وزير امور خارجه كشورمان در نشست مطبوعاتي مشترك با كوفي عنان گفت: به آقاي عنان اعلام كردهايم تا زماني كه با همين شيوه عمل ميكند ما پشتيبان طرحهاي وي هستيم.
به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، علياكبر صالحي ضمن خيرمقدم به نماينده سازمان ملل و اتحاديه عرب در امور سوريه تصريح كرد: كوفي عنان شخصيت شناخته شده بينالمللي است. به خصوص زماني كه ايشان دبيركل سازمان ملل بودند و جنگ 33 روزه رخ داده بود به ايران آمدند و در موارد ديگر هم بازديدهايي از ايران داشتهاند. در مجموع آقاي عنان دوستان فراواني در ايران دارند.
وي افزود: كوفي عنان شخصيتي برجسته در عرصه بينالمللي است. به خصوص ايشان شهرت دارند كه همواره در قضاوتهايشان سعي كردهاند منصفانه و عادلانه رفتار كنند و به اعتبار مسئوليتي كه دارند قطعا سعي كردهاند كه بدون جانبداري از طرفي در امر قضاوت عمل كنند.
وزير امور خارجه كشورمان با اشاره به نقش كوفي عنان در بررسي بحران سوريه افزود: تمام تلاش امروز آقاي عنان اين است كه اين موضوع را به صورتي مديريت كنند كه هيچ شائبهاي در هيچ سو، از طرفداري و جانبداري ديده نشود و به صورتي منصفانه و عادلانه اين موضوع را مديريت كنند و بارها بر اين موضوع تاكيد داشتهاند.
صالحي ادامه داد: آقاي عنان پيشنهاد ششبندي در مورد سوريه داشته است كه مورد توافق سوريه هم قرارگرفته و امروز درصدد است كه اين پيشنهادها را عملياتي كند كه البته براي اينكه بتواند اين پيشنهاد به طور كامل و فراگير انجام شود بايد همه با هم با حسن نيت براي عملياتي شدن اين پيشنهادها همكاري كنند. ايران بارها مواضع خود را نسبت به سوريه اعلام كرده است، معقتديم كه مردم سوريه مانند ساير كشورهاي ديگر حق برخورداري از تمامي حقوقي كه مردم كشورها دارند مانند آزادي احزاب، آزادي انتخابات، قانون اساسي در برگيرنده تمامي اميال و آرزوهاي يك ملت را داشته باشند.
وي ادامه داد: از طرفي اعلام كردهايم كه ما مخالف دخالت در امور داخلي كشورها از جمله سوريه هستيم. اگر هر تغييري بخواهد در سوريه رخ دهد بايد توسط خود دولت سوريه انجام شود. اما اينكه دولت سوريه و در راس آن آقاي بشار اسد قول همه تغييرات و پاسخگويي به خواستههاي مردم را داده است و از جمله بازنگري در قانون اساسي كه انجام گرفت و موارد ديگري مانند تعدد احزاب، انتخابات آزاد و انتخابات مجلس جديد نيز در دست پيگيري است كه بايد براي آن فرصت لازم به حكومت سوريه داده شود كه اين تغييرات به طور طبيعي در داخل سوريه توسط حكومت سوريه و تحت رهبري بشار اسد صورت گيرد. اين مختصر اختلافي است كه ممكن است ما با برخي كشورهاي ديگر چه در منطقه و چه غرب داشته باشيم كه شايد اعتقاد آنها به گونه ديگري است كه ميخواهند تغييرات را به شكل ديگري در سوريه مشاهده كنند كه ما خوشحاليم كه در پيشنهاد آقاي كوفي عنان هيچ بحثي از رفتن راس حكومت در سوريه و تغيير حكومت نيست؛ بلكه بحث اين است كه طرفين صحبت كنند و مجال لازم براي تغييرات داده شود.
وزير امور خارجه كشورمان خاطر نشان كرد: ما به آقاي كوفي عنان اعلام كردهايم تا زماني كه با همين شيوه عمل ميكند ما پشتيبان طرحهاي وي هستيم. اميدواريم با همت ايشان در آينده نزديك بتوانيم شاهد رفع مشكل در سوريه باشيم و مردم، مخالفين و حكومت با هم مسائل را به گونهاي حل و فصل كنند كه سوريه وارد بحران و خلاء حكومتي نشود زيرا اگر اين اتفاق رخ دهد آثار مخربي بر كل منطقه خواهد گذاشت كه هيچ كس خواهان اين مسائل نيست.
وي در پايان از سوي دولت جمهوري اسلامي ايران براي كوفي عنان آرزوي موفقيت كرد.
نماينده ويژه سازمان ملل در امور سوريه نيز با تاكيد بر ضرورت غيرنظامي شدن موضوع سوريه خاطرنشان كرد: بايد در كنار يكديگر از فرآيند حل بحران سوريه حمايت و در اين مسير از حمايت ايران نيز تشكر ميكنيم.
به گزارش ايسنا عنان در اين مصاحبه مطبوعاتي مشترك با وزير امور خارجه كشورمان تصريح كرد: در مورد موضوع سوريه مذاكراتي انجام شد. موافقت كرديم كه نياز است راهحل مسالمتآميز براي موضوع سوريه پيدا شود. خوشحالم كه ديدم ايران از طرح شش مادهاي ايران و تلاشهاي سازمان ملل در اين راستا بسيار حمايت ميكند و بسيار مهم است كه ما طرحي را پيدا كنيم كه خشونتهاي جاري در سوريه پايان داده شود.
عنان تاكيد كرد: اميدواريم راهي را پيدا كنيم كه كمكهاي بشردوستانه هر چه سريعتر به مردم سوريه برسد و طرفهاي درگير نيز با يكديگر پشت ميز مذاكره بنشينند. فرآيند سياسي كه ما معتقديم بايد در سوريه آغاز شود اين است كه به خواستههاي مردم سوريه احترام گذاشته شود و آنچه كه در منطقه مهم است اين است كه بايد همه با هم كار كنند و دولت سوريه بايد براي پايان دادن به اين بحران تلاش كند.
نماينده ويژه سازمان ملل و اتحاديه عرب در امور سوريه با تاكيد بر اهميت منطقه خاورميانه گفت: اين منطقه شاهد بحرانها و تنشهاي زيادي بوده است و ديگر قادر نيست شوك ديگري را تحمل كند. سوريه از لحاظ ژئوپلتيكي موقعيت بسيار مهمي دارد و هرگونه محاسبه غلط ميتواند اثرات ناخوشايندي در منطقه و جهان بر جاي بگذارد. بايد با هم كار كنيم و راهحلي را پيدا كنيم كه ممكن و واقعبينانه باشد. ما بايد با هم كار كنيم و از اين فرآيند حمايت كنيم.
وي اضافه كرد: از حمايت ايران و اينكه در اين رابطه ايران همكاري ميكند تشكر ميكنيم و اميدواريم ايران بخشي از راهحل باشد.
عنان در مورد آخرين مذاكرات صورت گرفته براي حل بحران سوريه نيز گفت: تمام مواردي كه در طرح شش مادهاي درباره بحران سوريه مطرح شده است تاكيد بر استفاده نكردن از قوه قهريه دارد و بر ضرورت غيرنظامي شدن موضوع سوريه تاكيد دارد كه بتوانيم براي حل اين مشكل اقدامات سريعي انجام دهيم. غيرنظامي كردن وضعيت در حال حاضر مورد تاكيد ما است.
نماينده ويژه سازمان ملل و اتحاديه عرب در امور سوريه در پاسخ به اين پرسش كه آيا براي حل موضوع بحرين نيز ميانجي خواهيد شد؟ گفت: من به هر حال براي حل اين بحران در حال فعاليت هستم. بايد زمينهاي در من نيز وجود داشته باشد تا بتوانم در مورد آن فعال شوم.
وي درباره تضمين كتبي اپوزيسيون به دولت سوريه براي اينكه سلاحهاي خود را زمين بگذارند نيز گفت: دولت سوريه در مورد اين تضمين كتبي به صورت روشن موضوعات خود را مطرح كرده است. نيروهاي مخالفين بايد خودشان نيز حملات را متوقف كنند. ما با آنها در تماس بودهايم و آنها پاسخ مثبتي در قبال اين موضوع داشتهاند. بايد هم از طرف دولت و هم از طرف مخالفين اين تضمين داده شود و هر دو طرف آتشبس را رعايت كنند و به يكديگر احترام بگذارند. اميدواريم صبح پنجشنبه شاهد وضعيت بهتري باشيم و اين امكان فراهم شود كه با پيشرفت در حل بحران در راستاي منافع سوريه مناقشه مسلحانه پايان يابد.
عنان در پاسخ به اين پرسش كه اگر سوريه هم اين طرح را قبول كند، كشورهايي مانند عربستان و قطر براي گروههاي مخالف اسلحه ميفرستند نيز تاكيد كرد: هرگونه نظامي كردن مناقشه ميتواند كاملا شرايط را حاد كند.
نماينده ويژه سازمان ملل و اتحاديه عرب در امور سوريه در مورد حضور نيروهاي ناظر سازمان ملل در سوريه نيز گفت: هر زمان كه شوراي امنيت تصميم بگيرد و در مورد اين نيروها درخواست كند اين كار انجام خواهد شد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا دولت سوريه در مذاكره با اين نيروهاي ناظر نقشي خواهد داشت، گفت: ما تيمي داريم كه يك ژنرال سوري نيز در آن حضور دارد. اين ژنرال سوري با مقامات سوريه در ارتباط است و با يكديگر كار ميكنند.
به گزارش ايسنا، سوريه از اواسط مارس 2011 صحنه ناآرامي بوده است.
طرح صلح شش مادهاي کوفي عنان، نماينده ويژه سازمان ملل و اتحاديه عرب در سوريه علاوه بر درخواست براي پايان دادن به خشونتها در اين كشور عربي، آتشبس، دسترسي دادن به آژانسهاي کمکرسان و بشردوستانه و گفتوگوي سياسي بين دمشق و مخالفان را در برميگيرد.
در حالي گروههاي مخالف در سوريه و کشورهاي غربي، تلفات در ناآراميهاي سوريه را به نيروهاي مسلح اين کشور نسبت ميدهند که دمشق، شورشيان و خرابکاران و همچنين گروههاي مسلح را عامل خشونتهاي خونين اين کشور ميداند و تاکيد ميکند اين ناآراميها از خارج سازماندهي ميشوند.
تا کنون نيز امريکا، ترکيه و همپيمانان عرب آنها از کمک تسليحاتي و مالي به مخالفان بشار اسد حمايت کردهاند.
انتهاي پيام
نظرات