سيل قراردادهاي نفتي بسته شده ايران در سالهاي اخير اسارتي را به همراه دارد كه به گفته كارشناسان رهايي از آن سالها به طول خواهد انجاميد.
به گزارش خبرنگار انرژي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، غلامحسين حسنتاش ـ كارشناس مسائل نفتي ـ با اشاره به اين كه از سال 76 رويكرد جديدي در اجراي طرحهاي بالادستي نفت اجرايي شد كه پايه بناهاي غلطي را گذاشت كه هم اكنون نيز بر همين اساس حركت ميكنيم، تاكيد كرد: كشوري با تعدد بالاي ميدانهاي نفت و گاز بايد در توسعه اولويت داشته باشد، چرا كه كشور توان مديريتي، مالي، اجرايي و جذب سرمايه را براي توسعه تمام ميدانها ندارد.
** مسابقه دولتها در بستن قراردادهاي نفتي
اين كارشناس با اظهار اينكه دولتها براي اينكه از دولتهاي قبلي كم نياورند، در مسابقه بستن قراردادهاي نفتي افتادهاند، گفت: به اين وضعيت ميتوان اسارت قرارداد نام نهاد.
او ادامه داد: اگر روزي توانمندترين افراد وارد صنعت نفت شوند، پنج سال طول خواهد كشيد كه گره اين قراردادها باز شود.
حسنتاش با بيان اينكه اكنون صنعت نفت مديريت قويي ندارد، تصريح كرد: علاوه بر مديريت، سازماندهي مناسبي نيز وجود ندارد؛ در واقع سنگ بناي اين ساختار نامناسب از 10 ـ 15 سال پيش گذاشته شده به طوري كه بسياري از دستگاههاي بنا شده در صنعت نفت درحال حاضر تبديل به اخلال در آن شدهاند.
** تنها بر روي ميدانهاي مشترك متمركز شويد
وي با تاكيد بر تهيه يك نقشه جامع توسعه مخازن هيدوركربوري كشور و تعيين اولويت براي توسعه آنها، توسعه همه ميدانها به يك روش را غلط دانست و افزود: حداقل اگر اين نقشه جامعه تهيه نميشود، تا زماني كه تحريم هستيم، پرونده تمام ميادين را ببنديم و عزم ملي را معطوف ميدانهاي مشترك كنيم؛ در غير اين صورت مخزنهاي مشترك تخليه ميشود و اين قطعا خيانت است.
او با اشاره به خروج شركتهاي خارجي پس از تحريمها گفت: شركتهاي خارجي بايد در درازمدت شريك ما باشند كه در اولويتها با ما همكاري ميكنند.
** رشد قارچگونه شركتهاي نفتي
اين كارشناس با اشاره به اينكه بعد از خروج شركتهاي نفتي خارجي، هر فردي به راحتي تشكيل يك شركت بالادستي را ميدهد و به راحتي هم با آن قرارداد امضاء ميشود، گفت: در واقع اگر توان داخلي وجود دارد، آنها را تجميع كنيم و مشكلات سرمايهاي آنها را حل كنيم.
** فاجعه در پارس جنوبي
او با بيان اينكه يك فاجعه نفتي در لايه نفتي ميدان پارس جنوبي در حال رخدادن است، توضيح داد: هماكنون قطر روزانه 450 هزار بشكه در روز اين لايه نفتي برداشت ميكند، اين درحالي است كه توليد ايران صفر است.
** مواضب باشيد! از عراق عقب نيفتيد
حسن تاش با اعلام اينكه در آخر ماه آوريل توليد عراق به سه ميليون بشكه در روز رسيده است، گفت: چند ماهي است كه صادرات اين كشور از ايران جلو افتاده و به زودي در توليد هم همين اتفاق خواهد افتاد.
او با اشاره به اينكه از ميادين مشترك با عراق عقب نيستيم، اما با توجه به حضور شركتهاي خارجي در عراق ممكن است از اين كشور هم عقب بمانيم، تاكيد كرد: بايد اقدامي صورت گيرد كه فاجعه برخي از ميدانهاي مشترك در رابطه با عراق پيش نيايد.
** بيگانگي دستگاه ديپلماسي كشور با مسائل نفت و گاز
حسن تاش همچنين از عدم حضور دستگاه ديپلماسي كشور در مورد ميادين مشترك انتقاد كرد و گفت: دستگاه ديپلماسي كشور با مسائل نفت و گاز بيگانه است، البته وزارت نفت هم مطالبهاي از وزارت امور خارجه در اين مسائل ندارد و گاهي تصور ميشود كه اين وزارتخانه تمايلي به اين كار ندارد.
انتهاي پيام
نظرات