وزير نفت: خودمان به گاز ميدان سلمان نياز داريم پتروشيمي بايد در وزارت نفت باقي بماند متمم بودجه واردات سوخت در آينده نزديك ارائه ميشود
سياست فروش مستقيم گاز طبيعي به مصرفكنندگان، آغاز حفاري اكتشافي در خزر در آينده نزديك، ضرورت تامين سالانه 35 ميليارد دلار در بخش بالادستي نفت و برنامه پنجم توسعه، جذب 10 ميليارد دلار منابع خارجي طي برنامه چهارم توسعه تاكنون، پذيرش قيمت بين 70 تا80 دلاري نفت توسط اعضاي اوپك، اولويتبندي پروژهها بر اساس بازدهي سرمايه و همچنين انجام همزمان زنجيرههاي ارزش و اختصاص درآمد حاصل از اوراق فروخته شده پالايشگاههاي نفت براي تكميل عمليات پالايشگاههاي جديد با هدف تامين بنزين از جمله مهمترين موضوعات مطرح شده در نشست امروز وزير نفت بود.
* * فروش مستقيم به مصرفكننده نهايي، سياست ايران در فروش گاز به كشورهاي ديگر
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سيد مسعود ميركاظمي - وزير نفت - با اشاره به اينكه سياست ايران در فروش گاز به كشورهاي ديگر، فروش مستقيم به مصرفكننده نهايي است، اظهار كرد: به اين ترتيب در مذاكرات اخير با تركيه نيز تاكيد كرديم كه هدف انتقال گاز از تركيه است و خواهانيم كه به طور مستقيم گاز را به خريداران بفروشيم.
وي افزود: طبق تفاهمنامهاي كه در سال 2008 بين ايران و تركيه امضا شده نيز تصريح كردهايم كه هر دو كشور اجازه عبور گاز را از كشورهايشان بدهند كه به اين ترتيب بازاريابي با توليدكننده خواهد بود.
او درباره حضور تركيه در فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي تصريح كرد: كارشناسان تركيهاي در حال بررسي و انجام مطالعات هستند.
ميركاظمي با اشاره به جذب 10 ميليارد دلار منابع خارجي طي برنامه چهارم توسعه تصريح كرد: در برنامه پنجم حداقل بايد سالانه 35 ميليارد دلار در بخش بالادستي از مجموع سرمايهگذاريهاي داخلي و خارجي جذب كنيم.
* * درخواست سرمايهگذاري طي سالهاي اخير بيشتر از گذشته بوده است
وي درباره تحريم ايران در انجام پروژههاي موجود توضيح داد: طي 30 سال گذشته با تحريم مواجه بودهايم و بر آن فائق شدهايم . به اين ترتيب تحريم جديد نگرانكننده نخواهد بود و تعداد كساني كه به ما براي سرمايهگذاري طي سالهاي اخير مراجعه كردهاند، بيشتر از گذشته بوده است.
به گفته او در اين زمينه اگر حتي نفت ايران را دچار تحريم كنند، اولين نتيجه آن افزايش قيمت خواهد بود كه ضرر آن مربوط به خود كشورهاي خريدار ميشود.
* * يك كارگروه در وزارت نفت مشغول بررسي اساسنامه است
وي در مورد اساسنامه شركت نفت با اشاره به اينكه اساسنامه يك بار به دولت رفته است، اضافه كرد: هم اكنون نقطه نظراتي وجود دارد كه يك گروه حقوقي در وزارت نفت تشكيل دادهايم تا نتايج را بررسي كنند. در اين زمينه اين كارگروه در وزارت نفت در حال بررسي است تا موانع را رفع و اساسنامهاي كه راهگشا باشد را تهيه كنيم.
* * روزانه 63 ميليون ليتر به صورت يارانهاي
عرضه ميشود
ميركاظمي درباره وضعيت مصرف بنزين و واردات يادآوري كرد: هم اكنون روزانه 66.5 ميليون ليتر بنزين مصرف ميشود كه 44.5 ميليون ليتر آن توليد داخل است. در اين رابطه 63 ميليون ليتر به صورت يارانهاي و 3.5 ميليون ليتر به صورت آزاد فروخته ميشود.
وي درباره فعاليتهاي عراق در توسعه ميادين خود توضيح داد: از توسعه ميادين عراق باخبر هستيم و در مورد توسعه بخش ميادين مشترك همكاريهايي را آغاز كردهايم.
* * افزايش توليد نفت اوپك امكانپذير نيست
او در رابطه با عرضه و تقاضاي نفت در بازار و نظر ايران در مورد تصميم اوپك در نشست ماه آينده توضيح داد: به نظر ميرسد افزايش توليد در نشست آتي اتفاق نيفتد. به نظر ما افزايش توليد امكانپذير نيست و بايد ثبات در قيمت ايجاد شود. در مجموع عرضه و تقاضاي نفت به مسائل مختلفي وابسته است.
* * پترو پارس براي توسعه ميدان يولاتان در تركمنستان انتخاب نشد
وزير نفت در مورد حضور شركت پترو پارس در توسعه ميدان يولاتان در تركمنستان نيز توضيح داد: تركمنستان با تاكيد بر اينكه براي توسعه اين ميدان مناقصه برگزار شده، گفته بود كه شركت ايراني نسبت به ساير شركتها شرايط مناسبتري را مطرح نكرده بود و به همين دليل براي توسعه ميدان انتخاب نشد.
وي گفت: در اين زمينه ايران نيز براي توسعه ميادين مناقصه برگزار ميكند و حضور شركتها مشروط به اين است كه شرايط بهتري را نسبت به سايران مطرح كرده باشند.
* * به گاز ميدان سلمان نياز داريم
او در پاسخ به اين سوال كه قرار است گاز ميدان سلمان تا آخر آذر به توليد كامل برسد و اين در حالي است كه خط لوله سيري - عسلويه در بخش دريا تا بهمن و در بخش خشكي تا بهار آينده آماده ميشود و با اين شرايط وضعيت گاز توليدي چه خواهد بود؟ به ايسنا گفت: شركت نفت قول داده كه خط لوله سيري - عسلويه تا پايان امسال قابل بهرهبرداري باشد. در اين زمينه قطعا گاز توليدي از طريق اين خط به عسلويه منتقل و براي تزريق به ميادين نفتي مورد استفاده قرار خواهد گرفت، زيرا در بخش داخلي براي تزريق به اين گاز نياز داريم.
وي توضيح داد: البته كشورهاي حاشيه خليج فارس خواهان خريد گاز از ايران هستند، ولي مذاكره با آنها هنوز قطعي نشده است. گاهي مذاكرات در خصوص قيمت طولاني شده است. همچنين موضوع شيرين سازي گاز مساله ديگري است كه مورد مذاكره قرار ميگيرد.
* * پتروشيمي بايد در وزارت نفت باقي بماند
ميركاظمي در مورد پيشنهاد واگذاري پتروشيمي به وزارت صنايع ومعادن نيز توضيح داد: به طور قطع حاكميت پتروشيمي كه شركت صنايع ملي پتروشيمي آن را برعهده دارد، بايد در وزارت نفت باقي بماند، ولي در مورد شركتهايي كه واگذار ميشوند، مي تواند مسائل مربوط به آنها مانند نيازها و مشكلاتشان توسط وزارت صنايع ومعادن حل شود.
* * تعديل سهميه بنزين مشكلي براي مردم بهوجود نميآورد
وي در خصوص كاهش سهميههاي بنزين با اشاره به اينكه اين مساله در ستاد مديريت حمل و نقل و سوخت مطرح است، توضيح داد: قرار بوده بحث كاهش سهميهها از زمستان امسال اجرايي شود، زيرا هميشه بخش قابل توجهي از بنزين مصرف نشده در كارت افراد باقي ميماند كه به اين ترتيب به نظر ميرسد اگر سهميهها تعديل شود، مشكلي در تامين بنزين مردم پيش نيامده و بتوانند آن را مديريت كنند.
* * متمم بودجه واردات سوخت در آينده نزديك ارائه ميشود
او درباره سوال مجلس در باره واردات بنزين كه برخلاف بند 61قانون است نيز توضيح داد: به چند دليل اين واردات تا كنون صورت گرفته و البته متمم بودجه در حال تهيه است. ابتدا اينكه درتاريخ 29 اسفند 1387 موضوع عدم واردات بنزين يا واردات آن و فروش به قيمت آزاد به وزارت نفت ابلاغ شد كه بايد از اول فروردين عملياتي ميشد. اين در حالي بود كه در همان زمان مردم 2.7 ميليارد ليتر بنزين در كارتهاي خود طلب داستند كه بايد به مردم بازگردانده ميشد. از سوي ديگر سهميه بهار اعلام شده بود و اين در حالي است كه اگر قرار بود كه فقط بنزين داخلي سهميهبندي شود، سهم هر كارت ماهانه فقط 25 ليتر ميشد.
به گفته او همچنين براساس قوانين واردت بنزين آزاد هزينههاي خريد، حمل، ترخيص و 30 درصد ماليات بر ارزش افزوده به فروش تعلق مي گيرد كه به اين ترتيب هزينه هر ليتر 800 تومان محاسبه شده بود و اين در حالي است كه هيچ گونه برنامه حمايتي در نظر گرفته نشده بود. از سوي ديگر در اين مصوبه ميزان تورم ناشي از اين تصميم ، افزايش 8 تا 9 درصدي هزينههاي دولت و افزايش هزينههاي توليد نيز درنظر گرفته نشده بود. به اين ترتيب امكان اجراي آن از اول فروردين وجود نداشت.
وي همچنين در خصوص عدم ارائه متمم بودجه يادآوري كرد: در آن زمان مجلس شوراي اسلامي در حال بررسي طرح هدفمند كردن يارانهها بود و متمم بودجه بايد از ابتداي سال تا زمان اجراي طرح هدفمند كردن يارانه ها محاسبه ميشد كه به دليل تداوم بررسي اين طرح، امكان جمعبندي و ارائه متمم ايجاد نشده بود.
او تصريح كرد: در حال حاضر متمم را براي يكسال در نظر گرفتهايم و در حال محاسبه هستيم كه هر زمان طرح هدفمند كردن يارانهها اجرايي شود، هزينههاي آن را از محاسبات يك ساله كسر خواهيم كرد. به اين ترتيب متمم بودجه در آيند نزديك ارائه خواهد شد.
* * گاز خانگي در فصل زمستان را تحت هر شرايطي تامين ميكنيم
ميركاظمي درباره تامين سوخت زمستاني نيز با اشاره به اينكه به طور معقول مانند سالهاي ديگر از ابتداي آذر گاز تحويلي به نيروگاه ها كمتر شده و به جاي آن نيروگاهها از سوخت مايع استفاده ميكنند، توضيح داد: در اين زمينه اميدواريم با همكاري مردم در مصرف بهينه گاز، زمستان را به راحتي پشت سر بگذاريم كه در اين زمينه هيچ نگراني نداريم، زيرا پيشبيني كردهايم در شرايطي كه سرما مانند سال 1386 باشد نيز گاز بخش خانگي بدون مشكل تامين شود.
* * در برنامه پنجم توسعه حجم اكتشافات بايد بيشتر از برداشت باشد
وي در مورد برنامههاي اكتشافي با بيان اينكه در طول برنامه چهارم ميزان اكتشافها بيشتر از نفت و گاز برداشت شده بوده است، گفت: در برنامه پنجم توسعه بايد حجم اكتشافات بيشتر از برداشت باشد. اين درحالي است كه هنوز در بسياري از بخشها مانند خزر، جنوب و شرق كشور امكان اكتشاف هاي جديد وجود دارد.
* * شش كشور نامزدهاي دبير كلي مجمع كشورهاي صادركننده گاز را اعلام كردهاند
او با اشاره به تشكيل نشست مجمع كشورهاي صادركننده گاز در هفته جاري در قطر توضيح داد: شش كشور نامزدهاي دبير كلي را اعلام كردهاند كه هر كدام در مقابل وزيران پنج دقيقه طرحهاي خود را ارائه ميكنند و اگر در نهايت كسي انتخاب نشد، به صورت الفبايي خواهد بود.
به گفته وي برنامه توليد نفت در برنامه پنجم توسعه اين است كه در بخش نفت حداقل به روزانه پنج ميليون ليتر و در بخش گاز به بيش از 950 ميليون مترمكعب در روز برسيم.
* * قيمت هر بشكه نفت بايد بين 70 تا 80 دلار باشد
ميركاظمي در خصوص افزايش قيمت نفت توضيح داد: افزايش قيمت نفت يك موضوع دو لبه است، زيرا با افزايش آن، قيمت ساير كالاها به ويژه كالاهاي وارداتي افزايش پيدا ميكند؛ به طوريكه براي نمونه در اوج قيمت طي دو سال گذشته متوسط هر تن واردات ما از هزار به 1500 دلار رسيد. در اين راستا سازمان اوپك قيمت نفت بين 70 تا 80 دلار را پذيرفته و به نظر ميرسد اين قيمت از نظر خروج بازار از ركود موثر باشد.
وزير نفت در مورد اولويتبندي پروژهها با اشاره به اينكه كميتهاي تشكيل شده تا زنجيرههاي ارزش را تعريف كند، توضيح داد: پول بايد در جايي سرمايهگذاري شود كه زودتر جواب دهد. براي نمونه خط لوله اتيلن غرب قرار است به 13 مجتمع پتروشيمي گاز رساني كند. اتيلن بايد از پتروشيمي كاويان گرفته شود كه حدود 70 درصد پيشرفت دارد و اتان نيز بايد از پالايشگاه بيدبلند2 تامين شود كه 20 درصد پيشرفت فيزيكي دارد؛ بنابراين بايد زنجيرههاي ارزش يعني پتروشيمي كاويان و بيدبلند2 همزمان پيشرفت فيزيكي داشته باشند.
* * لازمه راهاندازي بورس نفت اين است كه كشورهاي ديگر هم در خريد و فروش نفت مشاركت كنند
وي درباره زمان راهاندازي بورس نفت با بيان اينكه لازم است به تدريج بورس را تقويت كنيم و لازمه راهاندازي آن نيز اين است كه كشورهاي ديگر هم در خريد و فروش نفت مشاركت كنند، گفت: امروز اين امكان وجود ندارد، زيرا بايد ابتدا بورس فعال تر شود و كشورها ما را بشناسند.
* * گازرساني حدود 50 درصد از برنامه چهارم توسعه جلوتر است
او در خصوص برنامههاي تسريع ساخت پالايشگاه بيدبلند2 يادآوري كرد: گازرساني از برنامه چهارم توسعه حدود 50 درصد جلوتر است و گاهي در برخي بخشها مانند تعداد انشعابات حتي تا 400 درصد جلوتر از برنامه هستيم، ولي لازم است به تناسب آن توسعه پالايشگاه انجام شود. به همين دليل در گازرساني بازنگري كردهايم و قرار است برخي منابع از استانها براي توسعه بالا دستي و به ويژه پالايشگاه بيدبلند2 به اين بخش برگردد.
* * سكوي نيمه شناور ايران البرز به زودي حفاري اكتشافي را آغاز خواهد كرد
وي در خصوص حفاري خزر توضيح داد: مدتي است سكوي نيمه شناور ايران البرز حركت كرده و در نقطهاي مستقر شده و لنگر انداخته و به زودي حفاري اكتشافي در آب هاي خودمان آغاز خواهيم كرد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات