد با بيان اينكه در اين چند روز جلسات خوبي با دستگاههاي مختلف از جمله اتاق بازرگاني، بخش خصوصي و نمايندگان مجلس براي هماهنگي هاي لازم با دستگاههاي مختلف از سوي اين مركز برگزار شده است، گفت: بايد فرصت بدهيم كه اين طرح از طريق مركز مبادلات ارزي با آرامش و اعتماد كامل به مرحله اجرا گذاشته شود.
انتهاي پيام
نظرات