قلب انجير جهان در استهبان به دليل خشکساليهاي چند سال اخير در آستانه نابودي قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، شهرستان استهبان در فاصله 175 کيلومتري جنوب شرقي شيراز با بيش از 5/2 ميليون اصله درخت انجير ديم در سطح بيش از 20 هزار هکتار اولين و مهمترين منطقه توليد انجير جهان محسوب ميشود.
توليد بيش از 20 هزار تن انجير ارگانيک با کيفيت بينظير، استهبان را به يکي از قطبهاي مهم صادرات انجير در دنيا تبديل کرده است که بيش از 80 درصد انجير خشک استهبان به کشورهايي همچون هنگ کنگ، چين، مالزي، سنگاپور، کره جنوبي، ژاپن، فرانسه، آلمان و ليبي صادر ميشود.
انجير ميوهاي منحصر بهفرد با خواص تغذيهاي و دارويي بسيار طرفداران فراواني در دنيا دارد و اديان مختلف از جمله يهوديت، مسيحيت و اسلام تأکيدات گستردهاي براي توليد و مصرف آن كردهاند و در عين حال ميوهاي مقدس در جوامع مختلف بهشمار ميرود.
به گزارش ايسنا از شيراز، بهرغم تأکيدات فراوان ديني و اهميت تغذيهاي اين محصول، چند سالي است که باغهاي انجير استهبان به عنوان بزرگترين و مرغوبترين مرکز توليد انجير جهان به دليل بحران خشکسالي با خطر نابودي روبرو شدهاند؛ باغهايي که بيش از 300 سال سابقه دارد و مهمترين محل درآمد مردم استهبان نيز بهشمار ميروند.
محسن بذرافشان ـ مدير جهادکشاورزي استهبان گفت: در سالهايي که ميزان بارندگي بيش از 350 ميليمتر باشد، 17هزار تن انجير در استهبان توليد ميشود.
وي که در جريان بازديد نايب رييس مجلس شوراي اسلامي با خبرنگاران سخن ميگفت، خاطرنشان کرد: به دليل کاهش 87 درصد بارندگي در سال 86 توليد انجير نيز به ميزان 90 درصد کاهش يافت و در سال گذشته با افزايش بارندگي به ميزان 200 ميلي متر، مقدار توليد انجير نيز افزايش پيدا کرد اما اين افزايش پاسخگوي مشکلات اقتصادي مردم استهبان نيست.
بذرافشان با بيان اينکه 85 درصد مردم استهبان با توليد انجير امرار معاش ميکنند، از تعطيلي برخي صنايع بستهبندي انجير در اين شهرستان خبر داد و گفت: براي جبران خسارتها بايد از کارشناسان داخلي و سازمانهاي بينالمللي به ويژه سازمان جهاني فائو کمک بگيريم.
مدير جهادکشاورزي شهرستان استهبان معتقد است: براي جبران بخشي از خسارتهاي انجيرکاران به بيش از 3 ميليارد تومان اعتبار لازم است.
به گزارش ايسنا، محمدجواد اسلامي ـ فرماندار استهبان نيز با تأکيد بر لزوم توجه به جايگاه انجير استهبان در توليد ناخالص ملي گفت: با توجه به شرايط خاص بازارهاي جهاني و وجود رقابتهاي سنگين بين توليدکنندگان در بازارهاي جهاني، دولت بايد ضمن حمايت هرچه بيشتر از توليد، موانع توسعه صادرات محصول انجير را مرتفع کند.
وي با اشاره به توليد ارگانيک انجير در استهبان و استقبال بازار جهاني از محصولات ارگانيک، بر ضرورت فعالسازي فارغالتحصيلان دانشگاهي در توليد انجير تأکيد کرد و افزود: ايجاد صنايع تبديلي انجير در منطقه ميتواند ضمن تأمين نيازهاي داخلي و توسعه اشتغال، مانع از تضييع محصولات و اثرات منفي نوسانات قيمت در زمان افزايش توليد و کاهش تقاضا، ميشود.
فرماندار استهبان نقش باغداران در توليد و اشتغال بسيارمهم ارزيابي کرد و ادامه داد: با تشکيل قطب علمي انجير در دانشکده کشاورزي دانشگاه شيراز و بهکارگيري روشهاي علمي توليد، فرهنگسازي براي شناسايي اين نوع محصولات آغاز شده اما اعتبارات لازم براي انجام پروژههاي مطالعاتي و اجرايي انجير در کشور وجود ندارد.
وي نوسازي باغات انجير و کشاورزي منطقه استهبان را خواستار شد و ابراز کرد: براي بالا بردن سطح درآمد کشاورزان، ايجاد جاذبههايي مثل اعتبارات تشويقي براي توليدکنندگان و صادرکنندگان، افزايش گرايش مصرف انجير و حمايت از واحدها و کارگاههاي فرآوري انجير، لازم است و ميتواند در کنار توسعه صنايع تبديلي به ايجاد ارزش افزوده بخش باغداري کمک کند.
به گزارش ايسنا، محمد سقايي ـ نماينده مردم استهبان و نيريز در مجلس شوراي اسلامي نيز با اشاره به جايگاه باغداري و توليد انجير در اقتصاد منطقه استهبان گفت: به دليل خشکساليهاي اخير حدود 40 هزار هکتار از باغات 200 تا 300 ساله استهبان در حال نابودي است.
وي با اشاره به امرار معاش 80 درصد مردم استهبان از طريق توليد انجير، بر ضرورت توجه مسئولان به وضعيت انجير استهبان تأکيد کرد و ادامه داد: وضعيت تأثير خشکسالي در استهبان به حدي است که باغدار داراي يک هزار اصله درخت، در کميته امداد امام خميني(ره) به دنبال يک ميليون تومان وام براي تأمين زندگي است.
سقايي از باغهاي انجير به عنوان ميراث ملي کشور ياد کرد و افزود: در جمهوري اسلامي رسالت نگهداري از باغهاي انجير استهبان و جلوگيري از نابودي آنها برعهده مردم و مسوولان است.
نماينده مردم استهبان و نيريز از نايب رييس مجلس شوراي اسلامي خواست با تأمين اعتبار و اختصاص بودجه مناسب در زمان تصويب لايحه بودجه به حل بحران باغهاي انجير کمک کنند.
صادق خليليان ـ وزير جهاد کشاورزي هم در جريان بازديد روز جمعه نايب رييس مجلس شوراي اسلامي از باغهاي انجير استهبان گفت: باغهاي ديم استهبان بخشي از ارزشهاي فرهنگي، معنوي و اقتصادي کشور است.
وي از باغهاي انجير به عنوان ميراث ملي کشور ياد کرد و ثبت ملي باغهاي انجير استهبان را خواستار شد.
وزير جهاد کشاورزي معتقد است: با ثبت باغهاي انجير استهبان به عنوان يک ميراث ملي، توجه بيشتري به آن معطوف شده و چتر اقدامات حمايتي و حفاظتي از آن گسترده ميشود.
خليليان با اشاره به تأثير توليد انجير در اقتصاد منطقه انجير، بر ضرورت اقدامات جبراني بهمنظور کاهش آسيبها ادامه داد: آبياري به صورت دستي و انجام عمليات خاکورزي در زمان کاهش بارندگي ميتواند به حفظ باغهاي انجير کمک کند.
وي با بيان اينکه اعتبارات مناسب بايد براي جبران خسارتهاي ناشي از خشکسالي به باغداران استهباني اختصاص داده شود، ابراز عقيده کرد: ايجاد صنايع بستهبندي و صنايع تبديلي انجير در منطقه استهبان ضرورتي است که ميتواند انجير استهبان را با ارزش افزوده بيشتر در سطح بينالمللي و ملي عرضه کند.
وزير جهاد کشاورزي از تلاش براي ايجاد صنايع تبديلي و تکميلي انجير در استهبان درآينده نزديک خبر داد و افزود: هماکنون صنايع تبديلي و تکميلي در برخي نقاط کشور توسعه پيدا کرده اما در استان فارس و استهبان بيش از پيش به اين صنايع نياز است.
وي معتقد است: ايجاد صنايع تبديلي در مراکز عمده توليد محصولات کشاورزي مثل استان فارس ميتواند هزينههاي فرآوري و حمل و نقل را کاهش داده و مانع از رشد ضايعات محصول شود.
براساس اين گزارش، حجتالاسلام والمسلمين محمدحسن ابوترابيفرد ـ نايب رييس مجلس شوراي اسلامي نيز در بازديد از باغهاي انجير استهبان، با توجه به سابقه مذهبي مذهبي مردم اين شهر گفت: بايد باغهاي انجير به عنوان يک ميراث ملي در استهبان ثبت شده و حفظ و احياء آن براي کشور ضروري باشد.
ابوترابيفرد با تأکيد بر ضرورت توجه و رفع مشکلات انجيرکاران استهباني خاطرنشان کرد: استهبان ظرفيت خوبي در حوزه اقتصاد باغداري دارد و بايد در شرايط سخت و خشکسالي به مردم منطقه کمک کنيم و نگذاريم باغهاي چند ساله اين منطقه به نابودي کشانده شوند.
به گزارش ايسنا در حالي نايب رييس و جمعي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي به همراه وزير جهاد کشاورزي از باغهاي انجير استهبان بازديد کردند که اين گنجينه عظيم بينالمللي انجير رو به نابودي است و باغداران استهباناتي به کمکهاي اعتباري، صنعتي فني و تحقيقاتي براي نجات از بحران نياز دارند.
گزارش از خبرنگار ايسنا: سعيد نظري
انتهاي پيام
نظرات