• سه‌شنبه / ۱۷ فروردین ۱۳۸۹ / ۱۱:۰۳
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 8901-03059

/كاهش خريد نفت ايران از سوي برخي كشورها/ رييس اتحاديه صادركنندگان فرآورده‌هاي نفتي: * خيلي دل‌نگران نيستيم * صادرات نفت ايران كاهش نيافته است

/كاهش خريد نفت ايران از سوي برخي كشورها/
رييس اتحاديه صادركنندگان فرآورده‌هاي نفتي:
* خيلي دل‌نگران نيستيم
* صادرات نفت ايران كاهش نيافته است

رييس اتحاديه صادركنندگان فرآورده‌هاي نفت، گاز و پتروشيمي ايران با تاييد كاهش خريد نفت ايران توسط كشورهاي چين، هند و ژاپن تصريح كرد كه با وجود اين، ميزان صادرات نفت ايران كاهش پيدا نكرده و نگراني در اين مورد وجود ندارد.

به گزارش خبرنگار بازرگاني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، چند روزي است كه بحث‌هايي مبني بر كاهش خريد نفت ايران توسط كشور چين مطرح شده و هرچند كه تاكنون به صورت رسمي اين موضوع تاييد نشده بود اما رييس اتحاديه صادركنندگان فرآورده‌هاي نفت ايران با تاييد اين موضوع خبر مي‌دهد كه ميزان خريد نفت ايران توسط چيني‌ها روزانه 50 درصد كاهش يافته است و علاوه بر اين، شركت ريلاينس هند كه يكي از بزرگترين پالايشگاه‌ نفت دنياست ديگر از ايران نفت نمي‌خرد و در كنار اين‌ها كشور ژاپن نيز ميزان خريد نفت از ايران را كاهش داده است.

با وجود اين حميد حسيني ابراز مي‌كند كه نگراني‌اي در اين مورد وجود ندارد و تاكنون هيچ گزارشي از اوپك يا منابع رسمي مبني بر كاهش ميزان صادرات نفت ايران منتشر نشده است.

رييس اتحاديه صادركنندگان فرآورده‌هاي نفت، گاز و پتروشيمي در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا، در مورد صحت داشتن يا نداشتن كاهش خريد نفت ايران توسط چين گفت: اين كاهش كه قطعي است. چيني‌ها روزانه 400 هزار بشكه نفت خام از ما مي‌خريدند كه به 200 هزار بشكه كاهش يافته است.

وي ادامه داد: قاعدتا آمريكا‌يي‌ها از زمان بوش به دنبال اين بودند كه عربستان و چيني‌ها را راضي كنند كه به جاي ايران از كشورهاي ديگر نفت بخرند. قبل از اين هر كه مي‌خواست با چين مذاكره كند، براي چين، مهمترين مسئله تايوان بود اما اكنون تامين انرژي برايش مهمترين مسئله است. كشوري كه مهمترين مسئله برايش تامين انرژي است، سعي مي كند كه آينده‌نگري كند تا اگر مشكلاتي براي تامين انرژي‌اش پيدا شد، منابع خود را متنوع كند كه دچار مشكل نشود.

حسيني با اشاره به اينكه هم‌اكنون مازاد توليد نفت نيز در جهان وجود دارد، افزود: ظرفيت كل اوپك در سال 2005 بالاي 86 ميليارد بشكه در سال و 86 ميليون بشكه در روز بود. به عبارتي الان ميزان توليد در دنيا بيش از 86 ميليون بشكه است كه در مقابل مصرف دنيا روزانه 84 ميليون بشكه بوده است. اين يعني روزانه يك تا 1.5 ميليون بشكه نفت مازاد جهاني وجود دارد. بنابراين براي خريداران نفت امكان مانور دادن هست و اين خود كمك كرده كه اكنون بازار، بازار فروشنده نباشد و اين خريدار است كه حرف مي‌زند.

وي اضافه كرد: به نظر مي‌رسد در حالي كه اين فشارها به چين و هند براي تحريم‌هاي بنزين و اين گونه موارد وارد مي‌شود، پشت سر كارهاي ديگر در حال انجام شدن است. چرا كه اگر فروش نفت ما را با مشكل مواجه كنند قطعا فشارهاي تحريم آن‌ها مي‌تواند موثر باشد كه به همين دليل وزارت نفت ما بايد آمادگي داشته باشد و يك مقدار به بخش خصوصي اجازه حضور دهد و بازارهاي جديد پيدا كند و علاوه بر اين، سخت‌گيري‌ها را براي فروش نفت كم كند تا بتوان كشورهاي كوچك‌تر را جايگزين كنيم.

به گفته او بازار نفت ايران عمدتا چين، ژاپن، كشورهاي اروپايي و هند است و كشورهاي كوچك خيلي در بازار نفت ايران حضور ندارند كه وزارت نفت بايد اين را جايگزين بازارهاي ديگر كند.

حسيني در ادامه در پاسخ به اين سوال كه با توجه به روابط بازرگاني ايران و چين، آيا چين مي‌تواند چنين اقدامي را انجام دهد و از ايران نفت نخرد؟ افزود: چين كه خريد نفت را قطع نكرده، كمتر كرده است. اين استراتژي چين است و خيلي نمي‌شود به آن خرده گرفت. چرا كه مي‌گويد هنوز تراز بازرگاني چين با ايران موازنه ندارد و ايران هم جلوي واردات كالاهاي چيني را مي‌گيرد و مي‌گويد كه اين كالاها كيفيت ندارند. در حال حاضر آن قدر كه ايران به چين نفت مي‌فروشد، در مقابل كالا از چين وارد نمي‌كند.

* شركت ريلاينس هند ديگر از ايران نفت نمي‌خرد

اين فعال بخش خصوصي در ادامه در مورد كشور هند نيز خاطرنشان كرد: شركت ريلانس هند اعلام كرده كه از ايران نفت خريداري نمي‌كند. اين شركت خريدار نفت سنگين و فرا سنگين و پالايشگاه 850 هزار بشكه‌اي و يكي از بزرگترين پالايشگاه‌ نفت دنيا و متعلق به بخش خصوصي است.

وي با بيان اينكه ژاپني‌ها هم خريد نفت از ايران را كاهش داده‌اند، اظهار كرد: به صورت خيلي مرموز و در حالت مخفي دارند فشارهايي مي‌آورند كه اين‌ها بستگي دارد ما چقدر آمادگي داريم. اين زنگ خطري است براي ما كه استراتژي وابستگي به كشورهاي بزرگ و شركت‌هاي بزرگ را تغيير دهيم و به كشورهاي كوچك توجه كنيم كه كمتر تحت تاثير قدرت‌هاي بزرگ هستند.

حسيني در ادامه در پاسخ به اين سوال كه آيا اين اقدام شركت هندي تبعات خاصي براي اين كشور نخواهد داشت؟ عنوان كرد: اين شركت يك شركت بخش خصوصي است و ربطي به كشور هند ندارد. اين شركت مي‌گويد منافعي در آمريكا دارد و آمريكا هم تحريم كرده كه اين كار را انجام دهم و شايد هم از اين اهرم استفاده كرده‌اند كه قيمت نفت را تغيير دهند و به دنبال خريداري بهتر باشند.

وي در مورد كشور چين نيز خاطرنشان كرد: چين قبلا عمده خريد خود را توسط يك شركت زينگ رونگ وابسته به ارتش چين انجام مي‌داد اما اكنون 10 ، 15 شركت چيني اجازه خريد نفت دارند كه ممكن است اگر آن شركت زينگ رونگ نفت نخرد، شركت‌هاي وارداتي ديگر اين كار را انجام دهند.

* خيلي دل نگران نيستم

رييس اتحاديه صادركنندگان فرآورده‌هاي نفت، گاز و پتروشيمي در ادامه با بيان اينكه دنيا خيلي آمادگي شوك وارد كردن در بازار نفت را ندارد، تصريح كرد: به نفع آمريكا هم خيلي نيست كه شوك به بازار نفت وارد شود بلكه آمريكا مي‌خواهد در حالت آرام و به صورت مرموزي و براي فشار آوردن به ايران اين‌ اقدامات را انجام دهد.

وي متذكر شد: فكر مي‌كنم چيني‌ها و هندي‌ها هم كمتر در بند تحريم باشند و بيشتر به فكر سوءاستفاده هستند. از طرف ديگر فكر نمي‌كنم با توجه به رشد اقتصادي دنيا كه همه به دنبال خارج شدن از ركود هستند آمادگي اين وجود داشته باشد كه نفت ايران را تحريم كنند. اين بيشتر تهديد است تا تحريم كه خيلي دل نگران نيستم.

حسيني در پايان در پاسخ به اين سوال كه آيا با اين اقدامات ميزان صادرات نفت ايران كم نمي‌شود؟ يادآور شد: هم‌اكنون با وجود اين اتفاقات هيچ گزارشي در اوپك يا منابع رسمي كه نشان دهد صادرات نفت ايران كاهش پيدا كرده وجود ندارد. ايران خريدار جايگزين مي‌كند و خيلي دل نگران اين كه كشوري از بازار نفت ايران خارج شود نيستيم اما بايد مشتري‌ها و بازارهاي خود را حفظ كنيم و نبايد بگذاريم اين تحريم‌ها اثر كنند.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha