وزير بازرگاني در نشست خبري از بحثهاي مرتبط باهدفمند كردن يارانهها تا موضوع نمايشگاههاي بينالمللي تهران سخن گفت و در مورد مواردي چون بحث تعرفه ميوه كه اين روزها طبق سالهاي گذشته بايد صفر شود، تفاوت شركتهاي بازاريابي با شركتهاي هرمي، برنامههاي اين وزارتخانه براي تنظيم بازار شب عيد، رويه كار در بخش نان صنعتي و تغيير سازمان حمايت به سازمان هدفمند كردن يارانهها و حذف كالابرگها توضيحاتي ارائه كرد.
به گزارش خبرنگار بازرگاني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، نشستهاي وزراي كابينه دولت در ايام دهه فجر اين بار به وزير بازرگاني رسيد كه وي در جمع خبرنگاران حاضر و سوالاتي كه را در چند مدت اخير به خبرنگاران پاسخ نداده بود پاسخ دهد.
اولين و شايد تنها حاشيه اين برنامه هم وجود عدد 12 در مقابل عبارت سلسله نشستهاي مسئولان وزارت بازرگاني با اصحاب رسانه بود كه مشخص نيست چگونه اين عدد حاصل شده است.
مهدي غضنفري كه پس از صدارت در اين سمت ارتباطش بر خلاف دوران معاونتش با رسانهها كمرنگ شده است، در ابتداي اين جلسه به چهار ضلع تجارت كشور اشاره كرد و گفت: توليد داخلي و واردات دو ورودي چهار ضلع تجارت و مصرف داخلي و صادرات دو خروجي آن محسوب مي شوند. جمع واردات و توليد داخي دو ورودي هستند كه مربوط به عرضه ميشوند و وزارت بازرگاني در اين زمينه وظايفي را بر عهده دارد. در زمينه مصرف داخلي و صادرات نيز از وزارت بازرگاني انتظار ميرود وظيفه تقويت آن را بر عهده داشته باشد.
وي ادامه داد: به صورت خلاصه وظيفه اين وزارتخانه ايجاد تعادل بين ورودي و خروجيهاي نام برده است.
غضنفري اضافه كرد: در زمينه توليد داخلي نيز بيشترين مقدار مصرف مردم بايد از طريق توليدات داخلي باشد. در كنار اين، واردات هم بايد به گونهاي مديريت شود كه به روي سه ضلع تجارت كشور اثر بگذارد و حامي صادرات و مصرف داخلي باشد.
وي در مورد صادرات نيز با تاكيد بر تقويت آن تصريح كرد: صادراتي كه ارزش افزوده بيشتري داشته باشد مدنظر ماست.
وزير بازرگاني در ادامه حمايت از حقوق مصرف كننده را مدنظر قرار داد و بيان كرد: از جمله اهداف تركيبي اين اضلاع افزايش حجم كلي تجارت كل كشور است. هدف سيستمي نيز همين است كه مجموع اينها روند رو به رشدي را داشته باشند.
* آمار تكراري تجارت كشور
وزير بازرگاني در ادامه اين نشست به ارائه آمار10 ماهه تجارت كشور كه قبل از اين گمرك كشور آن را ارائه داده بود، پرداخت و اذعان كرد: در اين مدت پس از صدارت او بر وزارتخانه اين اولين بار است كه صادرات غير نفتي ايران با و بدون احتساب ميعانات گازي از نظر ارزش رشد كرده است.
طبق آمار او در 10 ماه امسال بدون احتساب ميعانات گازي صادرات غيرنفتي ايران داراي رشد 9 درصدي و با احتساب ميعانات گازي داراي رشد 3.5 درصدي بوده است.
وي با اظهار اميدواري از اين كه اين روند رشد تا پايان سال ادامه پيدا كند، عنوان كرد:همچنين در اين مدت 1.5 ميليارد دلار صادرات خدمات فني و مهندسي داشتهايم.
غضنفري در ادامه در مورد واردات نيز به كاهش 5.4 ميليارد دلاري اين بخش در 10 ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته اشاره كرد و اين موضوع را متاثر از كاهش قيمت جهاني دانست.
وي تصريح كرد: در تركيب كالاهاي صادراتي كشور طي اين مدت ميعانات گازي 17 درصد، پتروشيمي 28 درصد و ساير كالاها 55 درصد سهم داشتهاند. در زمينه شركاي تجاري نيز در بخش صادرات كشورهاي عراق، چين، امارات، هند و افغانستان و در زمينه واردات كشورهاي امارات، آلمان، كره جنوبي و سوئيس در صدر ليست كشورها قرار داشتهاند.
* تشريح اقدامات وزارت بازرگاني طي يك سال اخير
وي در ادامه به اقدامات وزارت بازرگاني از ايام فجر سال گذشته تا امسال اشاره كرد و از جمله اين اقداماتي را مواردي چون اعطاي مجوز هفت پايانه صادراتي، ارائه و حمايتهاي مالي به 45 اتحاديه و تشكل براي توانمند سازي بخش خصوصي، راهاندازي سيستمهاي آي تي مناسب براي تجارت كشور، حمايت از خطوط كشتيراني در جنوب و شمال كشور و همچنين اعزام و پذيرش 72 هيات تجاري برشمرد.
به گفته او، در زمينه پذيرش و اعزام هيات تجاري تفاوتي به وجود آمده و آن، اين است كه براي پذيرش هياتهاي تجاري نيز به مانند اعزام اين هياتها يارانههايي اختصاص يافته است.
غضنفري در مورد شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي تهران نيز آمار داد كه طي اين مدت 44 نمايشگاه در آن برگزار شد كه 33 مورد بينالمللي و بقيه صادراتي و ويژه بوده است.
طبق اين آمار او از نظر نمايشگاههاي برگزار شده در نمايشگاه بينالمللي 12 درصد رشد صورت گرفته است.
وي در ادامه خبر داد: به زودي پورتالي براي نمايشگاه ايجاد خواهد شد كه متقاضيان از اين طريق اقدامات لازمه را انجام دهند.
وزير بازرگاني همچنين به نمايشگاه ايكس پو 2010 در چين اشاره كرد كه به مدت شش ماه اين نمايشگاه تدوام خواهد داشت و تحت نظر اتحاديههاي بينالمللي برگزار خواهد شد.
وي در اين مورد توضيح داد: در آن جا همه كشورها براي خود ابنيهاي ميسازند و تم اين نمايشگاه «شهر بهتر و زندگي بهتر» است كه تم ايران نيز «تنوع فرهنگي» خواهد بود.
* الحاق ايران به پورتكل تعرفه ترجيحي كشورهاي اسلامي
وي در ادامه به الحاق ايران به پورتكل تعرفه ترجيحي كشورهاي اسلامي اشاره كرد و افزود: هدف اين موافقتنامه امضا شده اين است كه70 درصد كالاهاي مشمول اين طرح 20 درصد كاهش تعرفه داشته باشند.
غضنفري در مورد الحاق ايران به سازمان جهاني تجارت نيز اظهار كرد: پس از ارائه رژيم تجاري خود به اين سازمان همچنان منتظر دريافت سوالات در مورد اين رژيم هستيم.
وي در مورد بحث تعيين رييس گروه كاري ايران براي اين الحاق متذكر شد: حتي پيشنهاد رييس گروه كاري در اين مورد بر عهده وزارت امور خارجه ايران است. چرا كه اين اقدام فرآيندي است كه كمتر اقتصادي محسوب ميشود و حتي اگر اقتصادي باشد اين موضوع كمرنگ است.
* توقف واردات 99 قلم كالا
غضنفري در ادامه در مورد واردات به انجام اقدامات حفاظتي جبراني و ضد دامپينگ اشاره كرد و يادآور شد: طبق مقررات خود سازمان جهاني تجارت اگر كالاي ورودي در كشوري به كشور مقصد آسيب برساند، كشور مقصد ميتواند سياستهايي را در مقابله با آن وضع كند. براي همين اخيرا در مورد يك نوع فولاد و يك نوع اسيد از يك كشورهاي آسيايي، در حال بررسي هستيم كه نتيجه آن را اعلام خواهيم كرد. در مورد اين دو مقوله بحثهايي مبني بر دامپينگ آن وجود داشته است.
وزير بازرگاني در همين مورد از موسسه استاندارد و وزرات بهداشت درخواست كرد كه كالاهاي بدون كيفيت را اعلام كنند تا وزارت بازرگاني از ثبت سفارش آنها جلوگيري كند.
وي در اين مورد خاطرنشان كرد: تاكنون 99 قلم كالا به ما معرفي كردهاند كه ثبت سفارش آنها را متوقف كردهايم. اصلا تمام دستگاههايي كه استاندارد فني را ميتوانند مشخص كنند اين امكان را دارند كه با معرفي كالاهاي بدون كيفيت باعث شوند تا ما از ورود آن كالاها جلوگيري كنيم.
وي در زمينه واردات به تشكلهاي وارداتي نيز اشاره و اذعان كرد: تاكنون گزارشي از تشكيل آن ها دريافت نكرد.
* فكر كنم تعرفههاي ميوه صفر نشود
همچنين در مورد تعرفه نيز وزير بازرگاني گفت: قانون به ما اجازه ميداده كه مثلا براي كالاهايي مانند برنج تعرفهاي را بالا ببريم كه البته اين كار را كرديم.
وي در مورد بحث تعرفه در بودجه نيز خاطر نشان كرد: در بودجه سال 89 هيچ گونه بحثي در مورد ورود به تعرفه نبوده است كه مجلس بخواهد وارد بحث تعرفه شود. قاعدتا اگر اين موضوع در دست دولت باشد تعادل بيشتري حفظ خواهد شد.
وي در مورد تعرفه ميوه كه هر ساله در اواخر سال صفر ميشود نيز عنوان كرد: فكر كنم تعرفههاي ميوه صفر نشود ولي حالا بررسي آن مانده است.
ادامه دارد...
نظرات