حمله گرازهای وحشی در سالهای اخیر به روستاهای مرزی چالدران و تصرف و به بار آوردن خسارات جانی و مالی فراوان، موجب رعب و وحشت مردم این روستاها شده است، به طوری که بنا به گفته مردم این روستاها، با پیگیريهای فراوان هنوز پس از گذشت چهارسال هیچ اقدام پیشگیرانهای حداقل برای کاهش تعداد آنها از سوی محیط زیست صورت نگرفته است.
به گزارش ایسنا، این موضوع زمانی اهمیت پیدا میکند که بدانیم سال گذشته دو نفر از روستای "سعدل " چالدران برای جلوگیری از حمله گرازها به مزارعشان به تنهایی اقدام به دفاع کرده بودند که امر موجب خسارات شدید جانی به آنها شد؛ از سوی دیگر ورود این حیوان وحشی باعث کاهش خرید محصولات کشاورزی تولیدی در این منطقه از شهرستان چالدارن شده است.
"قبلعلی کریمی"، یکی از روستاییان روستای مرزی "مخور کندی" چالدران در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: حمله گرازهای وحشی به مزارع، شبانه صورت میگیرد؛ در روز نیز این حیوانات، پشت نیزارها پنهان میشوند که این امر باعث میشود هیچ گونه اقدامی جلوگیرانه از سوی روستاییان صورت نگیرد.
وی ادامه داد: این حیوان وحشی با پوزه خود چنان خاک زمین را شخم میزند که ریشههای گیاهان از خاک کنده شده و موجب خشک شدن آنها میشود و تاکنون خسارات زیادی از این طریق برای کشاورزان به بار آورده است.
"محمدصادق علیپور"، یکی دیگر از روستاییان روستای مرزی "تازه کندی" چالدران نیز با بیان اینکه تمام مردم منطقه از موقعیت این روستا و محصولات در معرض آسیب آگاهی دارند، به خبرنگار ایسنا، گفت: این امر موجب شده با عدم فروش محصولات به دلیل ترس از غیر بهداشتی بودن این محصولات به جهت ریختن آب دهان گراز بر روی آنها، مواجه شویم.
"احمدرضا قلیپور"، فرماندار چالدران نیز در گفتوگو با ایسنا، تعداد جمعیت گرازهای منطقه را 100 راس عنوان کرد و به شدت ادارهكل محیط زیست استان را مورد انتقاد قرار داد که چرا در این راستا هیچ اقدامی انجام نمیدهد.
وی با بیان اینکه این شهرستان به دلیل شرایط آب و هوایی به عنوان یکی از زیستگاههای اصلی گرازهای وحشی محسوب میشود و به دنبال این امر تعداد این حیوانات در این منطقه به وفور دیده میشود، افزود: بر این اساس حفظ و نگهداری از گرازهای وحشی بر عهده محیط زیست بوده و با گذشت چندین سال از این مشکل، این ارگان هیچ گونه اقدامی پشگیرانهای برای مقابله با آسیب رسانی این حیوانات به روستاهای چالدران انجام نداده است.
قلیپور با اشاره به اینکه 8 روستا این شهرستان در معرض حمله گرازها قرار دارند، اظهار کرد: این حملهها ترس روستاییان را بر انگیخته، به طوری که در برخی مواقع مردم روستا شب را با بیداری روز میکنند.
یکی از راههای اساسی که میتوان از جمعیت حیوانات وحشی به خصوص گرازها در مواقع خسارت بار بودن کاست، شکار این حیوانات است؛ اما فرماندار چالدران در این خصوص اظهار جالبی دارد و میگوید: مجوز شکار گراز صادر شده از سوی محیط زیست به ارامنه به دلیل استفاده از گوشت اختصاص دارد و مردم عادی نمیتوانند برای مقابله با آنها دست به این اقدام بزنند، چراکه در صورت عمل به چنین اقدامی جریمههای هنگفتی را متحمل میشوند.
وي تصریح کرد: شکار یک یا دو گراز به دست ارامنه برای مصرف گوشت این حیوان با توجه به تعداد زیادشان کافی نیست، لذا باید این مجوز به افراد یا گروه خاصی نیز داده شود تا حداقل با شکار تعداد بیشتری، از جمعیت این حیوان وحشی کاسته شود.
فرماندار چالدران در ادامه مزارع سیب زمینی، چغندرقند، یونجهزار ها، علفزار و نهالهای تازه کاشته شده را از جمله محصولات مورد حمله گرازهای وحشی عنوان کرد.
وی همچنین شکستن و خسارت به 300 نهال این روستاها طی سالجاری را از جمله این خسارات به ساکنان روستاهای چالدران عنوان کرد و گفت: هجوم گلهای در شب و مخفی شدن گرازها در پشت نیزارها موجب عدم یافتن آنها از سوی مردم میشود که به این دلیل خسارات وارده همواره افزایش مییابد.
قلیپور در خصوص اقدامات پیشگیرانه برای کاهش خسارات این حیوانات وحشی نیز گفت: در این راستا با همکاری دهیاران، نگهبانان مزارع و با همکاری پلیس انتظامی گشتهای شبانه فعال شدهاند تا حداقل از شمار تلفات جانی و مالی این حوادث کاسته شود.
اما سوالی که در این زمینه پیش میآید، این است که بیتوجهی و جدی نگرفتن این امر آن هم پس از چهار سال که تعداد این حیوان در روستاهای مذکور افزایش پیدا کرده و خسارات جانی بیشتری برای اهالی این مناطق بوجود آورده، چه توجیهی میتواند داشته باشد؟ آیا جان و مال روستاییان زحمتکش آنقدر بیاهمیت است که برای اقدامات جدی و اساسی در این مدت غفلت شود؟
"حمید رعناقد"، معاون محیط طبیعی محیط زیست آذربایجان غربی در راستای صدور پروانه شکار برای جلوگیری از افزایش تعداد، خسارات و همچنین استفاده از گوشت گراز وحشی در بین اقلیتهای مذهبی، افزود: با توجه به مصرف گوشت گراز از سوی اقلیتهای مذهبی، صدور پروانه شکار این حیوان نیز در استان خواهان دارد، به همین جهت زمانی که تعداد گرازها زیاد باشد و بدنبال آن آسیبهای زیست محیطی افزایش پیدا کند، ما اقدام به صدور پروانه شکار میکنیم.
وی در پاسخ به اینکه چرا تا کنون هیچ اقدامی جهت جلوگیری از خسارات این حیوانات وحشی صورت نگرفته است؟ اعلام کرد: این ما انسانها هستیم که به دلیل توسعه بیش از حد، کم کم وارد زیستگاههای این حیوانات شده و زیست بومشان را تنگ کردهایم و آن را مجبور به واکنش میکنیم؛ اگر واقعا آن منطقه محل زندگی گراز است، پس چرا چغندر، یونجه و غیره در آنجا کاشت میشود؟ آیا با این وضعیت میشود، زمین کاشت؟
رعناقد با بیان اینکه هیچ حیوان وحشی امکان ندارد به کمپ انسانها بیاید و اقدامات تخریبگرانه انجام دهد، ادامه داد: اگر ما وارد زیستگاه حیوانات وحشی شدهایم، پس باید زمین و باغچهمان را نیز با سیم خاردار، فنس کشی، دیوار کشی طوری محافظت کنیم که از گزند حیوانات وحشی در امان باشد.
معاون محیط طبیعی محیط زیست آذربایجان غربی در پاسخ به اینکه آیا در طول چهار سال گزارشی از این منطقه و وضعیت آن نشده است؟ گفت: در این مدت برای ما گزارشات زیادی شده و ما نیز صد درصد اقداماتی انجام دادهایم، البته اقدامات نیز زمانی صورت میگیرد که خسارات اثبات شده و حیوانات وحشی در منطقه جرمی انجام داده باشند.
وی با بیان اینکه متاسفانه به دلیل زادو ولد زیاد گراز وحشی، نمیتوان از تعداد جمعیت آن کاست، تصریح کرد: متاسفانه یا خوشبختانه مناطق شمال استان و به خصوص حواشی ارس به دلیل شرایط آب و هوایی و به خصوص نیزار بودن زیستگاه، محل بسیار مستعدی برای گراز هستند.
وی یادآور شد: به دلیل گسترده بودن منطقه زیست این حیوان، نمیتوانیم نیروهای خود را در آنجا مستقر کنیم و این پتانسیل در ما وجود ندارد.
رعناقد با بیان اینکه ما با عدم همکاری مردم مواجه هستیم، ادامه داد: به عقیده من، جمعیت هیچ حیوانی در زیستگاههای انسان، به اندازه زیاد نبوده و طغیانآور نیست تا به یک مشکل تبدیل شود و ما ناچار به قتل عام آنها اقدام کنيم؛ اگر چنانچه در مناطقی از استان حیوانات وحشی مانند خرس، گراز و گرگ خطرآفرین بوده یا خسارت بار باشند، یکسری اقدامات توسط این اداره کل انجام شده و یکسری نیز باید توسط مردم صورت گیرد.
وی افزود: اگر مردم ببینند زمین کشاورزی آنها در برابر گراز در خطر است، زمینشان را بیمه کنند، اگر این کار را نکردند و خساراتی به بار آمد، به محیط زیست اطلاع دهند و ما اقداماتی را برای دفع و تلف کردن آن حیوان انجام دهیم، مانند صدور پرونده شکار و درخواست از اقلیتهای مذهبی سایر استانها جهت شکار و اگر پروانه شکار صادر نکردیم، ماموران محیط زیست را برای دفع حیوانات وحشی در منطقه حاضر ميکنیم.
معاون محیط طبیعی محیط زیست آذربایجان غربی با بیان اینکه وقتي به کشاورز میگوییم باغچه خود را که در مجاورت حیات وحش قرار دارد، فنسکشی و دیوارکشی کند، دیوارکشی فقط در محدوده خطر است، اضافه کرد: کشاورزان برای نگهداری از محصولات خود، باید خود نیز دست به کار شوند، در حالی که هیچ گونه اقدامی را در این راستا انجام ندادهاند.
وی در پاسخ به اینکه با این شرایط چه اقدامی برای دو نفر زخمی شده در روستای "سعدل" چالدران در سال گذشته از سوی محیط زیست صورت گرفته است؟ گفت: ما برای زخمی شدن آن دو نفر اقداماتی انجام دادهایم و دولت خسارت آنها را پرداخت میکند؛ در سالهای گذشته نیز در دو شهرستان استان بر اثر خسارات ناشی از حمله گرگ ها، خساراتی به آسیب دیدگان پرداخت کردهایم.
به گزارش ایسنا، قسمتی از درد و دل اهالی این روستاها که مورد حمله و آسیب گرازهای وحشی قرار گرفته بودند تا مسوولین ذیربط که باید در قبال حفاظت از جان و مال مردم احساس مسوولیت داشته باشند در بالا آورده شد، اما براستی تا چه زماني باید چنین خبرهایی توسط رسانهها منعکس شود تا راه چارهای برای آنها از سوی مراجع مرتبط اندیشیده شود؟
حفظ زیست بوم یک منطقه مهم است و یکی از بدیهیات تشکیل نهادی به نام حفاظت از محیط زیست نیز به همین جهت است، اما باید در نظر داشت در کنار مهم بودن زیست بوم، جان و مال مردم باید بیش از آن براي مسوولان در اولویت باشد.
گزارش از: رویا سیدولیلو – سجاد پولادی، خبرنگاران ايسنا در آذربايجان غربي
انتهاي پيام
نظرات