مجري طرح خطوط انتقال گاز در گفتوگو با ايسنا: آييننامههاي اچ.اس.اي درعمليات ساخت خطوط لوله بازنگري شدند
بهدليل حساس و پرخطربودن صنعت گاز بهويژه در بخشهاي ساخت خطوط لوله پرفشار، آييننامههاي موجود در بخش HSE (ايمني، بهداشت، محيط زيست) بازنگري شده و ارتقا پيدا كردهاند.
رسول سلماني ـ مجري طرح خطوط انتقال گاز در شركت مهندسي و توسعه گاز، در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان مطلب بالا اظهار كرد: با اصلاح و بهکارگيري آييننامههاي موجود، دستگاههاي نظارتي مطمئن ميشوند كه پيمانكار ميتواند با رعايت اصول مطرح شده، عبور خط لوله جديد از زير خط لوله گازدار را با موفقيت تكميل كند.
* * ضرورت توجه به ايمني در ساخت خطوط لوله در مجاورت يکديگر
وي افزود: به اين منظور با بازنگري آييننامههاي موجود و ضمن محور قرار دادن شعار اصلي «اول ايمني و بعد كار»، راهكارهاي جديد و علمي تري براي ساخت خطوط لوله به ويژه براي عبور از تقاطعهاي خطوط که از حساسيت زيادي برخوردارند، ديده شده است؛ زيرا در صورت رعايت نشدن مسائل ايمني، خطرات جبران ناپذيري را به همراه خواهند آورد.
به گفته او در اين رابطه تصميمهاي جديد به اين شكل است كه در طرح خطوط انتقال گاز يك نفر رييس اچ.اس.اي مانند رييس ساختمان يا رييس بخش مهندسي كه مسئول بخشهاي مختلف پروژه است، به عنوان مسوول اچ.اس.اي انتخاب شود.
سلماني با بيان اينکه اين فرد از نظر توانمندي، سابقه و تجربه بايد درحد برطرف كردن نيازهاي پروژه باشد، يادآوري کرد: در اين ميان معمولا اين فرد داراي درجه حداقل ليسانس در زمينه اچ.اس.اي خواهد بود كه از خدمات مشاور مديريت پروژه نيز بهره گرفته شده است.
وي همچنين گفت: مسوولان اچ.اس.اي مشاوران و پيمانکاران نيز بايد با مراجعه به اچ.اس.اي شركت تاييديه بگيرند تا بتوانند در سايت حضور يابند. يكي از ويژگيهاي مهم پس از اعمال اين تصميم اين بود كه نفرات بايد تخصص و دانش روز اچ.اس.اي را داشته باشد و تعامل نزديك با فرد مسوول برقرار كنند. از سوي ديگر تعداد نفرات اچ.اس.اي طي دستورالعملي تغيير يافت تا متناسب با پراكندگي كار كه در چند كيلومتر خواهد بود و همچنين تعداد نفراتي كه در محل كار ميكنند انتخاب شوند.
او با تاکيد بر اينکه بعد از صنايع هستهاي، خطرناكترين فعاليتهاي صنعتي، فعاليتها در صنعت گاز هستند كه جديت در رعايت كليه موازين ايمني، بازرسي ودر مجموع اچ.اس.اي را ميطلبد، توضيح داد: رعايت اچ.اس.اي ميتواند تداوم بخش فعاليتهاي ما در اين طرح باشد و تمام پرسنل از مجري گرفته تا مشاور و پيمانكار در اين اصل وافق شدهايم.
* * عمليات ساخت خطوط پرفشار، از خطرناكترين پروژههاست
مجري طرح خطوط انتقال گاز درخصوص وظايف زير نظر اين طرح توضيح داد: خطوط لوله بالاي 30 اينچ درسراسر کشور و تعداد شش دستگاه از ايستگاههاي تقويت فشار در قالب وظايف اين طرح قرار گرفتهاند كه درمجموع طرحهاي تكميل شده و در حال اجرا بين 10 تا 15 طرح تحت نظر است.
به گفته او در حال حاضر طرح هاي تعويض بخشي از خط لوله دوم سراسري گاز (فراشبند ـ كنگان)، ساخت خط لوله انتقال گاز 56 اينچ سراسري خط دهم يا لوپ (پتاوه ـ پل كله)، ساخت ايستگاه تقويت فشار گاز پتاوه 4 ، پروژه مخابرات خط سوم آذربايجان و پروژه ادامه خط لوله ششم سراسري (دهگلان ـ بازرگان) در دست اجرا هستند.
او خطوط لولهاي را كه در اين طرح قرار دارند جزو بزرگترين خط لوله از نظر قطر (56 اينچ) و فشار( 1305 پي.اس.آي) دانست و يادآوري کرد: همچنين همگي در مجاورت ديگر خطوط لوله گاز سراسري ايران قرار گرفتهاند كه از نظر عمليات اجرايي جزو خطرناکترين و سختترين پروژهها هستند. به همين دليل پيشرفت همه جانبه فعاليتهاي اين بخش زماني حاصل ميشود كه ضمن حفظ كيفيت و محيط زيست، ارتقاي سطح ايمني، كاهش حوادث و توجه به سلامت انسانها محور اصلي فعاليتها قلمداد شود.
* * تعويض بخشي از خط دوم سراسري در مجاورت لوله گازدار
سلماني درخصوص ادامه خط لوله ششم سراسري گاز (دهگلان ـ بازرگان) كه به دليل ايجاد توانايي صادرات گاز ايران به اروپا از اهميت ويژهاي برخوردار است، يادآوري كرد: برگزاري مناقصه انتخاب پيمانکار در آينده نزديک انجام خواهد شد.
وي با بيان اينکه خط لوله فراشبند ـ كنگان در خط دوم سراسري حدود 60 كيلومتر با قطر 56 اينچ است كه ظرفيت انتقال حدود 90 ميليون مترمكعب گاز را دارد، اظهار کرد: عمليات تعويض اين بخش از خط لوله دوم در مجاورت خط لوله گازدار انجام ميشود و به همين دليل به رعايت همه جانبه اصول ايمني نياز دارد.
سلماني افزود: خط لوله دوم سراسري حدود 20 سال پيش ساخته شده ولي گاهي نياز است بنا به شرايط آب و هوايي يا توسعه شهرها و روستاهاي اطراف، كلاس كار آن تغيير كند. اين پروژه از خرداد 1389 آغاز شده و پيشبيني ميشود در خرداد سال 1390 تكميل شود كه هم اكنون 34درصد پيشرفت فيزيكي دارد.
* * خط لوله دهم انتقال گاز سراسري (پتاوه ـ پلكله)
او با اشاره به اينکه اين پروژه در حد فاصل استان كهگيلويه و بويراحمد ـ چهارمحال بختياري و اصفهان ساخته خواهد شد، توضيح داد: يك قطعه آن 56 اينچ به طول 175 كيلومتر درحال ساخت است و احداث يك قطعه 40 اينچ به طول 30 كيلومتر تمام شده ودرحال انجام تست هيدرواستاتيک است.
به گفته وي اين خط به طور موازي با خطوط لوله دوم و سوم و گاهي با خط لوله چهارم انجام ميشود و چندين بار اين خطوط را قطع ميكند؛ به طوري كه با خطوط اصلي 50 تقاطع ودر مجموع با خطوط فرعي 90 تقاطع دارد که توسط شرکت اروندان قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا (ص) انجام ميشود.
مجري طرح خطوط انتقال گاز افزود: يكي از اهداف اين طرح گاز رساني به اصفهان براي تقويت گاز رساني فعلي است. ظرفيت اين خط لوله 70 ميليون مترمكعب در روز است كه قابليت افزايش تا 110 ميليون مترمكعب را دارد و پيشبيني شده با برنامهريزهاي جديد حدود 100 كيلومتر از اين خط تا پايان امسال آماده تزريق گاز شود و 75 کيلومتر بعدي نيز به موازات در حال انجام است وپس از توافق با سازمان محيط زيست ومنابع طبيعي شهريور سال 1390 تزربق گاز انجام خواهد شد.
* * ايستگاه تقويت فشار پتاوه 4
وي با بيان اينکه اين ايستگاه به موازات و در کنار سه ايستگاه تقويت فشار ديگر که روي خطوط لوله سراسري اول، دوم و سوم هستند، قرار گرفته است، تشريح کرد: ظرفيت اين ايستگاه حدود 70 ميليون مترمكعب است و فشار افزايي براساس آرايش 1+3 توربوکمپرسورها انجام خواهد شد؛ به طوري كه گاز را از فشار حدود 700 به 1305 پي.اس.آي ميرساند. البته اين پروژه به دليل مشكل تحصيل اراضي با كمي تاخير روبهروست.
به گفته او به طور کلي يكي از مهمترين مشكلات شركت مهندسي و توسعه گاز علاوه بر بحث ايمني بحث تحصيل اراضي است كه عمدتا يا مردم به دليل كشاورزي حاضر به اختصاص زمين نميشوند يا خطوط لوله از محل زمينهاي زراعي گذشته و مسيرهاي آب آنها ومزارع را قطع ميكند كه به اين ترتيب گاهي مشكلاتي به وجود ميآيد. تعامل در اين موارد بسيار وقت گير است.
* * مخابرات خط سوم آذربايجان
سلماني با تاکيد براينکه مخابرات خط سوم ازمنطقه رزن در استان همدان آغاز شده و پس از گذشتن از استان كردستان (بيجار) در استان آذربايجان غربي (تکاب) پايان مييابد كه وظيفه آن انتقال اطلاعات و سيستم هدايت عمليات گاز است، افزود: مدت پيمان 530 روز و طول پروژه 800 كيلومتر است. کليه مراحل طراحي واحرابي اين پروژه نيز توسط پيمانکاران ومشاوران ايراني انجام ميشود.
براساس اين گزارش، شركت مهندسي و توسعه گاز به عنوان يكي از شركتهاي تابع شركت ملي گاز موظف به انجام وظايفي از جمله مطالعات اقتصادي و توجيهي طرحها، مطالعات بنيادي و تفصيلي و در نهايت اجراي طرحها، طراحي و نظارت كليهي عمليات مهندسي و ساختمان، ساخت ايستگاههاي تقويت فشار گاز و سيستمهاي مخابراتي و تلهمتري است. البته در اساسنامه اين شركت تاسيسات زيربنايي و سازههاي دريايي ديده شده كه احتمالا درآينده عملياتي ميشود. در اين زمينه انجام كليهي عمليات تداركاتي مانند تامين كالا و انجام فعاليتهاي علمي،پژوهشي و فني و مالي نيز برعهده اين شركت است. شركت مهندسي و توسعه گاز از نظر حجم پروژه بزرگترين شركت تابع شركت ملي گاز ايران است كه حدود 70 درصد از اعتبارات آن در شرکت مهندسي توسعه گاز سرمايهگذاري كرده ودر پروژههاي مختلف هزينه ميكند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات