در حالي كه سالانه بايد دو ميليون تن جو براي تامين نياز دامداريها وارد كشور شود، طبق آمار گمرك جمهوري اسلامي سال گذشته تنها يك ميليون و 131 هزار تن از اين محصول به ارزش 372 ميليون دلار وارد كشور شد و سال 89 نيز هيچ ميزان واردات جو در گمرك ثبت نشده است.
به گزارش خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، براساس آمار وزارت جهاد كشاورزي 154 ميليون واحد دامي در كشور وجود دارد كه براي تامين خوراك اين تعداد دام سالانه پنج ميليون تن جو لازم است كه حدود سه ميليون تن از اين محصول در مزارع داخلي توليد ميشود و شركت پشتيباني امور دام نيز موظف است دو ميليون تن كسري مورد نياز صنايع دامپروري را از طريق واردات تامين كند.
اما در سال 89 در آمار گمرك هيچگونه واردات جو به عنوان مهمترين نوع از خوراك دام ثبت نشده و در سال گذشته نيز يك ميليون و 131 هزار تن جو وارد شده است.
در حالي كه به گفته دامداران سالانه دو ميليون تن جو وارداتي مورد نياز صنعت دامپروري بوده و حدود 100 هزار تن از اين محصول نيز بايد براي ذخيرهسازي و تنظيم بازارش در انبارها وجود داشته باشد، اما سال گذشته و هماكنون انبارهاي شركت پشتيباني امور دام خالي است.
در صورتي كه اين شركت به عنوان مسوول تامين خوراك دام و طيور از بازار داخل و خارج كه ارز دولتي و امكانات ذخيرهسازي در اختيار دارد، هيچگونه حمايتي در اين زمينه نداشته و با عدم تامين به موقع نهادههاي خوراك دام باعث كمبود و التهاب و نوسانات در بازار خوراك دام و نهايتا محصولات دامي شده است.
در اين زمينه جواد وكيليگيلاني ـ رييس هيات مديره مركز همكاريهاي امور دام ـ تصريح كرد: در حالي كه ارز دولتي براي واردات علوفه مورد نياز كشور به شركت پشتيباني امور دام داده شده، اين شركت در واردات كوتاهي كرده و به جاي واردات جو، گوشت قرمز وارد ميكند.
به اعتقاد وي از زماني كه شركت پشتيباني امور دام از زيرمجموعه وزارت جهاد كشاورزي به وزارت تجارت منتقل شده است، بهايي به توليد نميدهد؛ كه تا ابد هم نميتوان با پول نفت، گوشت وارد كرد.
از سوي ديگر مديرعامل شركت پشتيباني امور دام ابتداي ارديبهشتماه به خبرنگار ايسنا گفته بود علوفه ارزان در راه است و دامداران با اطيمنان توليد كنند.
صدرالله دولت با تاكيد بر اينكه بازار از علوفه و خوراك دام اشباع است، گفته بود: دامداران نگران تامين و كمبود خوراك دامشان نباشند، چرا كه ذخيرهسازي در حال انجام است و هيچگونه كمبودي براي تامين نياز بازار نيست و قيمتها روند كاهشي دارد.
همچنين در حالي كه دامداران گراني 25 درصدي علوفه را ناشي از هدفمندسازي يارانهها و حذف يارانهي توليد ميدانند، مديرعامل شركت پشتيباني امور دام و ديگر مسوولان وزارت تجارت معتقدند اين امر به دليل كمبود عرضه علوفه داخلي بوده و توسعه كشت علوفه به دليل محدوديت منابع آبي متناسب با دامپروري كشور نبوده و وزارت جهاد كشاورزي به عنوان متولي توليد نتوانسته نياز صنايع دامپروري را تامين كند، لذا دامداران با گراني علوفه و مردم با گراني گوشت و شير مواجه شدهاند.
از سال گذشته قيمت انواع علوفه همسان نرخ ارز و طلا براي دامداران به روز بوده و با توجه به اينكه 65 تا 70 درصد هزينههاي توليد محصولات دامي را علوفه تشكيل ميدهد اين هزينهها با افزايش چشمگير مواجه شده و به تبع آن نرخ شير محصولات لبني و گوشت قرمز روند صعودي گرفته است.
براساس آخرين وعدههاي داده شده از سوي مسوولان قرار است به هر كيلو علوفه 100 تومان يارانه داده شود و علوفه ارزان در اختيار دامداريها قرار گيرد، اما هنوز پس از گذشت حدود دو هفته از اين وعده هنوز علوفه ارزان در اختيار دامداريها قرار نگرفته و دامداران نيز به تبع هزينههايشان، محصولاتشان را كاهش قيمت ندادهاند.
به هرحال علوفه ارزان همچنان در راه است...
انتهاي پيام
نظرات