يك نماينده پيشين مجلس شوراي اسلامي گفت: رسيدن به اقتصاد بدون نفت، يكشبه ميسر نميشود اما ميتوان براي رهايي از اقتصاد وابسته به نفت برنامهريزي كرد، به شرط آنكه عزم جدي وجود نداشته باشد.
داريوش قنبري در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با بيان اينكه "اقتصاد بدون نفت در گذشته در كشور ما تجربه شده است"، اظهار كرد: در دوران مصدق، اقتصاد بدون نفت را تجربه كردهايم اما بايد ميان شرايط آن زمان و امروز تفاوت قائل شويم.
وي توضيح داد: در دوران مصدق ايران كشوري كمتر متكي به واردات بود و جمعيت محدودتري داشت اما امروز كشوري هستيم كه عمده نيازهايمان را از طريق واردات تامين ميكنيم و جمعيت هم چند برابر شده است؛ پس شرايط فرق كرده و با توجه بر اينكه زيربناي اقتصاد ما طوري تنظيم شده كه همه چيز وابسته به نفت است، بحث اقتصاد بدون نفت خيلي نميتواند جوابگو باشد.
قنبري با اشاره به اينكه "ايران سالانه 68 ميليارد دلار واردات دارد كه عمده آن با تكيه بر درآمدهاي نفتي است"، گفت: كشوري با اين حجم عظيم واردات اگر بخواهد يكدفعه، نفت را به عنوان مولفهاي مهم از اقتصاد خود خارج كند با مشكلاتي مواجه خواهد شد.
اين نماينده مجلس هشتم خاطرنشان كرد: با توجه به اينكه گردش كار اكثر صنايع ما به نحوي وابسته به اقتصاد نفتي است، در صورت حذف نفت از اقتصاد، اين صنايع نخواهند توانست به كارشان ادامه دهند.
قنبري با بيان اينكه "در شرايط فعلي بحث اقتصاد بدون نفت در كشور ما به رويا شباهت دارد"، تاكيد كرد: بايد بين واقعيات و آرزوها مرزهايي قائل شويم يعني همه ميتوانيم آرزو داشته باشيم كه روزي كشورمان بر مبناي اقتصاد بدون نفت اداره كشور و اين آرزو، شدني است ولي بايد از گذشته خوب كار ميكرديم و جهتگيريهاي مناسب اقتصادي ميداشتيم، چون كشور ايران اين ظرفيت را داشته و دارد كه بتواند خود را از وابستگي به نفت رها كند.
وي با بيان اينكه "متاسفانه در كشور به نحوي كار شده كه وابستگي اقتصاد به نفت بيشتر شده است"، افزود: در شرايط فعلي صحبت از اقتصاد بدون نفت، آرزويي محال و دستنيافتني است و يكشبه نميتوان به چنين روياهايي رسيد و براي اين آمال و آرزوها بايد كار شود و نياز به زمان است تا زيربناهاي اقتصادي كشور را متحول كنيم. ميتوان براي رهايي از اقتصاد وابسته به نفت برنامهريزي كرد، به شرطي كه عزم جدي و راسخ براي آن وجود داشته باشد و ملزومات رهايي از وابستگي در نظر گرفته شود.
قنبري با اشاره به اينكه "صادرات غيرنفتي از مهمترين راهكارها براي رهايي از اقتصاد وابسته به نفت است"، گفت: بايد پرسيد در شرايط فعلي كدام صادرات بدون نفت را ميتوانيم داشته باشيم؟ متاسفانه در زمينه صادرات غيرنفتي كار چنداني نكردهايم. بايد تعريف دقيقتري داشته باشيم كه صادرات غيرنفتي كشور شامل چه اقلامي است.
اين نماينده پيشين مجلس در پايان با بيان اينكه "در شرايط فعلي نميتوانيم صادرات غيرنفتي را جدي بگيريم"، اظهار كرد: در رابطه با كشاورزي و دامداري، واردكننده هستيم و واردات گندم طي سالهاي گذشته، يك معزل جدي بوده است. تنها بحث صنايع دستي و اقلامي مثل پسته و فرش و... مطرح است و اينطور به نظر نميرسد كه صادرات اينها بتواند جايگزين مناسبي براي نفت شود.
انتهاي پيام
نظرات