پژوهشگران امريكايي موفق به ساخت فيلمهاي نازكي شدهاند كه ميتوانند براي جذب قوي تابش در باند خاصي از طيف الکترومغناطيسي تنظيم شوند.
به گزارش سرويس فناوري ايسنا، يک ماده جديد که از لايههاي متعدد گرافني ساخته ميشود، حفاظ مؤثري براي تابش ميکروموج و تراهرتز است، درحالي که اجازه عبور نور مرئي را ميدهد.
اين ادعاي پژوهشگراني از آمريکا است که فيلمهاي نازکي را ساختهاند که ميتوانند براي جذب قوي تابش در باند خاصي از طيف الکترومغناطيسي تنظيم شوند. حفاظهاي ساخته شده از اين ماده ميتوانند براي کاهش تداخل امواج الکترومغناطيسي خارجي در تجهيزات الکترونيکي حساس استفاده شوند.
همچنين اين گروه ادعا ميکند که چنين مادهاي ميتواند براي ساخت فيلترها و قطبشگرهاي تراهرتز استفاده شود. چنين افزارههايي ميتوانند در رشته نوظهور تصويربرداري تراهرتز مفيد واقع شوند.
«فائدون آووريس» و همکارانش از IBM فيلمي ساختهاند که داراي لايههاي پشت سرهم گرافن و عايق است. اين گروه نشان داده است که فيلمي که شامل فقط پنج لايه از هر کدام از مواد باشد، ميتواند حفاظي براي تابش الکترومغناطيسي در بازه ميکروموج و تراهرتز تا 97.5 درصد باشد، درحاليکه نسبت به نور مرئي شفاف باقي ميماند.
بعلاوه اين پژوهشگران پي بردند که ساخت فيلمهايي که شامل آرايههايي از ديسکها يا روبانهاي ريز گرافني باشد، ميتواند منجر به خلق فيلترها و قطبشگرهاي کوکپذير تراهرتزي شود. ديسکها يا روبانها فقط چند ميکرون عرض دارند و نور را با بکارگيري پلاسمونها (نوسانهاي دسته جمعي کوانتيزه الکتروني در داخل ساختار که بشدت با نور برهمکنش ميکنند) در ناحيههايي که چند صد برابر از طول موج نور کوچکتر هستند، محبوس کرده و جذب ميکنند.
اين گروه کار خود را با پشتهسازي متناوب ورقههاي گرافني با مقياس ويفري با لايههاي عايق نازک براي تشکيل ساختار پنج لايهاي و سپس الگودهي اين مجموعه به شکل ساختاري مشابه با بلور فوتونيکي سه بعدي شروع کرد.
پلاسمونهاي درون نانوديسکها و نانوروبانها با نور تراهرتز نوسان ميکنند و در فرکانسهاي معيني اين نوسان تشديد ميشود. در اين حالت تشديد است که کارآيي حفاظ به بيشينه خود ميرسد.
اين پژوهشگران، جزئيات نتايج کار تحقيقاتي خود را در مجلهي «Nature Nanotechnology» منتشر کردهاند.
انتهاي پيام
نظرات