*گزارشي از نمايشگاه بوميسازي و خودکفايي صنايع و معادن* آينده کشور در گرو حمايت از صنايع پيشرفته
برنج صنعتي، روبات سورنا، بيو ايمپلنتها، داروي ميگرن، لامپهاي كم مصرف LED و انسولين خوراكي، تنها بخشي از پيشرفتهترين دستاوردهاي صنعتي كشور ظرف سالهاي اخير است كه در نمايشگاه خودكفايي و بوميسازي به نمايش درآمده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، شركتهاي گسترش كار آفريني، ليدكو و مركز طرحهاي صنايع نوين از مهمترين حاميان صاحبان ايده، دانشگاهيان و محققان كشور براي دستيابي به دانش فني و محصولات پيچيده تكنولوژيك هستند كه همگي از بازوهاي وزارت صنايع و معادن و سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران (ايدرو) در مسير توسعه صنعتي كشور به شمار ميروند.
صنعت بومي توليد چراغهاي LED از جمله اين صنايع پيشرفته است كه نقش مهمي در كاهش مصرف انرژي دارد. يك لامپ LED با مصرف 3 وات برق، معادل يك لامپ 40 وات نور توليد ميكند كه بومي شدن اين فنآوري مرهون كمكهاي شركت گسترش كارآفريني و متخصصان دو شركت بهنور و ليو ايجاد درخشان بوده است.
بوميسازي دستگاه پيشرفته دتكتور گاما ويژه صنعت انرژي هستهاي، فناوري RFID، الياف شيشه و برخي كاتاليستهاي مورد نياز صنايع از ديگر محصولاتي است كه با كمك اين شركت تابع ايدرو به بار نشسته است.
شركت گسترش كارآفريني تا سقف 300 ميليون تومان به تجاري سازي ايدههاي صنعتي وام ميدهد.
بيوايمپلنتهاي چشمي، پوششي و استخواني از مهمترين دستاوردهاي بيوتكنولوژي كشور هم تا حدود زيادي مرهون تلاش و توجه متخصصان شركت ليدكو از شركتهاي تابع ايدروست كه در نمايشگاه حضور چشمگيري دارد.
پانسمانهاي بندآورنده خونريزي، صمغ زانتان با كاربرد خوراكي و صنعتي و كود بيولوژيك، از ديگر محصولاتي هستند كه تا چندي پيش از خارج وارد مي شدند، اما هم اكنون دانشمندان و صنعتگران كشور، خود آنها را توليد كرده و به بازار عرضه ميكنند.
اما يكي از جديترين بخشهاي حامي صنعتگران صاحب ايده براي توسعه فنآوريهاي جديد، طرحهاي صنايع نوين است كه برجستهترين محصولات ارائه شده در نمايشگاه بومي سازي و خودكفايي را به خود اختصاص داده است.
پرسروصداترين اين محصولات، برنج صنعتي است كه بدون نياز به آب، خاك و كود و با غلات پايه نشاسته همچون گندم در كوتاهترين زمان توليد ميشود.
اين برنج ارگانيك كه عطر و طعم طبيعي خود را از سبوس برنج ميگيرد، ميتواند بازار برنج را كه سالانه شاهد حدود يك ميليارد دلار واردات است، دگرگون كند.
روبات سورنا ديگر محصول مهم صنعتي است كه از پيچيدهترين فنآوريها بهره ميبرد و طرحهاي صنايع نوين با حمايت از دانشگاه تهران براي ساخت اين روبات نقش ويژهاي ايفا كرده است. تصوير دست دادن سورنا با بازديدكنندگان، از صحنههاي جالب توجه نمايشگاه به شمار ميرود.
تصويربرداري پزشكي بدون فيلم از ديگر فنآوريهايي است كه طرحهاي صنايع نوين حامي آن بوده است. بيمار در اين فنآوري به جاي فيلم، يك CD از عكس گرفته شده از اندام مورد نظر پزشك خود دريافت ميكند كه سهلتر و دقيقتر گرفته ميشود.
توپك هوشمند براي آسيبشناسي لولههاي نفت و گاز كه عمر اين لولهها را تا يك قرن افزايش ميدهند، پليمرهاي زيست تخريب پذير، روتورهاي ناحيه داغ توربينهاي گازي، نانو كامپوزيتهاي مس-آلومينا، داروي ميگرن و شبه انسولين خوراكي از ديگر محصولات نوين صنعتي هستند كه داراي فنآوري پيشرفته بوده واكنون با حمايت طرحهاي صنايع نوين، متخصصان ايراني را در راه رسيدن به افق هاي دور صنعت ياري ميكنند.
* * حضور متفاوت خودروسازان
سايپا و ايران خودرو در نمايشگاه بومي سازي و خودكفايي حضور متفاوتي دارند. در اينجا خبري از فروش ويژه يا محصولات وارداتي نيست. سورن با رنگ نانو و سمند ميكرو هيبريد، محصولاتي هستند كه ايران خودرو به نمايشگاه آورده است. اين گروه با حمايت ايدرو و وزارت صنايع و معاونت فناوري رياست جمهوري، قصد دارد فناوري فول هيبريد را براي نخستين بار در كشور ايجاد كند.
سايپا نيز حضور متفاوتي را تجربه ميكند و تعدادي از پيشرفتهترين قطعات به كار رفته در محصولات خود را كه توسط متخصصان اين گروه بومي سازي شده، عرضه كرده است.
شركتهاي تابع اين دو خودروساز همچون تام ايران خودرو با عرضه روبات شطرنج باز و كاوه خودرو سايپا حضور چشمگيري دارند.
اين حضور در كنار ايپكو (توليدكننده موتور ملي) و كارتك سيستم (توليد كننده پيستون خودرو) و ساير شركتهايي كه محصولات پيشرفته مرتبط با صنعت خودرو عرضه كردهاند، جذابيت خاصي براي علاقهمندان اين حوزه ايجاد كرده است. شركت نيمه هادي عماد (تنها توليدكننده ايربگ خودرو) كه از شركتهاي تابع ايدرو به شمار ميرود، در همين حوزه مشاركت فعالي در نمايشگاه دارد. حتي لوازم جانبي خودرو نيز در نمايشگاه بوميسازي و خودكفايي به چشم ميخورد و شركت آناد تدبير، رهياب و ردياب خودرو دزدگيرهاي با قابليت ردزني و توقف خودرو را به نمايش در آوردهاند.
* * نقطه اميد دانشگاهها
صنايع و كسب و كار كوچك موسوم به SBDC كه توسط اساتيد دانشگاه و دانش پژوهان ايجاد شده و به توليد محصولات پيشرفته صنعتي مي انجامد، نيز در اين نمايشگاه حضور دارند. تعدادي از اين SBDC ها از جمله از دانشگاه شريف، دانشگاه تهران، مركز تحقيقات علوم تكنولوژي و دانشگاه علم و صنعت با نمايش بخشي از دستاوردهاي بومي سازي صنعتي در نمايشگاه حضور ويژهاي دارند. روبات دستيار جراح لاپاروسكوپي و تجهيزات پزشكي پيشرفته همچون ست اينترلاك كه با روش الكترومگنت زمان عمل جراحي ترميم شكستگي استخوان را به نصف كاهش داده از اين دست هستند.
شركت ايزوايكو (سازنده نخستين كشتي كانتينربر اقيانوس پيما)، شركت دسا (سازنده نخستين موتور ديزل سنگين)، گسترش انفورماتيك (اولين سازنده دستگاه بازي رايانهاي)، مگفا (اولين توليد كننده موبايل و كارت هوشمند ايران)، شركت نفت و گاز سرو (نخستين توليد كننده كاتاليست توليد بنزين) و مجتمع صنعتي اسفراين (از نخستين توليدكنندههاي فولاد خاص آلياژي در كشور) نيز بخش ديگري از شركتهاي تابع مرتبط با ايدرو هستند كه در نمايشگاه بوميسازي و خودكفايي صنعت و معدن نظر بازديدكنندگان را به خود جلب كردهاند.
با اين اوصاف، انتظار ميرود ايدرو که متولي صنايع پيشرفته در کشور است، با برنامهريزي دقيق بتواند در آينده نزديک موجب حضور قدرتمند شرکتهاي دانش بنيان در کشور شود؛ بهطوري که صنايع سنتي جاي خود را به صنايع پيشرفته و داراي دانش فني نوين داده و اين شرکتها سهم بيشتري از توليد ناخالص داخلي و صادرات را که مزيت رقابتي هم در آن دارند، به خود اختصاص دهند.
اين نمايشگاه تا فردا سهشنبه 21 ديماه هر روز از ساعت 9 تا 19 پذيراي علاقهمنداني خواهد بود که مايلند از نزديک با نتايج تلاش دهه اخير محققان و مسوولان کشور در عرصه صنعت و نوآوري آشنا شوند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات