رييس سازمان حفاظت از محيط زيست گفت: 6/5 ميليون هكتار از كانونهاي بحران توليد ريزگردها در كشور عراق، سوريه، اردن و عربستان قرار دارد كه براساس طرحي كوتاه مدت و بلند مدت تحت مديريت درآيد.
به گزارش خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمديزاده در جلسه علني امروز مجلس، گفت: 35 درصد خشكي زمين كه 17 درصد جمعيت جهان را در خود جاي داده با پديده گرد و غبار روبهرو است. كشورهايي نظير آمريكا، چين، مغولستان و تايلند با اين پديده مواجهاند. در خاورميانه نيز به دليل شرايط اكولوژيكي ويژه با شدت بيشتري روبرو است.
وي افزود: از ايران تا مصر و از يمن تا تركيه به دليل تغييرات اقليمي و آب وهوايي، تغيير كاربريها، نامناسب بودن منابع مديريت آب، ساخت و ساز بيرويه و توسعه لجام گسيخته خارج از توان بازسازي طبيعت با پديده ريزگردها روبهرو هستيم.
محمديزاده با بيان اينكه مشكل ريزگردها 23 استان كشور را فرا گرفته است، گفت: 90 درصد مشكلي كه امروز با آن مواجهيم مربوط به خارج از مرزهاي ايران است در اين صورت بايد اقدامي انجام شود. 10 درصد مشكل نيز مربوط به داخل است كه بايد در قالب طرح جداگانهاي به آن پرداخت.
وي با اشاره به مشكلات داخلي در به وجود به آمدن ريزگردها گفت: طي 10 سال اخير در كشور با خشكسالي مواجهيم در ايران متوسط بارندگي در بهترين شرايط 248 ميليمتر است. بارندگي در 15 استان در حد نرمال و در 16 استان در شرايط نامطلوب قرار دارد. در استانهاي بوشهر و فارس و بخشي از استان اصفهان با بحران بارندگي مواجهيم. طي 40 سال گذشته در درياچه اروميه حداكثر 60 ميليمتر بارندگي اتفاق افتاده است.
محمديزاده عدم مديريت صحيح منابع را يكي از اصليترين دلايل به وجود آمدن ريزگردها دانست و افزود: احداث 180 سد بر روي سرچشمههاي آب در تركيه موجب به وجود آمدن مشكلات فراواني در حوزه آب رودخانههاي فرات و دجله در عراق و سوريه شده است. در داخل كشور نيز با چنين مشكلي روبهرو هستيم به طور مثال در حوزه آبخيز درياچه اروميه 27 سد احداث شد و بيش از 1/2 ميليارد ليتر آب مديريت ميشود به عبارت ديگر آب 19 رودخانهاي كه در گذشته به اين درياچه ميريخت، امروز نميريزد.
وي افزود: يكي از ضرورتها تجديدنظر در برخي از سدها است. آبخيز داري و آبخوانداري و جلوگيري از كنترل آب در سدهاي غير ضرور از ديگر مواردي است كه بايد به آن توجه كرد. دولت تصميم گرفت سه سد در حوزه آبخيز درياچه اروميه را از مدار خارج كند.
محمديزاده افزود: تالابهاي داخل كشور و خارج مرزها با حقآبه روبه رو هستند. 3/1 ميليارد متر مكعب نياز درياچه اروميه به آب است با فعال شدن وزارت نيرو و سازمان محيط زيست در سال جاري فقط 1.8 ميليارد مكعب آب اين درياچه تامين شده است. اگر روزي اين درياچه 5 هزار و 700 كيلومتر وسعت داشت امروز به 2700 كيلومتر كاهش يافته است.
وي افزود: 50 سال قبل در حوزه آبريز اين درياچه 320 هكتار اراضي آبي وجود داشت كه اين عدد امروز به 680 هزار هكتار افزايش يافته است به عبارت ديگر بيش از دو برابر آب از مسير اصلي خود خارج و صرف بخش كشاورزي شده است. در حالي كه براي محيط زيست نيز بايد آب وجود داشته باشد.
محمديزاده با طرح اين سوال كه مصرف آب به درستي مديريت نميشود، خاطر نشان كرد: بهرهوري آب در بخش كشاورزي بسيار پايين است چرا براي اين معضل فكر اساسي نميشود. براي تامين آب درياچه اروميه در سال گذشته 264 ميليون تومان پرداخت شد. براي اصلاح روشهاي آبياري افزايش بهرهوري و بالا بردن راندمان بايد فكر اساسي كرد.
وي خواستار در اختيار قرار نگرفتن منابع زمين، هوا و آب در اختيار دستگاههاي بهرهبردار شد و افزود: مديريت منابع زميني، هوايي و آبي بايد به يك دستگاه فرابخش سپرده شود.
محمديزاده با اشاره به سياست سازمان متبوعش در مبارزه با بيابان گفت: مبارزه با بيابان در قالب طرحي دنبال ميشود 14 دستگاه در اين طرح دخيلاند اگر اين دستگاهها منابع خود را تامين نكنند نميتوان مشكل 6 ميليون هكتار بيابان را حل كرد.
وي ايران را جزو پيش قراولان مقابله با بيابان دانست و افزود: ايران پس از چين درخشانترين كارنامه در مقابله با بيابان را در اختيار دارد و در سال 2012 از سازمان ملل گواهينامه تشويقي دريافت كرد با اين حال فقط 3 ميليون هكتار بيابانزدايي شده است و هنوز 6 ميليون هكتار باقي است.
محمديزاده با اشاره به طرح ديگر گفت: در قالب طرحي كه براي منطقه خاورميانه تعيين شده است به عراق، سوريه و عربستان كمك ميشود 6/5 ميليون از كانون در قالب اين طرح طي مدت پنج سال مديريت ميشود در كشور عراق 1/2 ميليارد، سوريه 500 هزار، اردن 600 ميليون و عربستان بيش از يك ميليون هكتار زمين وجود دارد كه توليد ريزگرد ميكند در سال گذشته 529 طوفان از 6 كانون بحران در مرز ايران به پا خواسته است اگر اين كشورها عزم جدي نداشته باشند كاري از پيش نمي رود.
وي افزود: با رييس جمهور عراق صحبت كردهايم با وزراي محيط زيست و كشاورزي و مجلسيهاي عراق نيز رايزنيهاي داشتهايم اما به نظر ميرسد ناامنيهاي عراق مانع از اختصاص اعتبار و تامين امنيت براي حضور نيروهاي ايراني در عراق براي مقابله با پديده ريزگردها است در اكثر كشورهاي منطقه ناامنيهاي جدي وجود دارد كه اين عامل مانع از در اولويت قرار گرفتن برخورد با ريزگردها است.
رييس سازمان محيط زيست با بيان اين كه دستگاههايي براي تصفيه در هوا در فضاهاي بسته طراحي و توليد شدهاند، گفت: براي فضاهاي بسته مثل مدارس، دانشگاهها، بيمارستانها، ادارات، پادگانها و منازل دستگاههايي براي تصفيه هوا طراحي و در حال توليد است. حتي ماسك ويژه طراحي و توليد شده است اما راه حل اصلي در تامين منابع مالي است.
وي تاكيد كرد: با استفاده از ظرفيتهاي ديپلماتيك به كشورهاي منطقه فشار آوردهايم ولي هنوز به تعهدات خود در اين زمينه عمل نكردند. در آينده نيز از خطوط اعتباري ايران و عراق و ساير كشورها براي مقابله با اين پديده استفاده خواهيم كرد.
محمديزاده تاكيد كرد: اعتبارات، دانش و تجهيزات را به ميدان آوردهايم و از ظرفيتهاي ديپلماتيك بهره جستهايم، از مجلس نيز ميخواهيم در ساختارها و منابع مالي به ما كمك كند اميدوارم با كمك كميسيون كشاورزي و فراكسيون محيط زيست بر اين موضوع غلبه كنيم.
انتهاي پيام
نظرات