• سه‌شنبه / ۳ مرداد ۱۳۹۱ / ۱۵:۵۳
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 91050302120
  • خبرنگار : 71049

پيگيري ادامه گفت‌وگوهاي كارشناسي ايران و 1+5 در ديدار معاونان اشتون و جليلي

پيگيري ادامه گفت‌وگوهاي كارشناسي ايران و 1+5 در ديدار معاونان اشتون و جليلي

ايران در مذاكرات با 1+5 در مسكو به طور جامع پيشنهاد‌ها، ديدگاه‌ها و راهكارهاي خود را در رابطه با موضوع هسته‌يي ايران و نيز موضوعات مورد علاقه غيرهسته‌يي دو طرف در قالب پاورپوينت ارايه كرد.

ايران در مذاكرات با 1+5 در مسكو به طور جامع پيشنهاد‌ها، ديدگاه‌ها و راهكارهاي خود را در رابطه با موضوع هسته‌يي ايران و نيز موضوعات مورد علاقه غيرهسته‌يي دو طرف در قالب پاورپوينت ارايه كرد.

به گزارش خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ايران در نشست كارشناسان با 1+5 در استانبول يك بار ديگر درباره جزييات پيشنهادش گفت‌و‌گو كرد و به سوالات آن‌ها پاسخ داد. هم‌چنين دو طرف توافق كردند اصلاحاتي را در پيشنهاد‌هايشان اعمال كنند. قرار است در نشست معاونان اشتون و جليلي كه روز سه‌شنبه انجام مي‌شود، طرفين مباحث مطرح شده در نشست كارشناسي را پيگري كنند.

ايران پيشنهادش را در قالب پنج محور در قالب موضوعات هسته‌يي و غيرهسته‌يي به 1+5 در بغداد و نيز مسكو ارايه كرد. ايران در موضوعات هسته‌يي به تبیین مبانی فرآیند، اقدا‌م‌ شفاف‌ساز، گام اعتمادساز، تقویت همکاری‌های مورد علاقه و مشترک و در موضوعات غيرهسته‌يي به تقویت همکاری‌های مشترک از جمله در زمينه‌ مسايل منطقه‌يی به ویژه سوریه و بحرین و مقابله با دزدی دریایی و مبارزه با مواد مخدر اشاره كرده است.

متن اين پيشنهاد‌ هم‌چنين از سوي نمايندگي جمهوري اسلامي در سازمان ملل به كارشناسان در آمريكا ارايه شده است.

بر اساس اين پيشنهاد چارچوب گفت‌وگوهای جامع و هدفمند برای همکاری‌هاي درازمدت میان 7 کشور در نظر گرفته شده است.

ايران اصول راهنما براي مذاكراتي موفق كه مورد تاكيد دو طرف باشد را مبتني بر حسن نیت، روحیه همکاري، احترام متقابل، اجتناب از موارد ناقض حسن نیت، روحیه همکاری و احترام متقابل، اولویت دادن به موضوعات مورد علاقه طرفین، معاهده ان پی تی به عنوان مبنای گفت‌وگوها، التزام به حقوق و تکالیف مصرح در معاهده ان پی تی و ارائه نشدن پیش شرط از سوی هیچ يك از طرف‌ها عنوان كرده است.

ايران در ادامه اعلام كرده است كه با فرايندي براي ادامه گفت‌وگوها موافقت مي‌كند كه اين فرايند جامع، درازمدت، پايدار، سازنده، دربرگيرنده اقدام‌هاي ملموس، گام‌ به گام و عمل متقابل و توافق شده باشد.

ايران بر اين نظر است كه گفت‌وگوها بايد بر اساس اهدافي از جمله عادی‌شدن پرونده هسته‌يي ایران در شورای امنیت و شورای حکام با لغو کامل تحريم‌هاي شورای امنیت، یک‌جانبه و چندجانبه علیه ایران، اطمینان بخشی و تضمین برخورداری عملی جمهوری اسلامی ایران از کلیه حقوق هسته‌يي خود در چارچوب معاهده ان پی تی و مقررات آژانس در ازای انجام تکالیف پادمانی، دستیابی به همکاری‌های پایدار هسته‌يي در انتقال فن‌آوری‌های پیشرفته و انعقاد توافق‌نامه همه‌جانبه درباره تعهدات دسته‌جمعی در زمینه همکاری‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و بین‌المللی صورت گيرد.

ايران نيز در پيشنهاد‌ش فرآيندي را براي بحث در موضوعات هسته‌يي با 1+5 مورد تاكيد قرار داده است كه بر اين اساس نشست يا نشست‌هاي احتمالي سعيد جلیلی با کاترین اشتون و نمایندگان شش کشور مي‌تواند هر سه ماه برگزار شود. هم‌چنين ايران پيشنهاد مي‌كند نشست يا نشست‌های معاونان سعيد جلیلی و کاترین اشتون همراه با کارشناسان شش کشور قبل از هر نشست سه‌ ماهه برگزار شود و دستور كار هر نشست ترکیبی از موضوعات هسته‌يي و غیرهسته‌يي بر اساس اولویت‌های پیشنهادی نشست معاونان باشد.

هم‌چنين ايران در اين پيشنهاد بر گام‌های متقابل برای تحقق اهداف فوق‌الذکربه منظور اول، بر ایجاد بستر مناسب حقوقی ـ فنی برای تضمین موفقیت گفت‌وگوها در یک بازه زمانی سریع به نحوی که تکالیف و حقوق مشروع و قانونی رعایت و تضمین شود، دوم تدوین گام‌های متقابل و توافق بر روی آن ها به گونه‌ای که وضعیت نهایی حاصل از روند گفت‌وگوها (عادی شدن پرونده ایران در شورای امنیت و شورای حکام همراه با لغو همه تحريم‌هاي شورای امنیت و خارج آن) را روشن كند و سوم، تسهیل و تسریع در تبیین و تعریف «گام‌های متقابل اعتمادساز» و «گزینه‌های مطلوب همکاری» در حوزه‌های هسته‌يي و غیرهسته‌يي تاكيد دارد.

ايران معتقد است طرفین خود را به تعریف و توافق روی اجرای گام‌های متقابل «هم‌سنخ»، «هم‌تراز» و «هم‌زمان» و به حقوق و تکالیف مندرج در معاهده ان پی تی متعهد و ملزم می‌دانند. بنابراین هرگونه توافقی نباید و نمی‌تواند به حقوق و تکالیف مصرح در ان پی تی خدشه وارد كند و یا به ‌گونه‌ای تفسیر شود که آن حقوق و تکالیف را تضییق و یا تضییع كند.

ايران در پيشنهادش به 1+5 به تبیین مبانی فرآیند موضوعات هسته‌يي مي‌پردازد. بر اين اساس معتقد است كه "شروع همکاری‌ها و آغاز گام‌های متقابل نیازمند بستری مناسب و چشم‌اندازی واضح و روشن از روند است. در این راستا تصریح هر طرف نسبت به مطالبه طرف مقابل نشان‌‌دهنده تعهد لازم هر طرف برای به فرجام رسیدن روند گفت‌وگوها است.

جمهوری اسلامی ایران؛ یک بار دیگر بر تکالیف خود در معاهده ان پی تی با تمرکز بر مخالفت با دستیابی به سلاح هسته‌يي تأکید كرده و بر اساس فتوای مقام معظم رهبری مجددا آن را اعلام می‌كند.

بنا بر اين گزارش ايران در اين پيشنهاد صراحتا عنوان مي‌كند كه "حقوق هسته‌يي جمهوری اسلامی ایران در ماده چهار ان پي تي فعالیت‌های غنی‌سازی را به‌ رسمیت شناخته و آن را علنا اعلام می‌كند."

ايران درباره اقدام شفاف‌ساز تاكيد دارد؛ جمهوری اسلامی ایران به همکاری‌های گسترده خود با آژانس در چارچوب تعهدات حقوقی و پادمانی خود هم‌چون گذشته ادامه می‌دهد. اگر چه کلیه فعالیت‌های هسته‌يي جمهوری اسلامی ایران به ‌صورت شفاف و تحت نظارت آژانس در حال انجام است، اما ابهام‌ها و ادعاهای بی‌اساسی نسبت به فعالیت‌های هسته‌يي گذشته ایران مطرح شده است که در این راستا درخواست‌هایی فراتر از تعهدات حقوقی جمهوری اسلامی ایران ابراز شده است، هر چند که جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گونه وظیفه‌ای نسبت به انجام درخواست‌های مزبور نداشته و ندارد.

جمهوری اسلامی ایران؛ همکاری شفافساز با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره موضوع ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌يي جمهوری اسلامی ایران به عمل می‌آورد؛1+5 برای شفافسازی درباره مقاصد خود، تحريم‌هاي یک‌جانبه و چندجانبه خارج از شورای امنیت را لغو ‌كند.

هم‌چنين ايران گام اعتمادساز را پيشنهاد مي‌دهد:

فعالیت‌های غنی‌سازی جمهوری اسلامی ایران برای تأمین سوخت غنی‌شده مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران، تحت نظارت مستمر بازرسان و دوربین‌های آژانس قرار دارد. درخواست‌هایی از جمهوری اسلامی ایران از باب اعتمادسازی به عمل آمده است، هر چند که جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گونه تعهدی در این خصوص ندارد. هم‌چنين جمهوری اسلامی ایران، برای تأمین سوخت غنی شده مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران با 1+5 همکاری می‌کند و 1+5 براي اعتماد‌سازي نسبت به مقاصد خود، تحریم‌ها را لغو كرده و موضوع ایران را از دستورکار شورای امنیت خارج كند.

ايران در ادامه براي تقویت همکاری‌های مورد علاقه و مشترک در سایه توسعه همکاری‌های مورد علاقه، طرفین توافق می‌کنند همکاری‌های خود را در رابطه با اولویت‌های جمهوری اسلامی ایران؛ طراحی و ساخت نیروگاه هسته‌يي، طراحی و ساخت رآکتور تحقیقاتی و اولویت‌های 1+5؛ رآکتور تحقیقاتی آب سبک، ایمنی و امنیت هسته‌يي، گداخت هسته‌يي شروع كنند.

بنا بر اين گزارش ايران در پيشنهادش به 1+5 بر تقويت همكاري‌هاي مورد علاقه و مشترك در موضوعات غیرهسته‌يي تاكيد دارد. از اين رو به منظور گسترش ابعاد گوناگون اعتماد و برای ارتقای منافع مشترک در حوزه‌های غیرهسته‌يي، طرفین توافق می‌کنند همکاری‌های خود در رابطه با اولویت‌های جمهوری اسلامی ایران؛ مسائل منطقه‌يی به ویژه سوریه و بحرین و اولویت‌های 1+5؛ مقابله با دزدی دریایی و مبارزه با مواد مخدر شروع كنند.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha