رييس حفاظت محيط زيست: اكثر تالابهاي كشور در معرض خطرند درياچه اروميه با مشكل زيستمحيطي بزرگي مواجه است 95درصد ريزگردهاي وارده به كشور منشاء خارجي دارند
معاون رييسجمهور و رييس سازمان حفاظت محيط زيست هشدار داد: اكثر تالابهاي كشور در معرض خطر هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، "مهندس محمدجواد محمديزاده" در نشست خبري خود در اروميه، افزود: تغييرات اقليمي رخ داده در مناطق مختلف كشور همراه با عدم رعايت حقآبه تالابها و كاهش آبآورد آنها، اجراي برخي پروژهها و طرحهاي صنعتي در اطراف تالابها و ورود پسماندهاي فاضلابي به آنها از جمله مهمترين خطرات جدي هستند كه تالابهاي كشور را تهديد ميكنند.
وي عنوان كرد: تالابهاي اروميه، انزلي، هامون، پريشان و زريوار، از جمله تالابهايي هستند كه از لحاظ حجمي مشكلات زيادي دارند كه امروز در راس برنامهها و اولويتهاي كاري اين سازمان قرار گرفتهاند.
معاون رييسجمهور و رييس سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اين كه كارگروه مديريت ملي حوزه آبريز درياچه اروميه به تصويب هيات دولت رسيده است، اظهار كرد: تشكيل كارگروه فوق كه با رياست معاونت اول رياستجمهوري خواهد بود، به لحاظ اهميت درياچه اروميه است، اما از آنجايي كه حفظ تالابهاي كشور يكي از اولويتهاي اين سازمان است، تلاش ميشود در آينده اين كارگروه مسووليت كل تالابهاي كشور را بر عهده بگيرد.
وي با بيان اين كه درياچه اروميه هم اكنون با مشكل زيست محيطي بزرگي مواجه است، گفت: درياچه اروميه به دليل خشكساليهاي اخير در منطقه و همچنين آبآورد كم ناشي از عوامل مختلفي از جمله برداشتهاي غيرمجاز و سدسازيهاي بيرويه در بالادست حوضه آن، موجب در معرض خطر قرار گرفتن اين درياچه شده است.
وي عنوان كرد: عمده آوردههاي آب درياچه از رودخانههاي داخل كشور است و تنها بخش كمي از آنها از طريق رودخانههاي جاري خارج از كشور تامين ميشود كه ميتوان با مديريت درست مساله آبآوردهاي درياچه اروميه را تا حدودي برطرف كرد.
به گزارش ايسنا، معاون رييسجمهور و رييس سازمان حفاظت محيط زيست تصريح كرد: با انجام مذاكرات و برگزاري جلساتي با وزارتخانههاي نيرو و جهاد كشاورزي برنامههاي مختلفي براي اجرا از سوي آنها پيشنهاد شده است كه از جمله آنها مطالبه سهم ساليانه به ميزان 3/1 ميليارد مترمكعب از هر استان مرتبط با درياچه اروميه و كنترل بهرهبرداري غيرمجاز از آبهاي بالادست حوضه درياچه اروميه از سوي وزارت نيرو و اصلاح روشهاي آبياري و بالا بردن راندمان آب از سوي جهاد كشاورزي است.
وي با بيان اين كه در جهت تقويت حوضه آبي درياچه اروميه برنامههاي مختلفي در دستور كار وزارتخانههاي نيرو و جهاد كشاورزي قرار گرفته است، اجراي برنامههاي فوق را نيازمند تخصيص اعتباراتي از سوي كارگروه مديريت ملي حوضه آبخيز درياچه اروميه اعلام كرد.
رييس سازمان حفاظت محيط زيست، ديگر برنامه در دستور كار براي احياي درياچه اروميه را، مطالعه انتقال آب از حوضههاي آبخيز اعلام كرد و گفت: در اين زمينه سه گزينه انتقال آب از بحر خزر، حوضه رود ارس و همچنين رودخانههاي اطراف درياچه وجود دارد كه بايد با در نظر گرفتن تطبيق كيفيت آب انتقالي مورد نظر با شرايط درياچه اروميه بهترين روش را برگزيد.
وي ادامه داد: وزارت نيرو وظيفه مطالعه اين طرحها و گزارش نتيجه آن به مديريت ملي حوضه آبخيز درياچه اروميه را دارد.
به گزارش ايسنا، محمديزاده با اشاره به اين كه بارور كردن ابرها از جمله ديگر برنامههاي حفظ و احياي درياچه اروميه است، بيان كرد: بارور كردن ابرها امروز در استانهاي بياباني و خشك كشور انجام ميگيرد كه نتايج قابل قبولي نيز در پي داشته است.
وي در ادامه با بيان اين كه ايجاد پروژهها و طرحهاي صنعتي از لحاظ زيست محيطي بايد به تصويب كميسيون ارزيابي زيست محيطي برسد، اظهار كرد: برخي از طرحهاي صنعتي در استان آذربايجانغربي رعايت استانداردهاي زيست محيطي را نكرده و مطالعات خود را در اين زمينه تحويل كميسيون نداده بودند كه آنها را موظف به انجام مطالعات زيست محيطي و گزارش نتيجه آن كردهايم.
وي خاطرنشان كرد: در صورت عدم تحويل مطالعات زيست محيطي از سوي هر واحد صنعتي از فعاليت آن جلوگيري خواهيم كرد.
به گزارش ايسنا، معاون رييسجمهور و رييس سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اين كه از 424 گونه زيستي در كشور 23 گونه در معرض خطر هستند، افزود: با اجراي برنامههاي مختلف سعي در جلوگيري از انقراض آنها كردهايم، به طوري كه يوزپلنگ ايراني نمونهاي از آن است.
محمديزاده همچنين با بيان اين كه سطح حفاظتي برخي از مناطق در آذربايجانغربي ارتقاء يافته است، تصريح كرد: ارتقاي منطقه شكار ممنوع تالاب «كاني برازان» كه پناهگاه حيات وحش، منطقه شكار ممنوع «نوروز لو» به منطقه حفاظت شده و «دشت سوتاو» حيات وحش از جمله مناطقي هستند كه ارتقاي سطح حفاظتي يافتهاند.
رييس سازمان حفاظت محيط زيست در ادامه با اشاره به آخرين اقدامات صورت گرفته از سوي اين سازمان براي جلوگيري از ورود ريزگردها به كشور، اظهار كرد: پنج درصد از عامل ايجاد ريزگردها تا سال گذشته منشاء داخلي داشت كه از استان خوزستان بود، اما با تامين آب از رودخانههاي كارون و كرخه اين مشكل حل شد.
وي با بيان اين كه 95درصد از ريزگردهاي وارد شده به كشور منشاء خارجي دارند، رفع اين مشكل را در تعامل با كشورهاي همسايه اعلام كرد.
وي با اشاره به اين كه با عراق و سوريه در اين زمينه مذاكراتي صورت گرفته است، افزود: طي توافقات به عمل آمده با عراق، مسووليت آموزش يكصد نفر از نيروهاي عراقي، ايجاد يك منطقه هواشناسي در مرز ايران و عراق و مالچپاشي از سوي ايران در صورت فراهم بودن اعتبارات از سوي كشور مذكور، از جمله توافقات به عمل آمده بوده است.
وي در پايان يادآور شد: ايران يك نقش منطقهاي در مورد مديريت نقاط بحراني دارد و در صورت بروز مشكلي وظيفه خود ميداند در آن زمينه وارد عمل شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات