• دوشنبه / ۱۲ تیر ۱۳۹۱ / ۱۱:۲۹
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 91041207158
  • خبرنگار : 71049

در گفت‌وگوي اختصاصي با ايسنا

صالحي: از تقابل استقبال نمي‌كنيم/ براي دفاع از حقوق‌مان درنگ نمي‌كنيم

صالحي: از تقابل استقبال نمي‌كنيم/ براي دفاع از حقوق‌مان درنگ نمي‌كنيم

وزير امور خارجه تاكيد كرد: در مذاكرات با ايران، طرف مقابل چاره‌اي جز تفاهم ندارد، در غير اين صورت به جاي تعامل، انتخاب بعدي‌ تقابل است كه فكر نمي‌كنم هيچ عقل سليمي بعد از تحولات منطقه به دنبال تقابل باشد.

وزير امور خارجه تاكيد كرد: در مذاكرات با ايران، طرف مقابل چاره‌اي جز تفاهم ندارد، در غير اين صورت به جاي تعامل، انتخاب بعدي‌ تقابل است كه فكر نمي‌كنم هيچ عقل سليمي بعد از تحولات منطقه به دنبال تقابل باشد.

علي‌اكبر صالحي، وزير امور خارجه كشورمان در گفت‌وگو با خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره نشست كارشناسان ايران و 1+5 در مسكو كه قرار است در استانبول برگزار شود، اظهار كرد: بر اساس توافقي كه در مذاكرات مسكو ميان دو طرف صورت گرفت، قرار شد نشست كارشناسي فني، حقوقي و سياسي ميان كارشناسان دو طرف در استانبول برگزار شود تا برخي جزييات فني را دو طرف با يكديگر به بحث بگذارند تا يك چارچوب كاري به دست آيد و پس از آن نتيجه به نشست معاونان و نشست اصلي ايران و 1+5 در آينده ارجاع داده شود.

پرونده هسته‌يي، به نفع ايران خاتمه خواهد يافت

وي درباره برگزاري نشست كارشناسان ايران و 1+5 همزمان با آغاز تحريم‌هاي يك جانبه از سوي اتحاديه اروپا و آمريكا عليه ايران تصريح كرد: هميشه تاكيد كرده‌ام كه پرونده هسته‌يي ايران به نفع جمهوري اسلامي خاتمه خواهد يافت. 10 سال است ملت ايران اين مسير را طي مي‌كنند و هم‌چنان رو به جلو هستند. هرچند با دشواري، اما در پيشرفت فن‌آوري صلح‌آميز هسته‌يي رو به جلو هستيم.

صالحي در پاسخ به اين‌كه مجلس شوراي اسلامي در طرحي كه قرار است در صحن علني مطرح شود، دولت را مكلف به تجهيز تعدادي از شناورهاي دريايي كشور به قابليت طي مسيرهاي طولاني بدون سوخت‌گيري كرده است، گفت: بنده روز يكشنبه در كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي حضور پيدا كرده بودم كه اين موضوع را شنيدم و از جزييات آن مطلع نيستم.

وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به پيشرفت‌هاي تكنولوژي هسته‌يي و تاثير آن در صنايع ديگر اظهار كرد: اين نشانه دستاوردهاي عظيمي است كه كشور به دست آورده است و معتقدم در بعد سياسي هم بالاخره مساله حل خواهد شد.

صالحي در پاسخ به اين‌كه شما همواره نگاهي خوش‌بينانه و توام با صبر را در بحث هسته‌يي ايران، مذاكرات مربوطه و تحريم‌هايي كه در اين رابطه عليه ايران اعمال شده است داشته‌ايد، اما ديدگاه‌هايي وجود دارد كه معتقد است مذاكرات تازه ايران و 1+5 به سمت بن‌بستي ديگر حركت مي‌كند، خاطرنشان كرد: من اطمينان دارم به لطف خداوند و با شناخت و مجموعه اطلاعاتي كه در اختيار دارم، چاره‌اي جز حل ديپلماتيك و سياسي مساله هسته‌يي ايران نيست. شايد اين مساله با فراز و نشيب‌هايي روبرو بوده باشد، اما در مجموع معتقدم در مسير حل و فصل آن حركت مي‌كنيم و طرف مقابل هم چاره‌اي جز تفاهم با ايران ندارد، در غير اين صورت به جاي تعامل انتخاب بعدي‌ تقابل خواهد بود كه فكر نمي‌كنم هيچ عقل سليمي بعد از تحولات منطقه و اتفاقاتي كه رخ داده است به دنبال تقابل باشد.

من اطمينان دارم به لطف خداوند و با شناخت و مجموعه اطلاعاتي كه در اختيار دارم، چاره‌اي جز حل ديپلماتيك و سياسي مساله هسته‌يي ايران نيست. شايد اين مساله با فراز و نشيب‌هايي روبرو بوده باشد، اما در مجموع معتقدم در مسير حل و فصل آن حركت مي‌كنيم و طرف مقابل هم چاره‌اي جز تفاهم با ايران ندارد، در غير اين صورت به جاي تعامل انتخاب بعدي‌ تقابل خواهد بود كه فكر نمي‌كنم هيچ عقل سليمي بعد از تحولات منطقه و اتفاقاتي كه رخ داده است به دنبال تقابل باشد.

براي دفاع از حقوق مان درنگ نمي‌كنيم

رييس دستگاه ديپلماسي كشورمان با بيان اين‌كه مي‌خواهيم نتيجه برد ـ‌ برد را شاهد باشيم به تهديدها عليه ايران اشاره كرد و گفت: ايران همواره براي دفاع از حقوق و حاكميتش درنگ نخواهد كرد و آنها بايد بدانند ملت و نظام ايران بيدار است. بارها تاكيد كرده‌ايم كه ما به دنبال تعامل هستيم و از تقابل استقبال نمي‌كنيم. اما اگر بخواهند غيرعقلاني عمل كنند بدانند جمهوري اسلامي ايران به زيبايي از كيان خود دفاع خواهد كرد، مثل جنگ تحميلي.

وزير امور خارجه كشورمان، ادامه داد: البته معتقدم به آنجا نخواهيم رسيد. تحولات منطقه و بين‌المللي و انتخابات آمريكا مسائلي هستند كه در ارتباط با يكديگر مي‌توانند تحليل شوند. اين تحولات گاهي با كندي و گاهي به سرعت آثاري را به جاي مي‌گذارد.

از جنود حق و به دنبال حقيم

صالحي با اشاره به نگاه خوش‌بينانه‌ و مثبتش به مسائل و تحولات از جمله موضوع هسته‌يي كشورمان در 10 سال گذشته تاكيد كرد: نااميدي از جنود ابليس است، اما ما از جنود حق هستيم و بر اساس آيه "حسبن الله و نعم الوكيل..." زماني انسان نااميد است و ترديد دارد كه فكر كند باطلي را مي‌خواهد حق جلوه دهد، اما ما معتقديم كه بر حق و به دنبال حقيم.

وي خاطرنشان كرد: ملت ايران همواره ثابت كرده است كه در طي زمان از كيان و تماميت‌ ارضي‌اش دفاع كرده است و به هيچ وجه متجاوز نبوده است. معتقدم ما از اين بحران عبور خواهيم كرد اما اگر بخواهيم به اين روند سرعت دهيم بايد يكسري اقدامات را انجام دهيم، از جمله اين‌كه بايد انسجام دروني و پرهيز از اختلافات به طور جدي دنبال شود.

وزير امور خارجه كشورمان با انتقاد از برخي رسانه‌ها در ايجاد فضاهاي غيرواقعي و انتقال آن به جامعه گفت: اين روزها شاهد برخي گله‌مندي‌هاي نابجا در فضاي رسانه‌اي كشور و ايجاد داستان‌هاي غيرواقعي و غيرضروري هستيم. از جمله آن‌چه در رابطه با سفر بنده به قبرس و يا سفر رييس‌جمهور به برزيل مطرح شد. متاسفانه مسائلي بيان مي‌شود كه خلاف واقع و در جهت وحدت ملي نيست.

اين روزها شاهد برخي گله‌مندي‌هاي نابجا در فضاي رسانه‌اي كشور و ايجاد داستان‌هاي غيرواقعي و غيرضروري هستيم. از جمله آن‌چه در رابطه با سفر بنده به قبرس و يا سفر رييس‌جمهور به برزيل مطرح شد. متاسفانه مسائلي بيان مي‌شود كه خلاف واقع و در جهت وحدت ملي نيست.

صالحي ادامه داد: اين رويكرد‌ها خلاف اصل انقلاب اسلامي است كه اصول اخلاقي را دنبال مي‌كند. البته معتقدم اين رويكردها جداي از انتقاد سالم و بي‌طرفانه و مبتني بر مسائل شخصي است. انتظار است در اين برهه‌ي حساس، مجموعه دست‌اندركاران، سياست‌مداران، اصحاب رسانه، خيرخواهان جامعه، نخبگان و علما دست به دست هم دهند و يك صدا در مقابل هجمه ناجوانمردانه غرب عليه كشور بايستند. بايد اختلاف‌ها را به بعد موكول كنيم و اجازه دهيم تا كشور از اين مرحله به سلامت عبور كند.

وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري درباره وحدت ميان مسوولان تاكيد كرد: يكي از شروط اساسي عبور از بحران، وحدت و انسجام ميان مسوولان و دست‌اندركاران است و من باور دارم كه ملت ايران سرافرازانه از اين مساله عبور خواهد كرد. البته همه بايد هوشيار باشيم. تقدير دست خدا است، اما تدبير با ماست و بايد تدبير درست را انجام دهيم.

سازمان حج و زيارت متولي پيگيري قطع صدور ويزا براي حجاج ايراني از سوي عربستان است

وي در ادامه اين گفت‌وگو در پاسخ به پرسش ديگري مبني بر اين‌‌كه دولت عربستان صدور ويزا براي حجاج ايراني را قطع كرده است، بدون اشاره به دليل اين امر خاطرنشان كرد كه سازمان حج و زيارت متولي اين امر است و اين مساله را پيگيري مي‌كند.

صالحي گفت: اگر اين سازمان نياز به همكاري وزارت امور خارجه داشته باشد، اقدامات لازم را انجام خواهيم داد، اما بايد صبر كنيم تا گزارش كامل اين مساله از اين سازمان به ما ارائه شود.

از همه كشورهاي عضو، براي شركت در اجلاس سران غيرمتعهدها دعوت مي‌كنيم

وي در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار ايسنا، مبني بر اين‌كه برخي اخبار درباره اين‌كه ايران قصد ندارد از عربستان سعودي براي شركت در اجلاس سران جنبش غيرمتعهدها در تهران دعوت به عمل آورد، مطرح شده است، با رد اين اخبار تاكيد كرد: برگزاري اين اجلاس در ايران ارتباطي با مسائل دو جانبه ندارد. ايران ميزبان اين اجلاس است و بر اساس وظايفش و كميته‌‌اي كه در نيويورك مسائل اداري را پيگيري مي‌كند و از همه كشورهاي عضو براي شركت در اين اجلاس دعوت به عمل مي‌آيد.

رييس دستگاه سياست خارجي كشورمان در ادامه درباره موضع ايران نسبت به نتايج نشست ژنو درباره سوريه، گفت: قبل از برگزاري اين نشست كوفي‌عنان با من تلفني صحبت كرد و ديدگاه‌هاي ايران را به او منتقل كردم، هم‌چنين مواضع‌مان را به همتاي روس خود اعلام كردم كه "ما كاملا مخالف دخالت ديگران در امور داخلي كشورها هستيم."

وي اضافه كرد: متاسفانه برخي دخالت‌ها در امور كشورها در حال تبديل شدن به يك رويه در فضاي بين‌المللي است كه از سوي برخي قدرت‌ها خودخواهانه دنبال مي‌شود. اگر اين رويه ادامه پيدا كند ديگر سنگ روي سنگ بند نمي‌شود و عملا مقررات و كنوانسيون‌هاي بين‌المللي اعتبارشان را از دست مي‌دهد.

صالحي تاكيد كرد: دولت‌هاي غربي با برخي رفتارها در حال خارج شدن از محدوده متعارف رفتارهاي بين‌المللي هستند به شكلي كه در واكنش به اين رفتارها حتي چين و روسيه حساسيت و واكنش نشان دادند و براي جلوگيري از آن محكم ايستاده‌اند.

وي خاطرنشان كرد: به آقاي عنان گفتم ايران ضمن اين‌كه مي‌خواهد مطالبات بر حق مردم سوريه از سوي دولت اين كشور تامين شود تاكيد دارد كه دولت با معارضان به گفت‌وگو بنشيند و حكومت وحدت ملي تشكيل دهند. اگر تصميم بر تغييري در كشوري صورت گيرد بايد از مسير دموكراتيك و انتخابات و به صورت طبيعي صورت گيرد.

به آقاي عنان گفتم ايران ضمن اين‌كه مي‌خواهد مطالبات بر حق مردم سوريه از سوي دولت اين كشور تامين شود تاكيد دارد كه دولت با معارضان به گفت‌وگو بنشيند و حكومت وحدت ملي تشكيل دهند. اگر تصميم بر تغييري در كشوري صورت گيرد بايد از مسير دموكراتيك و انتخابات و به صورت طبيعي صورت گيرد.

مساله سوريه بايد با راه‌حلي سوري ـ سوري حل شود

وزير امور خارجه كشورمان ادامه داد: بشار اسد تا سال 2014 رييس‌جمهور سوريه است و برخي صحبت‌ها از سوي برخي سياستمداران كه مي‌گويند فلان فرد بايد برود و به جايش فرد ديگري بيايد، دخالت در امور داخلي كشورهاست و ما به آقاي عنان گفتيم كه مساله سوريه بايد با راه‌حلي سوري ـ سوري حل شود و مجموعه نشست‌هاي بين‌المللي مي‌تواند زمينه گردهم‌آوردن طيف‌هاي مختلف در كنار يكديگر در سوريه را فراهم كند، نه اين‌كه محلي باشد براي دخالت در امور آن كشور. آن چه كه ما از سوي برخي كشورها در اين نشست‌هاي بين‌المللي مي‌بينيم پيگيري منطق زور است، اما ديگر زمان به كارگيري چنين منطقي گذشته است.

صالحي گفت: آقاي عنان نيز قول داد كه مساله سوريه بايد از راه‌حلي سوري ـ سوري و با سير طبيعي حل و فصل شود و تغييرات در قالب انتخابات و روش‌هاي دموكراتيك صورت گيرد و معارضان به گفت‌وگوي با دولت بنشينند.

وي هم‌چنين اظهار كرد: آقاي عنان ابراز تمايل كردند كه در آينده نزديك ملاقاتي با بنده داشته باشند. اين ملاقات يا در سفر ايشان به تهران و يا سفر بنده به ژنو صورت خواهد گرفت.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha