حضرت آيتالله استاد "حاج سيدمرتضي نجومي"، دار فاني را وداع گفت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه کرمانشاه، حضرت آيتالله استاد حاج سيد مرتضي نجومي، از علماي بزرگ کشور كه ساكن شهر كرمانشاه بود، درگذشت.
اين عالم بزرگوار چند سال پيش به عنوان چهره ماندگار کشور در هنر خوشنويسي شناخته شد.
در پي ارتحال آيتالله نجومي؛
سه روز عزاي عمومي در استان کرمانشاه اعلام شد
استانداري کرمانشاه، در پي ارتحال عالم جليلالقدر، حضرت آيتالله سيدمرتضي نجومي، از امروز(25 آبان) به مدت سه روز، عزاي عمومي در استان كرمانشاه اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه کرمانشاه، استانداري کرمانشاه طي اطلاعيهاي اعلام کرد از امروز به مدت سه روز عزاي عمومي و فردا سهشنبه 26 آبان ماه، كليه ادارات، سازمانها، بانكها و مدارس سطح شهر كرمانشاه، تعطيل است.
گفتني است، مراسم تشييع اين عالم رباني، فردا، سهشنبه رأس ساعت 9 صبح از مقابل مسجد نواب برگزار خواهد شد.
پيام تسليت مجمع نمايندگان استان کرمانشاه به مناسبت درگذشت آيتالله نجومي
مجمع نمايندگان استان کرمانشاه طي اطلاعيهاي، درگذشت عالم رباني حضرت آيتالله نجومي را، به محضر رهبر معظم انقلاب اسلامي، روحانيت کشور و استان، مردم استان کرمانشاه و همه دوستداران ارزشهاي الهي و انساني تسليت گفتند.
به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه کرمانشاه، در متن اين اطلاعيه آمده است:
«انا لله و انا اليه راجعون»، با دريغ و افسوس فراوان و همراه با تالمات روحي، خبر يافتيم که عالم رباني، مرد تقوي و هنرمند عرصه ايمان، حضرت آيتالله نجومي(قدس الله نفس الزکيه) دار فاني را وداع گفته و به جوار رحمت حق پيوستهاند.
براي ارادتمندان راستين آن مرد بزرگ، اين فراق مصيبتي سنگين و ضايعهاي جبرانناپذير است«ثلم فيالاسلام ثلمه لايسدها شيء»
مجمع نمايندگان استان، بدينوسيله تسليت صميمانه خود را به پيشگاه حضرت بقيهالله(ارواحنا فداه) تقديم ميدارد و براي خانواده اين انديشمند و هنردوست و ارادتمندان داغدارش، از خداوند متعال طلب تسلي و براي روح مطهر آن مرد خدا، طلب رحمت و مغفرت الهي دارد.
پيام تسليت امام جمعه کرمانشاه در پي رحلت آيتالله نجومي
آيتالله مصطفي علما، نماينده وليفقيه در استان و امام جمعه کرمانشاه با صدور پيامي درگذشت مرحوم آيتالله نجومي را تسليت گفت.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه کرمانشاه، در اين پيام آمده است:
«ارتحال جانگداز عالم رباني و فقيه صمداني، حضرت آيتالله نجومي(رحمه الله عليه) که عمر شريفش را در راه تهذيب نفس، تفسير و ترويج معارف عاليه قرآن کريم و نشر علم، فرهنگ و هنر اسلامي صرف نمود، موجي از اندوه و غم را در ميان مردم ولايتمدار و شهيدپرور اين سامان برانگيخت که اين برگرفته از ارادت ديرينه و پايدار مردم استان به سلسله جليله روحانيت و خصوصا سادات معزز است. اينجانب اين ضايعه بزرگ را به محضر مقدس حضرت وليعصر(عج)، مقام معظم رهبري، مراجع عظام تقليد، حوزههاي علميه و مردم شريف و متدين استان کرمانشاه تسليت عرض مينمايم. از خداوند متعال علو درجات براي آن فقيد فرهيخته و صبر جزيل براي بازماندگان مکرمش مسئلت دارم.»
مختصري از زندگينامه حضرت آيتالله مرحوم حاج سيدمرتضي نجومي
حضرت آيتالله استاد حاج سيد مرتضي نجومي، فرزند آيتالله آقا سيد محمدجواد نجومي فرزند آقا سيد ميرزا اسماعيل نجومي، بنا به شجرهنامهاي كه به خط اين بزرگوار در پشت نسخه بسيار نفيس نهجالبلاغه خطي، مرقوم شده، سلسله سيادت ايشان به امام همام سيدالساجدين و زينالعابدين، حضرت عليابنالحسين(ع) منتسب است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه کرمانشاه، مختصري از زندگينامه حضرت آيتالله استاد حاج سيد مرتضي نجومي، برگرفته از كتاب "كيمياي هستي"، «زندگينامه خودنوشت حضرت آيتالله نجومي»، بدين شرح است:
پدر و جد بزرگوارشان آقا سيدميرزا اسماعيل نجومي، متولد كرمانشاه و از سادات بسيار جليلالقدر و از اتقياي زمان بودند كه طول عمر مباركشان را در شهر كرمانشاه سپري و ملجأ و پناهي بودند براي دوستداران ائمه اطهار عليهمالسلام.
در خصوص والده مكرمشان به بخشي از توضيحات استاد در اين باب در كتاب فوق بسنده ميكنيم:
«والده عفيفه و صالحه بنده، كه به راستي نمونه سلامت نفس، ديانت، تقوي، دلسوزي، مهر و محبت بود، فرزند مرحوم مغفور آيتالله شيخ مرتضي علمالهدي آل آقا بودند.»
سال و محل تولد:
مرحوم استاد نجومي برابر آنچه در اين كتاب قيد فرمودهاند به نقل از والد مكرمشان كه در پشت نسخه خطي كتاب عيناليقين فيض مرقوم داشتهاند، در 23 جماديالثاني 1346 مصادف با 5 آذر 1307 در كرمانشاه متولد شدهاند وليكن در شناسنامه، تاريخ تولدشان 26 بهمن 1307 قيد شده است.
دوران كودكي و نوجواني:
استاد در سال 1314 شمسي در دبستان هدايت كرمانشاه به تحصيل پرداخته و تا كلاس ششم همان جا بوده سپس در سال 1321 و 1322 دوران اول و دوم دبيرستان را نيز گذرانده و ضمن رها كردن تحصيل در مدارس دولتي، به تحصيل دروس حوزوي پرداختهاند.
ايشان در بيان خاطرات اين بخش از زندگيشان، اشاراتي به خاطرات شيريني چون مراوده و رفتوآمد علماي بزرگ شيعه به منزل پدريشان و كسب فيض از حضور اين بزرگواران نموده و خاطرات تلخ اشغال كرمانشاه توسط نيروهاي انگليسي در شهريور 20 و رژه اشغالگران در خيابان مدرس(سپه سابق) را نيز به ياد ميآورند.
دوران جواني و تحصيل علوم حوزوي:
در زماني كه هيچ مدرسه علوم ديني و هيچ طلبهاي در كرمانشاه نبود، ايشان تحصيل علوم حوزوي را نزد پدرشان و ديگر اساتيد شهر آغاز نمودند تا اينكه پس از گذشت چند ماهي از اين جريان، علماي كرمانشاه به امر حضرت آيتالله آقا سيد ابوالحسن اصفهاني، حوزه علميه را در كرمانشاه پايهگذاري نموده و در مسجد حاج شهبازخان اولين مدرسه علوم ديني تشكيل شد.
استاد در محضر اساتيدي چون آقا ميرزا ابراهيم پور معتمد، حاج سيدمحمود معصومي لاري و حاج شيخ حسن حاج آخوند به تحصيل علوم ديني پايه پرداخته تا اينكه به جهت گذراندان دروس حوزوي و بهره جستن از محضر اساتيد بزرگ شيعه، دست به مهاجرت به عتبات عاليات عراق«كربلا و نجف» زدند كه در كتاب كيمياي سعادت تحت عنوان تعبير رويا و عزيمت به كوي دوست از اين اقدام ياد كردهاند.
زندگي در نجف اشرف:
استاد در بيان دليل عزيمت به عراق(شهر نجف اشرف)، براي ادامه تحصيل در كتاب كيمياي هستي چنين نوشتهاند كه: «رفتوآمد علاقهمندان و همشهريان به منزل والد و معاشرت بيش از اندازه را بلائي براي ادامه تحصيل ديدم. لذا تصميم به عزيمت به عتبات مقدسه و انتقال به حوزه نجف اشرف گرفتم.»
ايشان در سال 1369 هجري قمري به شهر نجف اشرف رفته و در مدارس آقا سيد محمد كاظم يزدي، مدرسه مرحوم آيتالله آخوند خراساني، مدرسه حاجي«مرحوم حاج ميرزا حسين حاج ميرزا خليل» و مدرسه مرحوم آخوند به تحصيل دروس حوزوي پرداخته و به درجه اجتهاد نائل آمدهاند.
در اين ايام استاد در درس خارج، استادان اعلمي چون حضرت آيتالله العظمي آقا ميرزا محمدباقر زنجاني، آيتالله آقا ميرزا عبدالهادي شيرازي، آيتالله حاج آقا محسن حكيم و آيتالله العظمي آقاي حاج سيدمحمود شاهرودي شركت نموده و اولين اجازه اجتهاد را از دستان مبارك حضرت آيتالله العظمي آقا ميرزا محمدباقر زنجاني دريافت نموده است.
تشكيل خانواده:
بنا به آنچه در كتاب پرارزش و بابركت زندگينامه ايشان قيد شده، استاد در سال 1334 با دختر يكي از علماي متقين نجف، حضرت حجتالاسلام آقا سيدعباس ناجي، رحمه الله عليه، كه اصالتا اهل آذربايجان بودند، ازدواج كرده و صاحب سه پسر و سه دختر شدند.
بازگشت به وطن:
در سال 1349 در پي اخراج ايرانيان مقيم عراق توسط بعثيون، استاد به كرمانشاه مراجعت و از آن پس عمر پربركت خويش را وقف و صرف مردم كرمانشاه نموده که در اين مدت از چهرههاي پرنفوذ معنوي شهر محسوب ميشده كه همواره منزل شخصي وي محل رجوع بسياري از دانشمندان، طلاب و افراد تحصيل كرده بود.
آيتالله نجومي و جريان انقلاب اسلامي:
استاد در خصوص فعاليتهاي دوران انقلاب چنين نگاشتهاند: «بعد از بازگشت از نجف اشرف تا شروع انقلاب مقدس اسلامي ديگر مجال نوشتن كتابي يا استنساخي پيدا نشد و به كارهاي معمولي و وظايف مقرره روحانيت مشغول شديم. تا اوان انقلاب اسلامي كه جوانان عزيز و سرباخته، دستگاه تكثير و چاپ اعلاميهها را مخفيانه به منزل ما آوردند به طوري كه خود آقايان روحانيون محترمي كه كاملا در جريان انقلاب بودند، نميدانستند كه اعلاميهها كجا تكثير ميشود حتي گاهي جلسه آقايان علما منزل ما بود و در همان وقت جوانان عزيز در زيرزمين مشغول تكثير و چاپ اعلاميهها با انشاء اين حقير بودند.»
آثار و تاليفات:
در آثار به ثبت رسيده از ايشان، ميتوان به مجموعه عكسي از آثار خطي ايشان، چند رساله ارزشمند با عناويني چون: رساله بعد معنوي هنر خط، رساله التصوير و التمثيل، رساله الغناء، رساله النجاسه الخمر، تفسير سوره مومن و رسالهاي در تعظيم شعائر اسلامي اشاره کرد. گرچه استاد در ذيل بخشي از آثار و تاليفات خود چنين آوردهاند:
«مطلبي را اينجا تذكر دهم و آن اينكه ما از اول به فكر كتابنويسي يا اگر جسارت نباشد به فكر خودنمايي و تاليف و تصنيف نبوديم و هميشه ميگفتيم مردي در فهميدن كلمات بزرگان و محققان عظيم ماست. لذا چندان رغبتي به نوشتن كتاب مستقل نداشتيم.»
البته استاد بسياري از آثار بزرگان را استنساخ کردهاند، از جمله آنها "رياضالعلما"ي مرحوم عبدالله افندي، رساله صحيحه از ميرزاي زنجاني و چند اثر ديگر.
برجستگيهاي هنري:
استاد در خصوص ويژگيهاي هنري خود و خانوادهاش چنين نوشتهاند:
«در خاندان ما هنرهاي زيبا جايگاه ويژهاي دارد و هنرمند خوشنويس، نقاش و صحاف زياد داشتهايم. مرحوم جدم، آقاي ميرزا اسماعيل كه در ابتداي كلام ترجمه حال ايشان را آوردم، از خوشنويسان بصير خوبي بودند كه انواع خطوط را بسيار استادانه مينوشتند و آثار بسيار ارزشمندي در اين زمينه دارند كه همراه برادرش آقا ميرزا رضاي منجمباشي از شاگردان ميرزا محمدعلي خوشنويس كرمانشاهي بودهاند.»
آقا سيفالسادات، سيدميرزا عبدالرحمن نجومي، سيدميرزا محسن و سيد محمدصالح سيفالسادات، سيد نصرالله نجومي و سيد ميرزا حسن نجومي و سيدهادي و مهدي نجومي و آقا سيد محمدجواد نجومي، پدر گرانقدر استاد نيز از هنرمندان اين خانواده هستند.
استاد نجومي از برترينهاي هنر خوشنويسي جهان بودند كه تابلوهاي زيباي ايشان هوش از سر هر صاحب ذوقي ميبرد. استاد نزد خطاطان بزرگي همچون هاشم بغدادي و احمد نجفي به تمرين و ممارست پرداختهاند تا در انواع خطوط اسلامي استاد مسلم و در خط نسخ و ثلث يگانه و بيهمتا شدند و در تذهيب و تشعير و جليد و گل و بوتهسازي آثار جاودانهاي پديد آوردهاند.
ايشان چند سال پيش به عنوان چهره ماندگار ايران در عالم هنر، مورد تقدير قرار گرفتند.
اين عالم بزرگوار صبح امروز، 25 آبان 1388، در شهر کرمانشاه، دارفاني را وداع گفتند.
روحش شاد، يادش گرامي و راهش پررهرو باد.
انتهاي پيام
نظرات