فوريت طرح تسريع در بازسازي مناطق زلزلهزده آذربايجان شرقي كه در جلسه علني صبح امروز (يكشنبه) مجلس مطرح شد، مخالفان و موافقاني داشت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مهدي هاشمي، عضو كميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي كه به عنوان طراح اين طرح سخن ميگفت، با اشاره به اينكه 80 درصد سكونتگاههاي ايران در مناطق آسيبپذير از نظر زلزله قرار گرفتهاند،ابراز داشت: زلزله و بلاياي طبيعي براي دستگاههاي مسئول در مديريت بحران چه در پيشگيري و چه در مقابله و بازسازي موضوع مهمي نيست.
وي با اشاره به گذشت 41 روز از زلزله آذربايجان شرقي، ضمن ابراز نگراني از پيشرفت كار خواهان اقدام وزارت كشور و ستاد مديريت بحران و وزارت جهاد براي تعيين تكليف واحدهاي صنفي، توليدي و خدماتي شد.
وي از نمايندگان خواست كه به دو فوريت اين طرح راي مثبت دهند تا انتظارات به حق مردم آذربايجان شرقي محقق شود و به مشكلات موجود در مناطق زلزلهزده توجه لازم صورت گيرد.
محمدعلي بزرگواري كه به عنوان مخالف دو فوريت اين طرح سخن ميگفت، با تاكيد بر اينكه همه مصوبات مجلس بايد بر اساس قانون اساسي باشد، گفت: ما بايد اين قانون را جامعتر ببينيم چرا كه كل ايران در خطر زلزله قرار دارد و ما بايد بر اساس عدالت حركت كنيم.
نماينده مردم كهگيلويه و بهمئي ادامه داد: شايد فردا در جاي ديگر از كشور زلزله بيايد، مردم شاهد كارهاي ما هستند و همه چيز را رصد ميكنند بنابراين بايد در قانونگذاري هم موضوع را به صورت جامع ببينيم. ما نميگوييم اين قانون تصويب نشود، بلكه ميگوييم براي همه تصويب شود.
بزرگواري خاطر نشان كرد: قانون اساسي، عدالت و حكومت اسلامي به ما اجازه نميدهد اين قانون تصويب شود البته ميتوانيم اولويت بازسازي مناطق زلزلهزده را به آذربايجان شرقي بدهيم ولي قانون بايد براي همه ديده شود.
حسينعلي شهرياري، رييس كميسيون بهداشت و درمان مجلس نيز كه به عنوان موافق دو فوريت اين طرح سخن ميگفت، با اشاره به بازديد روز پنجشنبه اعضاي كميسيون بهداشت از مناطق زلزلهزده آذربايجان شرقي، نگراني اول مردم با توجه به سرماي شديد هوا را، مسكن دانست.
وي افزود: اشكال اصلي اين است كه از ابتدا موضوع اسكان موقت مدنظر قرار نگرفته و لذا اكنون نتوانستند مشكل مردم را در فصل سرما حل كنند اين در حالي است كه مردم از بهداشت و هلالاحمر گلايه نداشتند اما دچار گرفتاري مسكن هستند.
رييس كميسيون بهداشت مجلس با اشاره به نگهداري احشام زلزلهزدگان در كنار چادرهاي اسكان، خاطر نشان كرد: خطر انتقال بيماريهاي مشترك و آنفولانزاي پرندگان در اين مناطق وجود دارد.
وي از آسيب جدي بيمارستانها و مراكز درماني در زلزله آذربايجان شرقي خبر داد و گفت: بيمارستاني كه قرار بود در هفته دولت در ورزقان افتتاح شود فرو ريخته و بيمارستاني كه دو سال پيش در هريس تحويل داده بودند نيز آسيب شديدي ديده است. متاسفانه ستاد مديريت بحران كمكي به بخش بهداشت نكرده است.
شهرياري با اشاره به مشكل وجود آب آشاميدني در برخي مناطق زلزله آذربايجان شرقي يادآور شد:در بخش مسكن دولت كارهايي را شروع كرده اما ساخت 45 روزه مسكن كه وعدهاش را داده بودند اتفاق نميافتد. به نظر ميرسد نيازمند بسيج همگاني و استفاده از همه نيروها هستيم تا مشكلات مردم حل شود. نمايندگان هم اگر نظري دارند ميتوانند در اين طرح منظور كنند اما به اصل آن راي دهند و دولت را كمك كنند تا در فصل سرما مشكل زلزلهزدگان را حل كند چرا كه اگر يك برف و سيل ديگر در اين مناطق بيايد راهها بسته ميشود و مردم دچار مخاطرات جدي خواهند شد.
نماينده مردم زاهدان در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه مردم هشت سال جنگ تحميلي را اداره كردند، گفت: نميتوان گفت كه دولت به تنهايي ميتواند مشكلات را حل كند. ما بايد همه دست به دست هم دهيم و هر چه سريعتر مشكلات را حل كنيم. لازم است بنياد مسكن و وزارت راه و شهرسازي اقدامات جديتري داشته باشند و قولهاي غيرعملي به مردم ندهند. مردم زلزلهزده ميگويند كه مسئولين با ما عكس و فيلم ميگيرند ولي خبري از اقدام عملي نيست.
محمدقسيم عثماني ديگر مخالف فوريت اين طرح با تاكيد بر لزوم بازسازي مناطق زلزلهزده در اسرع وقت خاطر نشان كرد: در عين حال من معتقدم كه قانون بايد جامع و مانع باشد و اگر هر زلزله ديگري هم اتفاق افتاد بتوانيم براي استفاده از خدمات در اسرع وقت از اين قانون بهره ببريم.
نماينده مردم بوكان در مجلس يادآور شد: كشور ما زلزلهخيز و مستعد حوادث غيرمترقبه طبيعي است بنابراين لازم است طرح جامعي در اين باره داشته باشيم. اينكه قانوني راجع به زلزله دو ماه قبل بنويسيم با اصل قانون همخواني ندارد و فكر ميكنيد در اين صورت چه نگاهي به مصوبات مجلس خواهد شد؟
وي اضافه كرد: البته من از احساس مسئوليت نمايندگان تشكر ميكنم ولي اگر اين طرح به تصويب مجلس هم برسد تنها يك مسكن است. ما بايد موضوع را جراحي كنيم و ببينيم وقتي حادثه غيرمترقبهاي اتفاق ميافتد بايد چه امكاناتي بسيج شود. مطمئنا با تصويب اين طرح اتفاقي در آذربايجان شرقي نخواهد افتاد.
عثماني با تاكيد بر لزوم تصويب طرحي براي تسريع در روند بازسازي مناطق زلزلهزده و بحرانزده گفت: اگر امكانش هست طراحان اين طرح را به صورت جامع براي مناطق زلزلهزده ببينند و نظرات كارشناسان را در اين باره اخذ كنند چرا كه از اين طرح چيزي براي آذربايجان شرقي بر نميآيد و به مردم هم چيزي نميرسد.
مهدي هاشمي كه به عنوان موافق آخر فوريت اين طرح سخن ميگفت، با اشاره به برگزاري جلسات متعدد براي تدوين اين طرح يادآور شد: دولت از ما فرصت يكي دو هفتهاي خواست تا كارهايش را انجام دهد و اكنون 41 روز از زلزله ميگذرد و ما اين طرح را ارائه ميكنيم كه حاصل تجربه ما در زلزلههاي رودبار، لرستان و بم است.
وي اضافه كرد: متاسفانه اگر مخالفتي با اين طرح صورت گيرد نه تنها محدوديتهاي قانوني اجازه نميدهد كه كاري براي مردم صورت گيرد، بلكه روند بازسازي هم كند پيش خواهد رفت و باعث ميشود مردم در فصل سرما سرپناهي نداشته باشند.
پس از سخنان طراح، مخالفان و موافقان، يك فوريت و دو فوريت اين طرح با مخالفت مجلس روبرو شد و طرح تسريع در بازسازي مناطق زلزلهزده آذربايجان شرقي به كميسيون مربوطه ارجاع شد.
انتهاي پيام
نظرات