• دوشنبه / ۳۰ فروردین ۱۳۸۹ / ۱۵:۲۲
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 8901-12464

/گذر شاخص بورس از مرز ‌14 هزار واحد/ «رشد بازار منطقي است اما بايد بررسي كرد» ديدگاه‌ها و تحليل‌هاي فعالان اقتصادي و كارشناسان بورس

/گذر شاخص بورس از مرز ‌14 هزار واحد/
«رشد بازار منطقي است اما بايد بررسي كرد»
ديدگاه‌ها و تحليل‌هاي فعالان اقتصادي و كارشناسان بورس

در جريان معاملات روز 30 فروردين و به دنبال افزايش شاخص‌ و قيمت سهام شركت‌ها از ابتداي سال تا كنون، شاخص كل بورس خط مقاومت 13 هزار واحد را شكست و براي اولين بار در طول 43 سال فعاليت، وارد عدد 14 هزار و 138 واحد شد.

به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) روز 30 فروردين ماه سال 1389 هيچ‌گاه از ذهن مسئولان، فعالان و بازيگران بازار سرمايه نخواهد رفت زيرا در اين روز با گذشت تنها 12 روز از ورود شاخص كل به عدد 13 هزار واحد در سال جديد، اين شاخص بيش از هزار واحد رشد كرد و براي اولين بار در طول تاريخ فعاليت خود به عدد 14 هزار واحد رسيد.

با اين رويداد ارزش بازار سرمايه با رشد 12 درصدي مواجه شد و به 74 هزار ميليارد تومان رسيد ولي رشد چشمگير شاخص‌ها در اين مدت علاوه بر خوشحالي مسئولان، باعث ايجاد برخي نگراني‌ها در بين كارشناسان شده است تا مبادا موضوع حبابي شدن قيمت‌ها در سال 82 تكرار شده و زيان هنگفتي نصيب سرمايه گذاران شود.

به اين ترتيب كارشناسان اقتصادي و فعالان بازار سرمايه ديدگاه هاي مختلفي در مورد دلايل رشد 203 واحدي شاخص كل بورس در روز 30 فروردين ماه و نيز وضعيت فعلي بازار سرمايه كشور ارائه داده‌اند.

* رشد بازار كاملا منطقي است

در اين خصوص محمدرضا رهبر ـ نايب رييس هيات مديره شركت بورس و مديرعامل كارگزاري حافظ ـ دلايل افزايش شاخص بورس را مورد توجه قرار داده و معتقد است: بخش عمده‌اي از رشد شاخص اين است كه شركت‌ها موقعيت بهتري پيدا كرده و EPS شركت‌ها افزايش يافته است به طوري كه شركت‌ها محصولات بيشتري به فروش مي‌رسانند.

وي عامل اصلي رشد شاخص را بازگشايي نماد مپنا دانست و عنوان مي كند كه علاوه بر بازگشايي نماد مپنا كه سود مناسبي نيز اعلام كرد، شركت‌هاي معدني و فلزي در رشد شاخص موثر بودند و سهام بانك‌ها و بيمه‌ها نيز امروز مثبت شدند.

رهبر يادآور مي‌شود: در بخش خودرو نيز اطلاعيه‌اي سازمان خصوصي‌سازي مبني بر عرضه‌اي 18درصدي سهام اين شركت،‌ توانسته است در رشد شركت ايران خودرو و سايپا موثر باشد و تقاضا و قيمت اين دو شركت را افزايش دهد.

وي ادامه داد: از سوي ديگر ريسك‌هاي سيستماتيك كاهش يافته و مسائل هسته‌اي نيز تاثير منفي در بازار نداشته است لذا مجموعه بازار روند خوبي نشان مي‌دهد.

اين فعال بازار سرمايه با تاكيد بر اين‌كه در حال حاضر رشد بازار كاملا منطقي است خاطر نشان كرد: البته سهامداران بايد مواظب خريد سهام شركت‌هايي كه P/E بسيار بالايي دارند باشند و با اطمينان نسبت به خريداري اقدام كنند.

رهبر افزود: با اين حال در مجموعه بازار جو مثبتي حاكم است و با توجه به برگزاري مجامع شركت‌ها، سود خوبي در دستور كار شركت‌ها است ورشد بازار منطقي است.

* رشد شاخص از اواخر اسفند آغاز شده بود

از سوي ديگر عباس دهقان ـ كارگزار بورس ـ نيز گذشتن شاخص كل بورس از عدد 14 هزار واحد را مد نظر قرار داده و معتقد است: رسيدن به عدد 14 هزار واحد فرايندي است كه از اواخر اسفند ماه اتفاق افتاد و حركت را به سمت جلو پيش برد و اين فرايند ناشي از رشد چند روزه در بورس نبوده است.

وي ادامه داد: باتوجه به محدوديت دامنه نوسان قيمت كه در بورس كشور وجود دارد و قيمت سهام شركت از 3.5 درصد نمي‌تواند رشد يا كاهش داشته باشد رسيدن به مرز 14 هزار واحد نيازمند پروسه‌اي بود كه اين امر از اواخر اسنفد 88 آغاز شد.

اين فعال بازار سرمايه ادامه داد: با توجه به اين كه اطلاعات جديد به گونه اي است كه مي توان محدوديت نوسان را برداشت لذا ممكن است شاهد رشد يا كاهش منطقي در سهام باشيم. بنابراين در چنين روزي بازگشايي سهام مپنا به رشد شاخص بورس كمك كرد.

وي معتقد است: عليرغم اين كه شاخص بورس تعريف خاصي داشته و در بورس‌هاي دنيا محاسبه مي‌شود ولي دركنار رشد شاخص مخصوصا در بورس تهران، بايد به حجم و ارزش معاملات نيز دقت شود.

دهقان به معاملات بي سابقه بورس تهران درچند روزاخير اشاره و عنوان كرد: حجم معاملات بورس در فروردين ماه بي سابقه بود به طوري كه در ‌چهارشنبه گذشته حجم معاملات بورس به 140 ميليارد تومان بدون معاملات عمده رسيد كه اين امر به فال نيك گرفته مي‌شود.

وي گفت:‌ زماني كه قيمت‌ها افزايش مي‌يابد شاخص نيز دچار رشد مي‌شود ولي گردش خوب به مراتب از رشد شاخص پتانسيل مثبت‌تري دارد لذا رشد شاخص در اين فاصله و عبور از 14 هزار واحد با پشتوانه حجم معاملات بي سابقه بوده است.

وي در مورد استمرار رشد بازار گفت: در شرايطي ممكن است رشد بازار به سرعت افزايش يابد ولي قطعا بازار پس از مدتي مي‌ايستاد و به اصطلاح استراحت مي‌كند با اين حال شرايط كلي مثبت پيش‌بيني مي‌شود.

اين كارگزار بورس به سرمايه‌گذاران توصيه كرد كه با درايت و مطالعه وارد بازار شده و احساسي تصميم نگيرند زيرا بازار سرمايه حرفه‌اي شده و به مسائل دروني و بيروني حساسيت نشان مي‌دهد بنابراين بايد با مطالعه همه شرايط بايد تصميم‌گيري شود نه صرفا رشد شاخص.

* صعود شاخص‌ اگر با بهبود وضعيت اقتصادي همراه باشد مثبت است

از سوي ديگر استاد اقتصاد دانشگاه مازندران درباره گذر شاخص بورس از مرز 14 هزار واحد اظهار كرد: بالا رفتن سريع شاخص بورس در كوتاه مدت نمي‌تواند موثر باشد اما اگر همراه با بهبود وضعيت اقتصادي باشد آنگاه دستاورد خوب و مثبتي تلقي مي‌شود.

احمد جعفري صميمي ـ استاد اقتصاد دانشگاه مازندران گفت : اين شاخص‌ها تحت تاثير متغيرهاي زيادي از قبيل خوش‌بيني‌ و بدبيني وضعيت اقتصادي در آينده است و اگر نگرش خوش‌بينانه بر جو جامعه قالب باشد، اين افزايش ممكن است دائمي باشد اما حركت نوسان يكي دو روزه شاخص‌ها در كوتاه مدت خيلي تعيين‌كننده نيست.

او افزود: شاخص‌هاي ديگري هم از قبيل وضعيت بيكاري، نرخ تورم، شاخص‌ صادرات و واردات و تجارت‌هاي خارجي هم در اين بالا رفتن موثر هستند.

اين اقتصاد دان بالا رفتن شاخص بورس را مثبت ارزيابي كرد و گفت: با اينكه در كوتاه مدت روي اين موضوع نمي‌شود بحث كرد اما اگر اين بالا رفتن تداوم پيدا كند و همراه با بهبود وضعيت اقتصادي باشد در آن زمان مي‌توان گفت دستاورد خوبي است.

جعفري صميمي درباره حفظ اين روند عنوان كرد: خود رييس بورس گفته است كه خيلي از سرمايه‌داران از اين بالا رفتن ناگهاني شاخص بورس ضرر مي‌كنند و اگر شخصي مازاد سرمايه داشت بايد سرمايه‌گذاري كند و نبايد به بالا رفتن شاخص حول شوند و ماشين و منزل خود را براي سرمايه‌گذاري بفروشند زيرا امكان پايين آمدن آن وجود دارد.

*بايد ريشه‌هاي روند صعودي شاخص‌ها بررسي شود

عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي نيز در پي گذر شاخص بورس از 14 هزار واحد اين اتفاق را مثبت ارزيابي كرده و معتقد است: به طور كلي نگه داشتن يك موفقيت بسيار سخت‌تر از به دست آوردن آن است.

محمدرضا قنبري به دولتمردان و مسئولان بازار سرمايه توصيه كرد كه با بررسي كارشناسانه و دقيق به اين موضوع دست پيدا كند كه رسيدن به اين شاخص از سمت داخل بوده و يا از خارج هدايت شده است.

وي گفت: در اين گونه مواقع بايد ريشه فعاليت اقتصادي افراد مطالعه شود و ممكن است اين پيشرفت مقطعي بوده و از جانب كشورهاي رقيب بوده باشد.

قنبري خاطر نشان كرد: گاهي اوقات كشورهاي رقيب با سرمايه‌گذاري در بورس باعث بالا رفتن شاخص در كوتاه مدت مي‌شود و پس از آن با برداشتن منابع مالي از محل سرمايه‌گذاري شده به صورت ناگهاني خسارات جبران‌ناپذيري را بر پيكره اقتصادي يك جامعه وارد مي‌كنند.

وي به وضعيت كنوني جامعه اشاره و اظهار كرد: در سال گذشته بحران سياسي را پشت سر گذاشتيم و مي‌توان شاهد يك بحران سياسي نرم در آينده نزديك بود كه اين موضوع مي‌تواند بر وضعيت اقتصادي تاثيرمستقيم داشته باشد.

قنبري سپس كشورهاي عراق و آسياي شرقي را نمونه بارز اين پيامد عنوان كرد و افزود: با تفكر درست و تحقيق همه جانبه مي‌توانيم از اتفاقاتي كه براي كشورهاي مربوطه افتاد در كشور خود جلوگيري كنيم.

او با اشاره به بحران اقتصادي جهان اظهار كرد:‌ نمي‌توانيم استنباط كنيم كه بحران اقتصادي جهان رو به پايان است زيرا بسياري از كشورها هنوز اوج بحران اقتصادي را تجربه نكرده‌اند كه اين موضوع در آينده نزديك رخ خواهد داد.

عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي افزود:‌ بانك جهاني، پيمان كيوتو و سازمان WTO كارايي خود را از دست مي‌دهد اين در حالي است كه نمي‌تواند از ورشكستي بانك‌هاي بزرگ جهاني جلوگيري كند.

قنبري ادامه داد: در حال حاضر بسياري از كشورهاي از جمله يونان، ايسلند و امارات به مرز ورشكستي رسيده‌اند و كشورهاي مثل ايتاليا و اسپانيا در آينده‌اي نه چندان دور شاهد بحران اقتصادي در كشور خود خواهند بود.

وي تصريح كرد: كشور ايران به دليل نظام اقتصادي به هم پيوسته و استقلال سياسي و اقتصادي با اين بحران به خوبي مواجه شده است.

* احتمالا شاخص بورس كمي بالاتر هم مي رود

يك اقتصاد دان نيز در مورد رشد شاخص گفت: علت رشد صعودي سريع شاخص كل بورس اوراق بهادار تهران به دليل توقف بيش از اندازه در آن حوزه بوده و بالاتر هم خواهد رفت اما ماندگار نيست.

مصطفي عمادزاده اظهار كرد: بيشتر از يك‌سال بود كه شاخص بورس پايين مانده بود و وقتي تورم بالا مي‌رود ارزش دارايي‌ها هم بالا مي‌رود و طبيعي بود شاخص كه زير 10 هزار واحد بود به 14 هزار واحد برسد و احتمال دارد كه كمي بالاتر هم برود.

وي افزود: ولي بعيد است كه در آن حد بماند زيرا اگر نابساماني‌هاي اقتصادي كاملا برطرف نشده، نرخ بيكاري و تورم كاهش نيابد و قول‌هاي هدفمندسازي يارانه‌ها هم اجرا نشود، ممكن است پايين بيايد.

عمادزاده درباره دليل رشد جهشي شاخص بورس در چند هفته گذشته تصريح كرد: بالارفتن شاخص بورس به دليل وضعيت خوب اقتصاد نيست و به دليل توقفي بوده كه بيش از اندازه در آنجا موجود بوده و باعث بالا رفتن آن شده است.

* سرمايه‌گذاران شتاب‌زده در بورس سرمايه‌گذاري نكنند

يك مدرس دانشگاه نيز با توجه به افزايش ناگهاني شاخص بورس خواهان تعمق بيشتري در زمينه سرمايه‌گذاري در اين حوزه شد.

علي رضاييان درباره رشد سريع شاخص بورس و گذر از مرز 14 هزار واحد عنوان كرد:‌ پيش‌بيني‌هاي به موقع در زمينه سودآوري از جانب شركت‌هاي سرمايه‌گذار مي‌تواند به عنوان مهمترين عامل افزايش شاخص بورس باشد.

به گفته او زماني كه شركت‌ها به صورت موفقت‌آميزي اهداف فروش سود خود را به دست مي‌آورند پيامد آن افزايش چشمگير شاخص بورس است.

رضاييان دليل ديگر افزايش شاخص بورس را ركود چند ساله بازار سرمايه دانست و افزود: پس از چند سال ركودي كه از سال 83 به صورت نوساني شاهد آن بوديم انتظار چنين پيشرفتي نيز قابل پيش بيني بود.

وي تصريح كرد:‌ هر بورسي نمي‌تواند به صورت يكنواخت و هميشگي باشد و همواره با نوساتي زيادي روبرو است.

رضاييان در ادامه شرايط كنوني كشور را مساعد دانست و گفت:‌ در حال حاضر شرايط سرمايه‌گذاري و اقتصادي در كشور مطلوب است و پيشنهاد من به سرمايه‌گذاران اين است كه همواره جانب احتياط را رعايت كنند.

وي ادامه داد: افزايش شاخص بورس به معني سودآوري براي تمام شركت‌ها نيست و هر سرمايه‌گذاري نبايد به صورت چشم بسته دست به انتخاب سهم بزند با اين اميد كه به سود چشمگيري دست پيدا مي‌كند.

او خاطر نشان كرد:‌ تجربه ثابت كرده است كه افزايش شاخص بورس ممكن است در اثر افزايش قيمت سهام تنها چند شركت باشد و نمي‌توان نتيجه گيري كرد كه 460 شركت سرمايه‌گذار در بورس از پيامد اين افزايش بهره‌اي برده‌اند.

وي در ادامه افزود:‌ در هر زماني كه رونق بورس وجود دارد قطعا با افزايش قيمت سهم نيز مواجه هستيم كه ممكن است در اين زمينه تنها 10 تا 20 شركت را متاثر كند.

وي سپس به سرمايه‌گذاران هشدار داد بايد به افزايش حباب قيمتي و كاهش قيمت سهم بعد ا‌ز آن توجه ويژه‌اي داشته باشند و تنها به رونق فعلي و موقتي آن توجه نكنند بلكه به دلايل منطقي پشت آن نيز توجه كنند.

رضاييان دليل افزايش ناگهاني بورس را به ‌دليل افزايش ناگهاني بورس ورود نقدينگي به بازار عنوان كرد و گفت: كه اين نقدينگي به سمت بازار سرمايه هدايت مي‌شود.

وي ادامه داد:‌ معمولا زماني كه شاخص افزايش پيدا مي‌كند بسياري از سرمايه‌گذاران ممكن است تمايل به سرمايه گذاري كوتاه مدت در بورس پيدا كنند تا از اين رونق به وجود آمده بهره ببرند.

او درباره حفظ اين شرايط به خبرنگار ايسنا گفت:‌ بهترين راه براي پيشرفت در شاخص بورس شفاف‌سازي است، اگر اطلاعات شفاف باشد و به موقع گسترش پيدا كند به طوري‌كه سازمان بورس اطلاعات تمام شركت‌ها را به موقع دريافت و گسترش دهد، شاهد حفظ اين شرايط خواهيم بود.

* برخي بورس‌بازي‌هاباعث افزايش شاخص‌ها مي‌شود

مجلس نيز به رشد شاخص بورس واكنش نشان داد و عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي با اشاره به عبور شاخص كل بورس از مرز 14 هزار واحد، ضمن مثبت ارزيابي كردن اين اتفاق تاكيد كرد كه اين ركورد تاريخي مي‌تواند ناشي از بهبود بازار سرمايه در كشور باشد.

جعفر قادري گفت: ‌در حال حاضر 230 هزار ميليارد تومان حجم نقدينگي موجود در كشوراست كه البته محدوديت‌هايي براي ورود بعضي از شركت‌ها به بازار بورس وجود دارد و شركت بورس در راستاي جلوگيري از كاهش شاخص‌ها، اجازه ورود برخي شركت‌ها را به معاملات نمي‌دهد؛ بنابراين محدوديت‌هايي در بازار بورس وجود دارد.

او ادامه داد:‌ برخي محدوديت‌هاي اداري، واگذاري سهام شركت‌ها به بورس را كند مي‌كند و البته برخي سهام نيز به شركت‌هاي شبه دولتي واگذار شده است كه همه اين موارد در تغيير وضعيت بازار سرمايه موثر است.

نماينده مردم شيراز در خانه ملت با تاكيد بر اين كه حتما برخي بورس‌بازي‌ها باعث افزايش شاخص بورس مي‌شود، گفت: البته بخشي از اين افزايش نيز به دليل ايجاد اعتماد به تداوم به سرمايه‌گذاري‌ها در عين تحريم‌هاست.

قادري ادامه داد: در مجموع به نظر مي‌رسد در حالي كه بسياري از كشورهاي جهان هم اكنون با ركود اقتصادي مواجهند در كشور ما به نوعي رونق اقتصادي وجود دارد، بنابراين مي‌توان به افزايش شاخص بورس اميدوار بود.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha