وی با صدای گیرا و حزن آلودش از جمله مشهورترین مداحان منبر حسینی(ع) و خادمان اهل بیت پیامبر(ص)است، او از مفاخر مدرسه خدمتگزاری به نهضت عاشوراست که توانست با مداحی های زیبایش صدای نهضت حسینی را به مسلمانان جهان و دیگر ملتها برساند و جوانان مسلمان را جذب منبر اباعبدالله الحسین(ع)کند.
به گزارش ايسنا، سايت شبكه ايران با مقدمه فوق ، گفتوگويي از مداح برجسته اهل بیت(ع) حاج باسم کربلایی منتشر كرده است. او توانسته است مسلمانان بسیاری را به رغم اینکه عمده مداحیهای وی به زبان عربی است به مداحی هایش علاقمند سازد.البته باید به این مسئله اشاره نمود که ملاباسم کربلایی مداحی هایی به زبان های دیگر از جمله فارسی نیز داشته است.
این اولین گفتوگوی ملاباسم کربلایی با یک رسانه ایرانی است.
کار خود را چگونه شروع نمودید ؟
رژیم عراق در سالهای بعد از 1970 ما را بیرون راند.من پیش از آن در مدرسه نمونه مردمی اعتماد در شهر مقدس کربلا تحصیل می کردم و در گروه سرود مدرسه فعالیت داشتم و در دوران کودکی به ورزش و سرود خواندن و مداحی همزمان نیز علاقه داشتم، اما در هر حال میان این دو یکی را برگزیدم. در آن هنگام من 8سال یا 9 سال داشتم چون متولد سال 1966 میلادی هستم.
در آن زمان ورزشکاران بسیاری وجود داشتند اما افراد زیادی سراغ سرودن و مداحی برای امام حسین (ع) نمیرفتند ، خود من هم من به ورزشهای فوتبال و پینگ پونگ و والیبال نیز علاقه داشتم و در مدرسه به این ورزشها سرگرم بودم.
در سال 1980 هنگامیکه به جمهوری اسلامی آمدیم در شهر قم اقامت گزیدیم، مادر بزرگم به من گفت قرآن را بیاموز و من برای پنجسال با قرائت و صوت قرآن میخواندم ، پس از آن مادر بزرگم گفت اکنون باید نماز بخوانی و برو نزد فلان کتاب فروش و از وی کتاب نماز خریداری کن.
در قم من نزد یکی از کربلائی ها کار میکردم، به او گفتم من دوست دارم مداحی کنم که وی موافقت کرد ولی درعین حال با مسخره کردن بر پشت گردنم ضربه ای زد که این کار او مرا غمگین کرد و بگریه افتادم و اشکم ریختم. او به من گفت چرا گریه می کنی؟ گفتم چون مرا زدی، او گفت اشکالی ندارد و دو قصیده داد که با آنها کار مداحی را شروع کنم.
من از همان دوران کودکی و نوجوانی قصیده سرائی و مداحی را دوست داشتم و نخستین کار من در مداحی در شهر مقدس قم بود که مصادف با روز 28 صفر سالروز وفات پیامبر اکرم (ص) بود که قصیده ای درباره امام حسین(ع) در سبک بحر طویل را خواندم که با تشویق همگان روبرو شدم و همه به من میگفتند خداوند پدرت را بیامرزد و سپاس خدا را که تاکنون این راه ادامه دادهام.
پس از آن من 13 سال در اصفهان نیز زندگی کردم و در آنجا نیز به کار مداحی پرداختيم تا اینکه از کویت و بحرین از من دعوت شد و من در سال 1993 به کویت رفتم،تا اینکه سال 1994 به سلطان نشین عمان رفتم چون در کویت با یک بانوی عمانی در سال 1994 ازدواج کردم و اکنون چهار فرزند دارم سه دختر و یک پسر به نامهای فاطمه و ریحانه و علی و رقیه.
من اولین کسی بودم که برای نخستین بار مداحی را در استودیو ضبط نمود و ویدیو کلیپ نیز ضبط کردم. در آغاز با مخالفتهای شدید روبرو شدم و به من گفتند مداحی را نمیتوان به ویدیوها وارد کرد. نخستین کار من در استدیو مداحی وافاطمتا ( ای فاطمه ) بود و پس از آن هلالیه و کلیپ "تمام قطره های خون رگم ندای یا حسین سر می دهد".
کدامیک از قصایدی را كه تاکنون خواندهاید بر شما بیشتر تاثیر داشته است؟
برای من این اشعار همانند فرزندانم هستند و همه این اشعار را دوست دارم و این پرسش شما همانند اینست که از من بپرسی کدامیک از فرزندان خود را بیشتر دوست داری چون برای من تفاوتی میان آنها نیست چون همه این اشعار و قصاید خوب هستند.واقعیت ای است که شما نمی توانید یک قصیده و یا شعری از سروده های مرا بر دیگری ترجیح دهید.
طی سی و دوسالی که من بر منبر رفتهام همواره بیشتر مسائل روز را مطرح نمودم بخصوص اینکه من نخستین کسی بودم که اشعار حسینی را با کوشش جوانان کویتی وارد استدیوها کرد.
بطور مثال قصایدی را خواندهام در قم و اصفهان با استقبال شدید مردم روبرو شد، دوبار نیز به آمریکا سفر کردم و در شهرهای دیترویت و ميشیگان که یک مرکز اسلامی در آنجا وجود دارد مداحی کردم و و بیش از بیست یا بیست و پنج بار به انگلیس سفر نمودم ونیز به سوئد و نروژ و هلند ودانمارک برای مداحی نیز سفر کردهام .
در سالهای اخیر شاهد گسترش برگزاری مراسم عزاداری امام حسین(ع)در کشورهای جهان از جمله اروپا و آمریکا هستیم و سالانه شاهد افزایش تعداد شرکت کنندگان ميلیونی در عزاداری عاشورا و اربعین در عراق هستیم به نظر شما دلیل گسترش روزافزون تفکر حسینی چیست ؟
بنظر من کسانیکه دور از میهن خود زندگی می کنند بیشتر از دیگران پایبند به دین خود هستند چون این مسلمانان در دیگر کشورها بیگانه هستند و بنابراین بیشتر به دین خود پایبند می باشند.
در دیترویت و ميشیگان آمریکا بیش از هشت مرکز اسلامی وجود دارد. من شاهد عشق و علاقه وافر مسلمانان آمریکا به امام حسین(ع) بودم و دیدم که چگونه برای خدمت به اهل بیت(ع)عشق می ورزیدند.
اما درباره عراق این را بگویم که اوضاع عراق شکل خاصی دارد؛ چون ملت عراق از محرومیتهای دوران صدام خسته شده بودند. در نخستین مراسم اربعین امام حسین(ع) که در انجا برگزار شد شبکه های ماهواره ای الجزیره و العربیه امدند تا با مردم گفتوگو کنند و به دنبال مقاصد سیاسی خود بودند که با جوابهای حسینی مردم مواجه شدند.
طی سالیانی که بر شما گذشت آیا به این فکر افتادید که نسل جوانی از مداحان را پرورش و آموزش دهید ؟
من از سالهای 1993 و 1994 به این فکر افتادم و در این زمینه فعالیتهایی را نیز انجام دادم و امیدوارم که خداوند در این زمینه مرا یاری کند .
اولین سفر شما به ایران چگونه بود؟
خدا را شکر که حسینیهها مرا دعوت می کنند و من پاسخ مثبت به آنها می دهم .
من در خوزستان و آبادان و اهواز و بیش از بیست منطقه دیگر طی 10 روز برنامه داشتم وهمچین در قم و مشهد و تهران نیز برنامههایی داشتیم.
امروز که پس از 18 سال به ایران آمدهام خدا را شاکرم که من با مهمانوازی مردم ایران مواجه هستم و انشاالله در عید قربان به مدت سه روز و در ماه صفر در سالروز وفات پیامبر اکرم(ص) پنج شب در ایران به منبر خواهم رفت.
آیا در ایران برنامهاي همچون ضبط مداحی و ویدیو کلیپ دارید؟
اخیرا زمینه برای ما در ایران فراهم شده است و من امیدوارم بتوانم در ایران به فعالیت بپردازم. من سریالها و فیلمهای مذهبی جمهوری اسلامی ایران را دیدهام و میبینم که ایرانیان دارای اندیشه پاک و متفکری هستند. از جمهوری اسلامی ایران سپاسگزارم که این فرصت را به من داد و امیدوارم بتوانم در ایران کار کنم چون مردم ایران دوستدار پیامبر و خاندان اهل بیت(ع) هستند و دلیل آن این است که در این جمهوری اسلامی زندگی میکنند.
آیا برای مخاطبان فارسی زبان مداحیهای جدیدی به زبان فارسی دارید؟
البته در آینده کارهای بسیاری دارم و دو کار جدید به زبانهای عربی و فارسی و ترکی دارم و امیدوارم بتوانم به زبان فارسی نیز کارهای قابل توجهی داشته باشم بخصوص در ماه محرم.
هدف شما از سرودن به زبانهای دیگر چیست ؟
هدف من ترویج دین و رسالت رسول خدا(ص) وخاندان وی است ، این خواسته مردم است و بدان علاقمند هستند و مردم مایل هستند این اشعار را به زبانهای دیگر بشنوند.
درست است که من بیست سال پیش ایران را ترک کردم ولی این خواسته شنودگان مداحیهای من از دیگر کشورهاست که برایشان به زبانهای کشورهایشان مداحی کنم که تاکنون به زبانهای فارسی وانگلیسی و اردو مداحی کرده ام.
هنگامیکه با نویسنده ای روبرو می شوی که کتاب خوبی نوشته است به او می گوئی که ایکاش کتابهایت را ترجمه میکردی، برای همین است که ما دست به ابتکار زدیم.
از سفرهایتان به کشورهای دنیا چه خاطره ای دارید؟
تاکنون چهل بار به لبنان سفر کردهام و سه سال برای حزب الله مداحی کردم، محافظین سید حسن نصرالله به من میگفتند که برای سید 10 الی 15 بخوانم چون سید به دلایل امنیتی مراسم را زودتر ترک مینمود، ولی من یک ساعت و سی دقیقه برای آنها مداحی کردم و سید نمیخواست مراسم را ترک كند و میخواست بخوانم.
آیا ملا باسم کربلایی خودش را شخصیتی رسانهای می داند ؟
بسیار کم، چون من کمتر صحبت و بیشتر کار میکنم و اگر از من بخواهی تا مصاحبه ای انجام دهم به شما می گویم بجای آن بیایید برایتان مجانی مداحی کنم و شما آن را ضبط و منتشر کنید و همه اینها خدمتی است از من برای امام حسین(ع) وخاندان پیامبر(ص).
پیام شما برای مردم ایران و دوستداران شما چیست ؟
انقلاب ایران نسل خوبی را تربیت نموده است، ایران نیازمند ستایش نمیباشد و ما اکنون در ایران نسلی را می بینیم که پس از 33 از انقلاب نسلی انقلابی وحسینی و ولایتمدار است.
انتهاي پيام
نظرات