مدير گروه ترويج علم مركز تحقيقات سياست علمي كشور با تاكيد بر ضرورت همكاري جامعه جهاني در دستيابي به پيشرفت علمي و توسعه پايدار كشورها اظهار داشت: ايران از لحاظ توليدات علمي در جايگاه سي و يكم جهان قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر محمد حسنزاده، دبير كارگاه بينالمللي «سياستگذاري علم و فناوري و توسعه پايدار» كه در مراسم افتتاح كارگاه سخن ميگفت، خاطرنشان كرد: پيشنهاد اين كارگاه در 17 مي سال 2009 زماني كه رييس مركز علم و فناوري كشورهاي جنبش عدم تعهد به منظور شركت در كارگاه نانو تكنولوژي در كاشان به ايران آمده بود ارائه شد.
وي افزود: همه ميدانيم كه علم و فناوري نقش تعيين كنندهاي در زندگي بشر ايفا ميكند و اين نقش با ورود فناوريهاي اطلاعات و ارتباطات پررنگتر شده، بنابراين در حال ورود به جامعه دانش هستيم، جامعهاي كه بنيان هاي آن بر علم، فناوري و دانش استوار است.
حسنزاده تصريح كرد: امرزه شاهديم كه در حوزه علم و فناوري، پيشرفتهاي اساسي اتفاق افتاده و دستاوردهاي علمي و فناوري به رشد و توسعه جوامع كمك ميكند و موجب بهبود رفاه جامعه، سعادت بشر و همچنين حل مشكلات و معضلات اجتماعي مانند فقر، بيماري و نابسامانيهاي مختلف ميشود، اما در اين جا سوالي مطرح است و آن اين كه آيا همه پيشرفتهاي فناوري در اختيار سعادت بشر قرار گرفته است؟
دبير اين كارگاه ادامه داد: استفادههاي نابجا از علم و فناوري در طول تاريخ موجب شكلگيري فجايع عظيم مانند بمبارانهاي اتمي و نظير آن شده و همين امر باعث شده كه افكار عمومي در مورد تاثيرگذاري مثبت تمام يافتههاي علم و فناوري ترديد كنند.
وي افزود: معقتديم كه برخي استفادههاي ظالمانه از دستاوردهاي فناوري چهره ديگري از علم و فناوري ارائه كرده و به به عبارت ديگر برخي سوء استفادهها موجب برخي سوء تفاهمات در خصوص علم و فناوري در افكار عمومي شده و اين تفكر ممكن است به ايجاد شكاف بين علم و فناوري و جامعه بيانجامد.
مدير گروه ترويج علم مركز تحقيقات سياست علمي كشور با طرح اين پرسش كه راه حل چيست، خاطرنشان كرد: مناسبترين راه، سياستگذاري خوب و تدوين سياستهاي مطلوب است كه به راهبردهاي كلان مطلوب ميانجامد و بايد در حوزه علم و فناوري سياستگذاري مناسب صورت بگيرد.
حسنزاده تصريح كرد: در اين كارگاه به دنبال برجسته كردن اين مساله و تبيين رابطه علم و فناوري و توسعه پايدار هستيم تا بتوانيم در هر كجا كه هستيم و به هر كشوري كه تعلق داريم، كاري كنيم تا سياستهاي علم و فناوري به سوي رفاه و سعادت بشر رهنمون شوند.
وي اضافه كرد: مهمترين پيش نياز براي اتخاذ سياستهاي مطلوب براي علم و فناوري لحاظ كردن پايداري و مطلوبيت براي علم و فناوري در ارتباط با جامعه است و اين بدان دليل است كه امروزه در قرن بيست و يكم، جهان در حال حركت سريع به سوي جامعه دانش بنيان است.
عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس در ادامه افزود: رسيدن به توسعه پايدار مبتني بر علم و فناوري نميتواند تنها از مسير تلاشهاي انفرادي در سطح افراد، سازمان و كشورها اتفاق بيافتد بلكه نيازمند اين هستيم كه يك اجماع بينالمللي در اين زمينه ايجاد شود.
حسنزاده در بخش ديگري از سخنانش اظهار داشت: ايران به لحاظ توليدات علمي و فناوري جايگاه خود را ارتقاء بخشيده و شاخصهاي مربوطه را بهبود داده و هم اكنون ايران به لحاظ توليدات علمي در جهان در جايگاه سي و يكم قرار گرفته و بيش از 88 هزار مقاله از سوي پژوهشگران ايراني در مجلات معتبر بينالمللي منتشر شده است.
وي خاطرنشان كرد: در همين راستا، رشد توليدات علمي ايران در سالهاي اخير بسيار خيره كننده بوده و در مقاطعي از زمان به بيش از 50 درصد رشد رسيده است و هم اكنون ايران در حال كسب رتبه اول علمي در منطقه ميباشد. همچنين پيشرفتهاي ايران در حوزههاي راهبردي مانند نانو تكنولوژي، بيوتكنولوژي، هوافضا و ... بسيار خيره كننده بوده است.
حسنزاده عنوان كرد: آزمايش موشك حامل سفير و پرتاب ماهواره اميد، ايران را جزو 10 كشور اول جهان در اين حوزه قرار داده است. همچنين ايران به دنبال اعزام انسان به فضاست و تمام اين پيشرفتها در حالي است كه اصول اخلاقي و توسعه پايدار در راس سياستهاي علمي و فناوري كشور مورد توجه قرار ميگيرد.
دبير اين كارگاه اظهار كرد: در حال حاضر ايران با دارا بودن 63 هزار و 255 عضو هيات علمي و سه ميليون و 349 هزار و 741 دانشجو در مقاطع مختلف در حال حركت به سوي قلههاي پيشرفت ميباشد.
وي گفت: همچنين 22 پارك علم و فناوري و 76 مركز رشد فناوري در كشور وجود دارد كه 1400 شركت دانش بنيان در آنها به فعاليت ميپردازد و نيز 11 هزار و 451 پژوهشگر تحقيق و توسعه مشغول به كار هستند.
گفتني است، كارگاه بينالمللي «سياستگذاري علم و فناوري و توسعه پايدار» از 15 دي ماه به مدت سه روز در محل كتابخانه و اسناد ملي ايران در حال برگزاري است. صاحبنظراني از 20 كشور از جمله برونئي، كامبوج، كرواسي، اندونزي، عراق، كنيا، مالاوي، ميانمار، نيجريه، عمان، پاكستان، سريلانكا، سودان، زامبيا و ... در اين كارگاه به سخنراني خواهند پرداخت.
انتهاي پيام
نظرات