رييس مركز آمار ايران از آمادهسازي مقدمات راهاندازي شبكه ملي آمار كشور خبر داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عادل آذر امروز در نشست خبري با اشاره به دستور رييس جمهور در روز ملي مبني بر لزوم طراحي شبكه ملي آمار كشور گفت: اين به آن معني است كه با يك ظرفيت ملي و مبتني بر فنآوري اطلاعات، همه نهادها و دستگاههايي كه در حوزه توليد و پردازش آمار به ويژه آمار تخصصي فعاليت ميكنند و اغلب نيز هم اكنون به شكل جزيرهاي موجودند براساس فنآوريهاي نوين به هم متصل شوند.
او ادامه داد: اساس اين كار اين است كه جريان اين اطلاعات و تجميع آنها در مركز آمار ايران باشد و همه چيز از مسير اين مركز بگذرد.
وي با اشاره به مصوبه اخير مجلس شوراي اسلامي در قانون برنامه پنجم توسعه افزود: براساس مصوبه مجلس آمارهاي اداري، رسمي، ثبتي، پايگاههاي آمار و اطلاعات، سيستمهاي اطلاعاتي، طرحهاي سرشماري و طرحهاي نمونهگيري بايد در اين شبكه ملي گنجانده شود.بنابراين اگر ما بتوانيم نظامي تعريف كنيم كه اين اجزا را در برگيرد و جريان آن به مركز آمار ايران ختم شود و اعلام انتشار آن نيز توسط مركز آمار باشد به شبكه ملي آمار دست پيدا كردهايم.
آذر با اشاره به اينكه در زمينه اجرايي كردن اين شبكه هم اكنون فعاليتهايي صورت گرفته است، ادامه داد: سيستمهاي اطلاعات و عمليات شناسايي و در مركز آمار ايران مستندسازي شده است.ضمن اينكه ظرفيت دستگاههاي اجرايي در زمينهي شناسايي آمار تخصصي ارزيابي شده و حتي بخش سختافزار و نرمافزار شبكه ملي آمار نيز تا حدودي آمادهسازي شده است.
رييس مركز آمار ايران با بيان اينكه تعريف بينالمللي از نظر نظام آماري براي شبكه ملي آمار كشور مشخص شده است، افزود: براي اين كه بازوهاي مركز آمار ايران در كشور در اين زمينه با ما همكاري كنند به تازگي نشست مشتركي با حضور معاونان برنامهريزي استانداريهاي كشور و مديران كل آمار استانها برگزار و چالشها و پيشنهادات درباره شبكه ملي آمار ايران بررسي شد.
وي با بيان اينكه اين جلسات قرار است به طور مرتب برگزار شود، تاكيد كرد كه اميدوار است تا آخر امسال طراحي شبكه ملي آمار ايران نهايي شده و به دولت براي بررسي و تصويب تقديم شود.
وي همچنين با اشاره به ماده 65 قانون برنامه پنجم توسعه كه به تازگي در مجلس شوراي اسلامي مصوب شده است، گفت: بر اين اساس كار شبكه ملي آمار ايران فراتر از اقدامات كنوني است و ابر شاخصها نيز در آن طراحي ميشوند.
او ادامه داد: به عنوان مثال شاخصهاي مربوط به الگوي توسعه اسلامي ـ ايراني، ارزيابي سند چشمانداز، ارزيابي عملكرد قانون برنامه پنجم، بهرهوري ملي، توسعه انساني، الگوي مصرف، تدوين استانداردهاي ملي، دادههاي مكاني، آمايش سرزمين، نظام اداري، اهداف توسعه هزاره و نقشه جامع علمي كشور بايد توسط مركز آمار ايران طراحي شود.
وي درباره چگونگي طراحي اين شاخصها گفت: دستگاههايي كه متولي اين محورها هستند شناسنامه آن را به مركز آمار ارائه ميدهند و مركز آمار طرحهاي مورد نياز و سامانههاي اطلاعاتي و عملياتي را طي شش ماه تهيه ميكنند.
او افزود: براساس مصوبه اخير مجلس همچنين دو نماينده مجلس به اعضاي شوراي عالي آمار به عنوان ناظر معرفي ميشوند كه اين كار ميتواند دامنه فعاليت شوراي آمار را افزايش بدهد.
رييس مركز آمار ايران در ادامه اين نشست خبري به موضوع سرشماري سال آينده و سرشماري آزمايشي كه هم اكنون در حال انجام است، پرداخت.
وي با بيان اين كه سرشماري از هشتم آبان ماه در شهرهاي منتخب آذربايجان شرقي، بوشهر، تهران، كرمان و كرمانشاه در حال انجام است و تا 27ام آبان ادامه خواهد داشت گفت: نوع فعاليتهاي انجام شده در شهرستان، تراكم جمعيت، سطح سواد، دوري از مركز استان، شرايط آب و هوايي، مرزي و ساحلي بودن و حجم خانوارهاي دسته جمعي از علل انتخاب اين شهرها بوده است.
او با بيان اين كه هدف از برگزاري اين سرشماري آزمايشي برآورد اشكالات احتمالي براي برگزاري سرشماري اصلي در سال آينده است، گفت: هم اكنون يكي از مشكلات در اجراي طرح هدر رفت زمان است.
آذر در اين باره توضيح داد: هم اكنون وقتي مامور آمارگير به خانهها مراجعه ميكند فرد پاسخگو براي ارائه اطلاعات مورد نياز به مداركي نياز دارد كه احيانا در دسترس نيست و پيدا كردن آن كمي زمانبر است. به همين دليل زمان پر كردن فرم توسط آمارگير افزايش مييابد به طوري كه هم اكنون به طور متوسط هر فرد آمارگير روزانه 13 فرم اطلاعاتي را پر ميكند و ما در نظر داريم اين رقم را به 18 فرم در روز افزايش دهيم.
وي با بيان اين كه در سرشماري سال آينده 52 هزار مامور آمارگير فعاليت خواهند داشت، گفت: اگر فقط يك دقيقه در زمان مصرف شده توسط هر مامور آمارگير براي پر كردن فرمها صرفهجويي شود سه ميليارد تومان صرفهجويي در هزينه سرشماري ايجاد خواهد شد. و اين نشان ميدهد كه عنصر زمان در اجراي طرح تا چه اندازه اهميت دارد.
او با بيان اين كه سرشماري عمومي نفوس و مسكن سال 1385 رقمي معادل 45 ميليارد تومان هزينه در برداشته است، از مردم خواست براي كاهش هزينه طرح سرشماري آزمايشي كنوني و سرشماري عمومي سال آينده به عنصر زمان توجه كنند و مدارك مورد نياز را در محلي كه دسترسي به آن آسان باشد قرار دهند.
او غايب بودن خانوارهاي مراجعه شده را مشكل ديگر بر سر راه طرح سرشماري نفوس و مسكن خواند و گفت: براساس اطلاعات ما در 10 روز اول اجراي طرح سرشماري آزمايشي 13 درصد خانوارها غايب بودند كه اين به دوباره كاري ميانجامد بنابراين خواهش ما اين است كه دست كم يك نفر آشنا به اطلاعات مورد نياز در زمان اجراي انجام طرح در محل حضور داشته باشد.
محور سوم مباحث مطرح شده در نشست خبري رييس مركز آمار ايران موضوع اطلاعات اقتصادي خانوار بود.
وي در ابتدا با تشريح چگونگي اصلاح يا تكميل اقتصادي خانوار كه از اول آذر ماه آغاز شده و تا 45 روز ادامه خواهد داشت گفت: در اين بازه زماني هر فرد ايراني كه پيش از اين اطلاعات خود را در اين سامانه ثبت كرده و كد رهگيري يا رمز عبور دارد، ميتواند براي اصلاح يا تكميل آن به پايگاه اينترنتي www.yaraneh.amar.org.ir مراجعه كند. همچنين كساني كه به هر دليلي تاكنون در اين طرح ثبت نام نكردهاند ميتوانند به مراجعه به اين پايگاه اينترنتي به ثبت نام اقدام كنند.
وي با بيان اين كه راستيآزمايي اطلاعات اقتصادي خانوار از طريق 14 پايگاه اطلاعاتي راهور، ثبتاحول، وزارت علوم، بانك اطلاعاتي كاركنان دولت، بيمه خدمات درماني، بيمه خدمات اجتماعي، پست، بانك مركزي، سازمان خصوصيسازي، وزارت رفاه، كميته امداد، سازمان بهزيستي، وزارت بازرگاني وبنياد شهيد انجام خواهد شد، ادامه داد: اين كار حداكثر تا 9 ماه پس از ثبت اطلاعات نهايي خواهد شد.
آذر تاكيد كرد: اطلاعات بررسي شده به صورت هفتگي در فايلي به سازمان هدفمندسازي يارانهها تحويل ميشود و ساير عملياتها مربوط به پرداخت نقدي يارانهها در آن سازمان انجام و نحوه آن اطلاعرساني خواهد شد.
وي همچنين از كساني كه اطلاعات خود را اصلاح و يا براي اولين بار به سامانه وارد ميكنند خواست براي تسريع در اطلاعرساني در اين باره حتما شماره تلفن همراه خود را در اطلاعات ثبت كنند تا هر گونه اطلاعات جديد از طريق پيامك به آنها اعلام شود.
او همچنين اعلام كرد كه نحوه تكميل اطلاعات اقتصادي خانوار در يك فايل آموزشي هم اكنون بر روي پايگاه اينترنتي مركز آمار ايران موجود است.
انتهاي پيام
نظرات