در 22 سال گذشته 58 قطعه تمبر از رهبر كبير انقلاب اسلامي و بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران توسط شركت پست جمهوري اسلامي ايران منتشر شده است.
به گزارش خبرنگار ارتباطات ايسنا، نادر دريابان - پژوهشگر تاريخ تمبر ايران - با اعلام اين مطلب اظهار كرد: اين تعداد تمبر در 34 سري انتشار يافته است كه مهمترين آنها تمبرهاي سيرگونه زندگي و مبارزات امام خميني (ره) است كه در پاكستان انتشار يافته است و براي آنان شركت پست كارت پستال و پاكت مهر روز نيز انتشار داد.
وي گفت: تا قبل از ارتحال ملكوتي حضرت امام خميني (ره)، هيچ گونه تمبري از سيماي اين فقيد سعيد انتشار نيافت و تنها جملات تاريخي ايشان در سال 1365 برروي تمبر بزرگداشت شهيد محمدحسين فهميده، عكس كوچكي از معظم له به صورت پوستر در دست قيامكنندگان حماسه 19 دي قم در دهمين سال اين قيام در اواخر سال 1366 منتشر شد.
او ادامه داد: يكماه پس از ارتحال ملكوتي امام خميني(ره) نخستين تمبر ايشان در 15 تيرماه 1368 در قالب يك طرح نقاشي به همراهي نمايشي از عزاداري مردم قدرشناس ايران در عزاي آن راحل عظيمالشان انتشار يافت و پنج روز بعد از انتشار اولين تمبر، دومين تمبر ايشان با كلاه معروف مشكي كه بر سر ميگذاشتند، منتشر شد.
دريابان افزود: سپس پست جمهوري اسلامي ايران در يك حركت نمادين از مهر 1368 تا اسفند 1370 چهارده قطعه تمبر با موضوع سير زندگي و مبارزات امام خميني منتشر كرد؛ اين تمبرها كه در پاكستان انتشار يافته است، با موضوعاتي همچون تولد امام(ره) با نمايش تصوير منزلشان در خمين، دوران جواني ايشان، قيام 15 خرداد، تبعيد معظم له، بازگشت به وطن، حسينيه جماران، شهداي روحاني نهضت اسلامي در خارج و داخل جمهوري اسلامي ايران، اشعار امام، حضور در بهشت زهرا، در خلوت با نوه خود و ارتحال ملكوتي شان يك نمايشگاه كوچك بر پاكتهاي پستي و نامه از انقلاب اسلامي حضرتش را روايت ميكند.
او اضافه كرد: در دو دهه گذشته بهغير از تمبرهاي مناسبتي امام(ره) در ايام سالگرد ارتحال آن مرجع بزرگ جهان اسلام تمبرهايي با موضوعهاي ايامالله 13 آبان، نماز و پيروزي انقلاب اسلامي و سالگرد استقرار نظامي جمهوري اسلامي ايران نيز منتشر شدهاند، در تمبرهاي نماز كه در مرداد سال 1371 منتشر شد، سه تصوير حالت قنوت، تحت الحنك و تعقيبات نماز امام در قالب تمبر منتشر گرديده است.
به گفته او در تمبرهاي مربوط به پيروزي انقلاب اسلامي (22 بهمن) تصاوير امام در جريان نهضت اسلامي از جمله با شهيد مصطفي خميني در دو قطعه در سال 1370 و نقاشي ايشان در تمبرهاي 4 گانه سال 1372، ورود به ميهن اسلامي در سري 5 قطعهاي سال 1371، تصوير معظم له در يكي از تمبرهاي 5 قطعهاي بهمن 1376 و بالاخره تمبرهاي 4 گانه حضرت امام در سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي در بهمن 1389 كه آخرين تمبرهاي مربوط به امام است، برجستهتر از ديگر تمبرها است.
وي ادامه داد: شش تمبر ديگر از تصاوير امام خميني(ره) نيز در اين مدت در سريهاي يك قطعهاي به مناسبت سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي ايران منتشر شده است كه يكي از آنها تصوير كوچك امام را در دستان قيامكنندگان و تظاهركنندگان انقلاب اسلامي سال 1357 نشان ميدهد، انتشار سه قطعه تمبر بزرگ از امام خميني نيز در همين مدت از جمله سيامين سال پيروزي انقلاب اسلامي بشدت جلب توجه ميكند.
اين پژوهشگر تاريخ تمبر ايران افزود: در 22 سال گذشته 4 سري و قطعه تمبر از امام خميني (ره) به مناسبت سالگرد استقرار نظام جمهوري اسلامي ايران (يومالله 12 فروردين) انتشار يافته كه در آن عكسهاي حضور امام بر صندوقهاي راي ديده ميشود همچنين تمبرهاي مختلفي از امام خميني(ره) در سالگرد ارتحال ايشان در اكثر سالهاي پس از عروجشان منتشر شده است كه قابل توجهترين آنها مربوط به سالهاي 1369، 1371، 1372 و 1373 است.
به گفته او انتشار تمبرهايي با موضوعهاي مجلس و روز جهاني قدس كه همراه با تصاويري از امام خميني(ره) است؛ بعلاوه تمبر دستگيري امام در قم به همراه ساير وقايع يومالله 13 آبان و انتشار تمبر ويژه يكصدمين سال تولد حضرت امام خميني (ره) و عرضه كردن پاكتهاي تمبردار امام خميني توسط شركت پست جمهوري اسلامي ايران از ديگر تحولات مربوط به حوزه انتشار تمبر درباره رهبر فقيد جمهوري اسلامي است.
دريابان به جاي خالي تمبرهاي بلوك يادگار و چند ضلعي امام اشاره كرد و گفت: توجه به تمبرهاي امام خميني(ره) با موضوع دفاع مقدس نيز بايد مورد توجه شوراي انتشار تمبر كشور و شركت پست قرار بگيرد؛ در چند سال اخير نيز بسياري از نهادها و سازمانهاي دولتي و مردم نهاد و انجمنهاي خودجوش مردمي و خصوصي با استفاده از سرويس تمبرهاي شخصي شركت پست، تمبرهاي فراواني از تصاوير و تمثالهاي حضرت روحالله انتشار دادهاند؛ انتشار تمبرهايي همچون حساب صد حضرت امام(ره) همراه با جملهاي از آن حضرت و مهر ويژهشان توسط شركت پست جمهوري اسلامي ايران را بايد به حوزه تمبرهاي حضرت امام افزود.
او گفت: در سالهاي 1363 و 1374 نيز تمبرهايي از فرزندان امام خميني (ره) مرحوم شهيد سيدمصطفي خميني(ره) و مرحوم حاج سيداحمد خميني نيز توسط پست جمهوري اسلامي ايران منتشر شده است؛ در ابعاد بينالمللي نيز چندين كشور در سي سال گذشته از امام خميني و نهضت اسلامي تمبر چاپ كردهاند كه از جمله تمبرهايي از كشورهاي گينه و يمن جنوبي است.
پژوهشگر تاريخ تمبرهاي امام خميني(ره)، افزود: از تمامي تمبرهاي امام خميني (ره) پاكت مهر روز انتشار يافته است و تمامي اين تمبرها در گنجينه تمبر و اسكناس و سكه موزه آستان قدس رضوي و موزه شركت پست جمهوري اسلامي ايران در معرض ديد علاقمندان است. برخي از اين تمبرها در سايت جهاني تمبر لندن و راهنماي جهاني تمبر گيبونز انگلستان نيز انتشار يافته و قرار دارند و علاقهمندان بسياري در كشورهاي جهان مجموعه تمبرهاي رهبر نهضت بيداري اسلامي را در قرن گذشته و جديد جمعآوري ميكنند.
به گفته او در سالهاي بعد از ارتحال ملكوتي حضرت امام خميني (ره)، توسط بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران نيز اسكناسهاي يك هزار، دو هزار، پنج هزار، ده هزار، بيست هزار، پنجاه هزار و صد هزار ريالي با تصوير حضرت امام(ره) نيز نشر يافته است؛ بانك مركزي ايران هم چنين با ضرب سكه طلاي بهار آزادي با تصوير امام خميني ياد و خاطره آن امام راحل عظيم الشان را گامي داشته است؛ تمامي تصاوير و شناسنامه و مشخصات تمبرهاي حضرت روحالله در كتاب راهنماي تمبر ايران تاليف استاد فريدون نوين فرح بخش نيز جمعآوري منتشر شده است؛ در مجموع تمبرهاي امام خميني(ره) به تنهايي يك مجموعه نفيس از نهضت بزرگ اسلامي را روايت ميكند.
انتهاي پيام
نظرات