/گزارش/ مردم بر سر دوراهي، به متكديان كمك كنيم يا نه؟! برخي از گدايان كاسبان حرفهاي هستند
پيرمردي نحيف با سبد خوراكي وارد اتوبوس شد و فرياد زد: "ويفر، بيسكويت، آبميوه خنك"؛ مرد جوانتري هم پشت سر او آمد و از مسافران كمك خواست، تنها يك نفر از پيرمرد خوراكي خريد و چندين نفر به متكدي جوان كمك كردند و هر دو اتوبوس را ترك كردند.
برخي متكديان با عجز و لابه و برخي با نشستن در گوشه خيابان در هواي سرد بهنحوي از مردم درخواست كمك دارند.
از آنجاكه كمك به مستمندان جزو آموزههاي قرآني است و از سويي نيز تكديگري پديدهاي نكوهيده است هنوز برخي نتوانستهاند بين واژه "دستگيري" و "دستگيري" تفاوت قائل شده و تصميمگيري كنند.
مديركل دفتر امور اجتماعي استانداري خراسان شمالي در اينباره به خبرنگار ايسنا ميگويد: تكديگري يك آسيب اجتماعي است و بهخصوص تكديگري حرفهاي زمينه آسيبهاي اجتماعي فراواني از جمله سرقت و ... را فراهم و امنيت رواني جامعه را مختل ميكند.
برومند ميافزايد: از نظر سيماي شهري وجود يك متكدي در خيابان باعث آزردگي روح و روان جامعه و سبب سوء استفاده از عوامل و احساسات شهروندان ميشود.
وي ادامه ميدهد: مردم شريف و متدين ضمن اينكه با تأسي به فرهنگ ديني به مستمندان جامعه كمك ميكنند بايد از كمك به افرادي كه تكديگري را بهصورت حرفهاي انجام ميدهند خودداري كنند.
به گفته وي بسياري از متكديان به دليل درآمد زياد تكديگري از اين راه كسب درآمد ميكنند و مردم بايد براي جلوگيري از گداپروري كمكهاي خود را از طريق سازمانهاي حمايتي رسمي به نيازمندان واقعي و آبرومند پرداخت كنند.
برومند بر لزوم ساماندهي متكديان تاكيد ميكند و ميافزايد: ستاد ساماندهي متكديان در خراسان شمالي به رياست معاونت سياسي، امنيتي و عضويت دستگاههاي مختلف از جمله دادگستري، كميته امداد، نيروي انتظامي، بهزيستي، شهرداري و ديگر نهادها در استان تلاش ميكند تا با ساماندهي اين افراد، جامعه را از آسيبهاي اين پديده زشت اجتماعي مصون بدارد.
وي اظهار ميدارد: بهاين منظور دو مركز نگهداري متكديان زنان و مردان در شهرستان بجنورد ايجاد شده و در حال حاضر تعدادي متكدي جمعآوري و در اين مراكز پايش و ساماندهي شدهاند و همچنين زيرساختهاي راهاندازي مراكز نگهداري متكديان شهرستانهاي اسفراين، شيروان نيز ايجاد شده است.
وي با اشاره به موانع و مشكلات ساماندهي متكديان در استان تصريح ميكند: شغل و حرفه تصور شدن گدايي براي متكديان، درآمد زياد، عدم زمينههاي اشتغال متكديان پس از سالمسازي و عدم اعتبار كافي و امكانات محدود سازمانهاي دولتي از جمله مشكلات در اين زمينه است.
يك استاد حوزه و دانشگاه نيز در اين خصوص به خبرنگار ايسنا ميگويد: همانگونه كه اسلام مسلمانان را به مودت و اخوت و برادري، دستگيري و كمك به ضعفا تشويق كرده با تنپروري و تنبلي نيز بهشدت مخالفت كرده است.
حجتالاسلام حسن فروتن ميافزايد: تكديگري در اسلام امري مذموم بوده و كمك به افراد طمعكار زيادهخواهي كه عزت نفس خود را كنار گذاشته و براي كسب درآمد بيشتري از طريق تأثير بر عواطف و احساسات مردم درخواست كمك ميكنند را امري نامطلوب ميداند.
وي بيان كرد: برخي گدايان كاسبان حرفهاي هستند كه بهعلت درآمد زيادي كه از اين طريق به دست ميآيد به اين روش ناپسند و مذموم روي آوردهاند.
فروتن تكديگري را سبب زشت جلوه دادن چهره اسلامي شهر، كشور و جامعه اسلامي دانسته و كمك به اين افراد را سبب گداپروري ميداند.
وي اظهار ميدارد: كسي كه عزت نفس داشته و به ازرشهاي ديني پايبند باشد هيچگاه براي قوت لايموت از آبروي خود مايه نميگذارد.
اين استاد دانشگاه عنوان ميافزايد: چه بسيار مستمندان حقيقي و آبروداري كه تحت نهادهاي حمايتي كميته امداد و بهزيستي با حقوق مستمري روزگار سپري كرده و به همان ميزان بسنده ميكنند.
فروتن ميگويد: مردم نبايد بهگونهاي رفتار كنند كه سبب تشويق متكديان براي ادامه تكديگري و تشويق عدهاي ديگر براي كسب درآمد از اين طريق شوند. مسوولان نيز بايد براي ساماندهي متكديان و پاك كردن چهره شهر از پديده ناهنجار تكديگري اقدامات جدي بهعمل آورند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات