• پنجشنبه / ۲ تیر ۱۳۹۰ / ۱۱:۰۷
  • دسته‌بندی: علمی2
  • کد خبر: 9004-00821

«"آتش به اختيار" رمان آشپزخانه‌اي نيست» گزارشي از رونمايي كتاب محمدرضا بايرامي

مراسم رونمايي كتاب «آتش به اختيار»، نوشته‌ي محمد رضا بايرامي برگزار شد.

 به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين مراسم كه عصر روز گذشته ـ اول تير ماه ـ در مجموعه فرهنگي هنري «قلهك» برگزار شد، محمد رضا بايرامي گفت: «آتش به اختيار» آخرين رماني است كه تاليف كرده‌ام. تاليف آن سال 68 آغاز شد و گمانم بر اين است كه از كارهاي مهم من است. همان مقطع فكر مي‌كردم بايد پنج سالي زمان بگذارم و به طور جدي كار تاليف رمان را پيش ببرم، اما زندگي كارمندي و ديگر مشكلات دست به دست هم دادند كه عملا تاليف اين رمان 20 سال طول بكشد.

 اين داستان‌نويس در ادامه به شرح ماجراي داستان «آتش به اختيار» پرداخت و از اين اثر داستاني‌اش به عنوان تجربه متفاوت از ديگر آثارش ياد كرد.

 در ادامه اين نشست محمدرضا گودرزي كه به عنوان منتقد سخن مي‌گفت، با اشاره به عنوان كتاب«آتش به اختيار»، ادامه داد: اين عنوان نشان‌دهنده آشفتگي موقعيت است و ما در رمان اين آشفتگي را به وضوح مي‌بينيم در واقع «آتش به اختيار» در شمار رمان‌هاي مدرن ذهني است.

 وي در ادامه به تبيين مولفه‌هاي رمان مدرن پرداخت و همچنين با تبيين ويژگي‌هايي در مورد ذهني بودن يك رمان تصريح كرد: ما مدام در اين رمان شاهد گريز و فرار سربازاني هستيم كه در محاصره گرفتار آمده‌اند و دنبال راهي براي گريز و نجات هستند. به نوعي يك گريز ابدي و از اين منظر است كه رمان بعد روانشناختي و فلسفي‌اش برجسته مي‌شود.نگاه راوي «در آتش به اختيار» معطوف به گذشته است و در وضعيت تراژيكي قرار گرفته است، هيچ اميدي به چند لحظه بعد ندارد و در همين مرور گذشته در پي فهميدن هويت خودش است.

 اين منتقد تصريح كرد: اين رمان مانند پازلي مي‌ماند كه براي خواننده جدي ادبيات تعريف شده است و اصطلاحا رمان آشپزخانه‌اي نيست كه در حين پياز داغ درست كردن بتوان آن را خواند و دنبال كرد. براي خوانش اين رمان بايد مخاطب جدي ادبيات و روانشناسي باشيد.

 گودرزي در ادامه درباره‌ي ديدگاه و نظرگاه رمان «آتش به اختيار» توضيح داد و گفت: نويسنده در اين رمان از دو ديدگاه استفاده كرده است و به نوعي يك ديدگاه تركيبي را شكل داده است. يك نظر گاه كه اول شخص و از ديد او در جريان اتفاقات رويدادها قرار مي‌گيريم و از ديدگاه ديگر، سوم شخص است و از بيرون مورد خطاب قرار مي‌گيرد. به نوعي گفتار دروني ، سيلان ذهن و خطي نبودن روايت از ديگر ويژگي‌هاي ساختي و زباني رمان «آتش به اختيار» است.

 وي در ادامه با خواندن بخش‌هايي از اين رمان از توصيف‌هاي بعدي ‌، برجسته‌سازي زبان و همچنين نگاهي آخر زماني به عنوان ديگر ويژگي‌هاي اين اثر محمد رضا بايرامي ياد كرد.

در ادامه اين مراسم رضا اميرخاني گفت: در آدمي حس‌هاي مختلفي وجود دارد كه مي‌تواند عميق قوي و يا سطحي باشد.يكي از مهمترين حس‌هاي آدمي حس احترام است، از اين حس به عنوان عميق‌ترين حس آدمي ياد مي‌شود كه حتي حس عشق يا نفرت هم چنين عمقي ندارد و همه ما امروز اينجا جمع شديم تا به كار كسي كه 30 سال از عمرش را وقف نوشتن كرده است، احترام بگذاريم و اين حضور براي نمايش حس عميق احترام به يك نويسنده است.

 اين نويسنده ادامه داد: محمدرضا بايرامي به معرفي نيازي ندارد، نويسنده‌اي است كه سال‌ها به طور جدي مي‌نويسد و در هر اثرش به نحوه و نوع تازه‌اي رگه‌هاي جديدي را از روايت جنگ را براي ما ارائه مي‌كند.به نظرم روايت «آتش به اختيار» شكل پخته و كامل شده و موثرتر كتاب «پل معلق» است.

 اميرخاني در بخش ديگري از سخنانش خواستار استفاده عبارات و اصطلاحات بيشتري در برنامه‌هايي كه مربوط به كتاب است، شد و تاكيد كرد: فقط به عنوان رونمايي از كتاب نبايد بسنده كرد.مي‌توان از جشن امضاي كتاب‌، افتتاحيه كتاب و عنوان‌هاي ديگري در نشست‌هاي مربوط به كتاب استفاده كرد.

 در پايان صادق كرميار ـ نويسنده ـ نيز با مرور خاطره‌اي فعاليتش در سال‌هاي دهه 60 در روزنامه‌ي «اطلاعات» يادآور شد:‌ در آن سال‌ها، كتابي به نام «عقاب‌هاي تپه 60 » منتشر شد كه من با خواندن و ديدن آن كتاب، يادداشتي را نوشته‌ام و تاكيد كرده‌ام مولف اين كتاب نويسنده خواهد شد و اكنون در حضور نويسنده كتاب يعني محمدرضا بايرامي هستيم. به نظرم رمان «آتش به اختيار» يكي از بهترين رمان‌هاي مدرن ادبيات ايران است.

وي در بخش ديگري از سخنانش نسبت به اقدامات صورت گرفته در حوزه كتاب و ادبيات از سوي وزارت ارشاد اسلامي انتقاد كرد و با تاكيد بر ضرورت تجديد نظر در فعاليت‌هايي كه در حوزه فرهنگي صورت مي‌گيرد متذكر شد: دست كم سي سال است در حوزه فعاليت‌هاي فرهنگي از سوي وزارت ارشاد، فعاليت‌هاي متعددي انجام مي‌شود و بودجه‌هاي كلاني هزينه‌ مي‌شود، اما شاهد تغيير محسوسي در وضعيت شمارگان چاپ كتاب،‌وضعيت معيشتي و اقتصادي نويسندگان ،‌ فرهنگ عمومي در وضعيت چاپ و نشر نبوديم و اين نشان مي‌دهد كه اقدامات انجام گرفته مفيد نبوده و ضرورت دارد،در حوزه فعاليت‌هاي فرهنگي از سوي ارشاد تجديد نظر جدي صورت بگيرد.

در اين مراسم كه توسط معاونت فرهنگي - اجتماعي شهرداري منطقه‌ي 3 برگزار شد، با حضور مسئولين شهرداري منطقه و سيدعلي شجاعي از انتشارات كتاب نيستان (ناشر كتاب) و محمدرضا بايرامي از رمان «آتش به اختيار» رونمايي شد.

 انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha