/تفاوت تجارت سالهاي 87 و 88 ايران/ افزايش سهم واردات بنزين از ارزش كل واردات حضور پررنگ افغانستان در خريد كالاهاي ايراني
در مقايسه تجارت ايران در سال 88 با تجارت سال 87 اين كشور ميتوان به حضور پررنگ كشور افغانستان در خريد كالاهاي ايراني و قرار گرفتن اين كشور در ليست عمدهترين خريداران كالاهاي ايراني، افزايش سهم واردات بنزين از ارزش كل واردات ايران در سال 88 و جايگزيني پلياتيلن به جاي بوتان مايع شده در ليست اقلام عمده صادراتي ايران اشاره كرد.
همچنين كشور امارات در ميان بقيه كشورهايي كه در ليست پنج كشور عمده صادركننده كالا به ايران هستند، بيشترين افزايش سهم صادرات به ايران را داشته است.
به گزارش خبرنگار بازرگاني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در سال 88 در ليست كشورهايي كه عمده خريداران كالاهاي ايراني و فروشندگان كالا به ايران بودند، تغيير خاصي رخ نداده و مهمترين موضوع حضور كشور افغانستان در جمع پنج كشور عمده خريدار كالاي ايراني است.
* افزايش 9 درصدي سهم عراق از خريد كالاهاي ايراني
* كاهش 12 درصدي سهم چين از خريد كالاهاي ايراني
در ميان كشورهايي كه بيشترين خريد كالا از ايران در سال 88 را داشتهاند، كشور عراق در صدر بوده كه در سال 88 اين كشور ميزان واردات خود از ايران را افزايش داد. عراق در سال گذشته در حالي بيش از چهار ميليارد و 109 ميليون دلار كالا از ايران وارد كرد كه اين ميزان در سال 87، بيش از دو ميليارد و 383 ميليون دلار بود.
همين افزايش واردات عراق منجر به اين شد كه سهم اين كشور از صادرات كالاهاي ايراني از 10 درصد سال 87 به 19 درصد در سال 88 افزايش يابد.
كشور چين دومين كشور خريدار كالاهاي ايراني در سال 88 بوده كه سال 87 سومين كشور در اين زمينه بود. اين كشور هرچند ميزان واردات خود از ايران را در سال گذشته از دو ميليارد و سه ميليون دلار به سه ميليارد و 120 ميليون دلار افزايش داد اما ميزان سهم آن از كل كالاهاي صادراتي ايران از 26 درصد به 14 درصد كاهش يافت.
سومين كشور عمده خريدار كالاهاي ايراني در سال 88 كشور امارات متحده عربي بود كه در سال 87 در رتبه دوم قرار داشت. اين كشور در حالي كه در سال 87 به ميزان دو ميليارد و 328 ميليون دلار كالاي ايراني وارد كرده بود، در سال 88 دو ميليارد و 875 ميليون دلار كالاي ايراني وارد كشور خود كرد و سهم آن از كل صادرات غيرنفتي ايران به مانند سال گذشته 13 درصد بوده است.
در سال گذشته هرچند ميزان سهم كشور امارات از كالاهاي صادراتي ايران نسبت به چين كمتر بود اما چون از نظر ارزشي كالاي بيشتري خريداري كرده بود، بنابراين در جايگاه دوم قرار داشت.
كشور هند نيز به مانند سال 87 چهارمين كشور خريدار كالاهاي ايراني در سال 88 بود كه به ميزان يك ميليارد و 263 ميليون دلار كالاي ايراني خريده است. اين ميزان در سال 87، يك ميليارد و 171 ميليون دلار بود.
پنجمين كشور عمده خريدار كالاهاي ايراني در سال 88 نيز افغانستان بود كه جايگزين كشور جمهوري كره شده است.
ميزان خريد كالاهاي ايراني توسط افغانستان در سال 88، يك ميليارد و دو ميليون دلار بود.
* امارات؛ بيشترين افزايش سهم صادرات به ايران
در بخش كشورهايي كه بيشترين صادرات به ايران را در سال 88 داشتهاند نيز ميتوان به كشور امارات متحده عربي اشاره كرد كه 29 درصد از كل ارزش واردات ايران را به خود اختصاص داده است. اين كشور در سال گذشته نيز به عنوان بزرگترين صادركننده كالا به ايران 24 درصد از كل ارزش واردات به كشورمان سهم داشت.
كشور چين نيز با يك پله صعود نسبت به سال گذشته در جايگاه دومين كشوري است كه بيشترين صادرات به ايران در سال 88 را داشته است. سهم اين كشور از كل ارزش صادرات به ايران در سال گذشته به مانند سال 87، هشت درصد بوده است.
كشور آلمان نيز با هشت درصد سهم در ارزش واردات ايران، در رتبه سوم جايگاه بزرگترين صادركننده به ايران قرار دارد. سهم اين كشور در سال 87، بيش از 9 درصد و در جايگاه دوم بود.
در جايگاههاي چهارم و پنجم كشورهاي صادركننده كالا به ايران نيز در سال 88 جابهجايي رخ داد و برعكس سال قبل، كشور كره رتبه چهارم و كشور سوييس رتبه پنجم را در اختيار گرفت. سهم اين دو كشور در امسال نيز به ترتيب شش و سه درصد بود.
* جايگزيني پلياتيلن به جاي بوتان مايع شده در ليست اقلام عمده صادراتي ايران
عمدهترين كالايي كه ايران در سال 88 صادر كرد ساير گازهاي نفتي و هيدروكربورهاي گازي بوده كه ميزان صادرات آن از
931 ميليون دلار
در سال 87 به
يك ميليارد و 17 ميليون دلار در سال 88 افزايش يافت. اين كالا در سال 87 در رتبه دوم قرار داشت.
پس از اين، پروپان مايع شده با يك پله نزول نسبت به سال گذشته، در جايگاه دوم قرار گرفت و 961 ميليون دلار از آن صادر شد كه نسبت به صادرات آن در سال 87 كاهش داشته است. چرا كه در سال 87، به ميزان يك ميليارد و 17 ميليون دلار پروپان مايع شده صادر شده بود.
پلياتيلن گريد فيلم با 934 ميليون و 300 هزار دلار سومين كالاي عمده صادراتي كشورمان در سال 88 بود كه در سال 87 جزو پنج كالاي عمده صادراتي ايران نبود.
جايگاه چهارم نيز به مانند سال 87 در اختيار پسته است كه از 721 ميليون دلار صادرات در سال 87 ، به 928 ميليون دلار افزايش پيدا كرده است.
متانول نيز در سال گذشته در جايگاه پنجم قرار گرفت و حجم صادرات آن به 653 ميليون دلار رسيد. اين در حالي است كه در سال 87، ميزان صادرات متانول 878 ميليون دلار بود.
نكته قابل توجه در اين مقايسه جايگزيني پلياتيلن به جاي بوتان مايع شده در ميان ليست پنج قلم عمده صادراتي ايران بوده است.
* افزايش سهم واردات بنزين از ارزش كل واردات
در بخش واردات كشور نيز در حالي بيشترين واردات در سال 88، بنزين با اختصاص هشت درصد از كل ارزش واردات به كشور اعلام شده است كه در سال 87 اين ميزان سهم حدود پنج درصد و بنزين در جايگاه دوم كالاهاي وارداتي ايران بود.
دومين كالايي كه بيشترين واردات آن را به كشور در سال گذشته داشتيم، شمش از آهن و فولاد غيرممزوج با سهم سه درصدي از ارزش كل واردات به كشورمان بوده كه در سال 87 ، با سهم حدود چهار درصدي بيشترين سهم وارداتي به كشورمان را داشت.
سومين قلم عمده واردات به كشورمان در سال 88 به مانند سال 87 گندم بوده كه ميزان سهم ارزشي آن از كل واردات به كشورمان بيش از دو درصد اعلام شده است.
نكته قابل توجه در اين مقايسه نيز افزايش ميزان سهم واردات بنزين از ارزش كل واردات به كشورمان است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات