در حالي كه محافل بينالمللي از سوريه و تركيه خواستهاند تا نسبت به تحولات پيش آمده خويشتندار باشند وزير امور خارجه آمريكا اعلام كرد كه با همپيمانانش به آنكارا كمك ميكند تا پاسخ مناسبي به سوريه بدهد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به نقل از سايت شبكه الجزيره، هيلاري كلينتون، وزير امور خارجه آمريكا در بيانيهاي با محكوم كردن اقدام سوريه در سرنگون كردن يك فروند هواپيماي نظامي تركيه در اظهاراتي مداخلهجويانه ادعا كرد كه اين اقدام مقامات دمشق "اقدامي وقيحانه و غيرقابل قبول" است.
وي در اين بيانيه مدعي شده است: اين گونه اقدامات نشان دهنده قانونشكني مقامات سوري است كه به طور علني به قوانين بينالمللي و صلح و امنيت جهاني پايبند نيستند.
هيلاري كلينتون با تاكيد بر حمايت كامل آمريكا از تركيه گفت: واشنگتن به تماسهاي خود با آنكارا در اين خصوص ادامه ميدهد و با ديگر همپيمانان خود به تركيه كمك خواهد كرد تا پاسخ مناسبي به دولت سوريه داده و نظام بشار اسد، رئيس جمهوري اين كشور را مورد بازخواست قرار دهد.
جوليو تزي، وزير امور خارجه ايتاليا نيز با محكوم كردن اين اقدام دمشق گفت: ايتاليا در نشست ناتو كه روز سهشنبه برگزار خواهد شد، شركت خواهد كرد.
پيشتر وزير امور خارجه انگليس نيز اين اقدام مقامات سوري را محكوم و آمادگي خود را براي اتخاذ تصميمهاي مناسب در شوراي امنيت عليه سوريه اعلام كرده بود.
سخنگوي ناتو نيز اعلام كرد كه تركيه بر اساس ماده چهارم اساسنامه ناتو درخواست تشكيل جلسه داده كه بر اساس اين بند هريك از كشورهاي عضو در صورتي كه وحدت اراضي و يا استقلال سياسي آنها تهديد شود ميتوانند چنين درخواستي از ناتو داشته باشند.
وزير امور خارجه تركيه نيز مذكرات گستردهاي را در سطح بينالمللي براي بررسي پاسخ آنكارا به سوريه آغاز كرده و علاوه بر مذاكره با مسئولان نظامي و امنيت داخلي سوريه با وزيران امور خارجه انگليس، فرانسه، روسيه، آمريكا، ايران و مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا تماسهاي تلفني جداگانهاي داشته است.
پيشتر زماني كه درگيريهاي مرزي ميان نظاميان سوريه و تركيه پيش آمد مقامات آمريكا تهديد كرده بودند كه در صورت تكرار چنين اقداماتي اجراي بند پنجم معاهده ناتو را خواستار خواهند شد كه براساس آن ناتو موظف خواهد بود از تركيه كه يكي از مهمترين اعضاي ناتو به شمار ميآيد، حمايت نظامي كند.
منابع ديپلماتيك تركيه نيز اعلام كردند كه آنكارا به طور رسمي در خصوص سرنگوني هواپيماي نظامياش توسط ارتش سوريه به دولت اين كشور شكايت كرده است.
در همين حال سخنگوي وزارت امور خارجه تركيه اعلام كرد كه گروههاي تفحص اين كشور تنها توانستهاند مختصات لاشه هواپيماي سرنگون شده را در عمق 1300 متري آبهاي سوريه رديابي كنند و خود هواپيما و يا خلبان آن هنوز پيدا نشدهاند.
پيشتر برخي رسانههاي تركيه از جمله تلويزيون اين كشور از پيدا شدن لاشه هواپيما در عمق 1300 متري خبر داده بودند.
از سوي ديگر سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه در واكنش به برخي خبرها مبني بر ارسال هليكوپترهاي جديد از سوي روسيه به سوريه گفت: روسيه تنها هليكوپترهاي باسازي شده سوريه را به اين كشور پس ميدهد كه براساس توافقهاي سال 2008 آنها را براي بازسازي تحويل گرفته بود.
وي ادامه داد: فروش و ارسال اسلحه از مسكو به سوريه بر اساس قراردادهاي مشخص است و اين امر يك مساله مخفي نيست و بيشتر اسلحههاي صادر شده غالبا در زمينه دفاع هوايي است و نميتوان از آن جز براي دفاع در برابر حملات خارجي به سوريه استفاده كرد.
وزير امور خارجه روسيه تاكيد كرد كه مسكو به قوانين بينالمللي و قطعنامههاي شوراي امنيت پايبند است و در زمينه صادرات اسلحه اقدامي نخواهد كرد كه برخلاف قوانين داخلي روسيه و يا قوانين بينالمللي باشد.
پيشتر برخي رسانهها اعلام كرده بودند كه مسكو سامانههاي دفاع موشكي جديد و هليكوپترهايي را به سوريه داده است.
در همين حال اكمل الدين احسان اوغلو، دبيركل سازمان همكاري اسلامي اعلام كرد كه عربستان در نشست فوقالعاده اين سازمان كه در جده برگزار شد لغو عضويت سوريه را در سازمان همكاري اسلامي خواستار شده است.
وي با اعلام اينكه اين درخواست عربستان در دست بررسي است، گفت: درخواست مذكور به دليل وضعيت جاري در سوريه است.
پارلمان اتحاديه عرب نيز در بيانيهاي در پايان نشست اين پارلمان در مقر اتحاديه عرب خواستار ايجاد منطقه پرواز ممنوع در آسمان سوريه شد.
در بيانيه پارلمان اتحاديه عرب همچنين تشديد تحريمها و فشارها عليه دولت و مقامات سوري مطالبه شده است.
انتهاي پيام
نظرات