/همايش عمليات رواني و رسانه/ حداد عادل: رسانههاي داخلي نبايد در مقابل خارجيها كم بياورند همه ما بيش از گذشته به نقش رسانهها در فضاسازي جامعه پي بردهايم
رييس كميسيون فرهنگي مجلس اظهار كرد: در سه چهار ماه گذشته، يعني در ايام بعد از انتخابات، همه ما بيش از گذشته به نقش رسانهها، چه داخلي و چه خارجي در فضاسازي جامعه پي بردهايم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) غلامعلي حدادعادل كه در همايش «عمليات رواني و رسانه» سخن ميگفت، با اشاره به اهميت جنگ نرم در دنياي امروز افزود: جنگ نرم خطرناكتر از جنگ سخت است؛ چرا كه يك تحول نامحسوس و يك امر تدريجي است.
وي با بيان اينكه تفاوت جنگ نرم با جنگ سخت، مثل تفاوت خاموششدن يكباره چراغ و تبديل شدن تدريجي روز به شب است، افزود: جنگ نرم، جامعه را از تحولي كه دارد اتفاق ميافتد غافل ميكند. رسانه در دنياي امروز ما تركيب بسيار پيچيدهاي از فناوري و علوم انساني است؛ يعني مرز نهايي دانش روز در فناوري رسانه استفاده ميشود و رسانهها به جهت سرعت تحول، اقتصاد تازهاي به وجود آوردهاند، همچنين در كنار فناوري، مجموعهاي از علوم انساني نيز به عنوان نرمافزار در بخش رسانه استفاده ميشود.
حداد عادل در ادامه با بيان اينكه « امروز رسانه براي سلطه از جانب قدرتها، جايگاه سلاحهاي پيشرفتهي نظامي در آغاز قرن بيستم را گرفته است» اضافه كرد: رسانه ابزار تحول است و هر كشوري براي پيشرفت خود تلاش ميكند رسانههاي بيشتري در اختيار داشته باشد. در دنياي سلطه رسانه، آزادي در ظاهر وجود دارد، ولي در اصل وجود ندارد و افراد از اينكه افكار و عقايدشان در جاي ديگري طرحريزي شده، غافلند.
رييس كميسيون فرهنگي مجلس در ادامه اظهار كرد: در تمام رسانهها تعدادي برنامه وجود دارد كه اصلا محتواي مكتبي و ايدئولوژيك ندارند، اما لحن نگرانكنندهاي نيز ندارند، ولي ميخواهم بگويم اتفاقا بخش نگرانكننده همين جاست؛ چرا كه با اين برنامهها آنقدر سفره را هنرمندانه طراحي ميكنند كه مجموعه برنامههايشان ثمربخش شود، و در جنگ رسانهاي در مقابله با اين برنامهها بايد رسانههاي داخلي خود را جذاب كنيم.
وي با بيان اينكه اگر قرار است شبكه بيبيسي فارسي برنامه نوروزي جذابتري نسبت به رسانه ملي ما داشته باشد آنوقت ما ضرر كردهايم، گفت: اگر در رسانه دشمن يك منظره زيبا يا يك سنت دلپذير از زندگي مردم ايران به نمايش گذاشته شود و ما حس كنيم در رسانههاي خود اينها را كمتر ميبينيم يا اصلا نميبينيم، ما در اين جنگ باختهايم. اين برنامهها حواشي مختلفي دارند كه به صورت جذاب و استادانه طراحي و موجب ميشوند بينندگان جذب آنها شوند.
حداد عادل در عين حال خاطرنشان كرد: بسياري از اين جاذبهها ميتواند غيراخلاقي باشد و ما در اين ميدان نميتوانيم با رسانههاي بيگانه وارد رقابت شويم؛ ولي جاذبههاي غيرممنوع نيز وجود دارد كه بايد با استفاده از آنها، آن مساله را جبران كرد. همه دستاندركاران رسانه در داخل كشور بايد مراقب باشند رسانه از نظر فني و جاذبههاي گوناگون در مقابل رسانههاي بيگانه كم نياورد؛ چرا كه هيچ سهلانگارياي در اين زمينه پذيرفتني نيست.
رييس كميسيون فرهنگي مجلس با بيان اينكه رسانههاي بيگانه آتش تهيه ميريزند، ولي پيادهنظام هم دارند، افزود: رسانه جزئي از يك منظومه وسيعتر طراحيشده در انقلاب و جنگ نرم و مخملي است، اما همه چيز نيست. جنگ نرم معمولا مقدمه هجوم نظامي است و در بسياري مواقع، دشمن با جنگ نرم زمينه را براي واردكردن ضربه سخت نظامي فراهم ميكند. براي مثال ميتوان به مساله افغانستان اشاره كرد كه ابتدا با مسالهاي نظير تخريب مجسمه بودا چهره مردم آن كشور را تخريب كردند و چند ماه بعد حمله نظامي را انجام دادند.
حداد عادل در ادامه به مثال ديگري در اين زمينه اشاره كرد و گفت: در ايام اخير يكي از خبرنگاران با من صحبت ميكرد، در اين گفتوگو تاكيد من بر اين بود كه مساله اصلي بعد از انتخابات اين است كه عدهاي مدعي شدند تقلب شده و مردم احساس كردند راي آنها به قول بيبيسي ربوده شده است. بعد كه به خيابانها آمدند درگيري شد و حالا يك عده ناراضي و يك عده زنداني شدهاند. در جايي نيز ممكن است خشونتي شده باشد و حتما هم خشونتي شده است، ولي مسالهي اصلي اين است كه آيا در انتخابات تقلب شده يا خير؟ بنابراين نبايد به مسائل بعدي توجه كنيم، در حالي كه مساله اصلي را فراموش كرده باشيم. من شخصا از اينكه چند نفر در زندان كشته شدهاند متاسف هستم، ولي مساله اصلي اين نيست كه چند نفر صدمه ديدهاند، بلكه مساله اصلي ادعاي تقلب است؛ چرا كه وقايع بعدي در پي آن ادعا بوده است. الان هم مدام به همين وقايع فرعي ميپردازند و مساله اصلي يعني ادعاي تقلب را مطرح نميكنند و مداركي ارائه نميدهند. پس از اين صحبتها روزنامهاي با تيتر درشت نوشته بود كه حدادعادل گفته است كشته شدن چند نفر در كهريزك مساله اصلي نيست؛ اين نمونهاي از عمليات رواني رسانهاي است؛ زيرا بايد بدانيم كه هر «راست ناقصي» يك دروغ كامل است. در پي همين جنگ رسانهاي 30-40 دانشجو چند روز بعد در جايي كه من حاضر بودم جمع شدند و شعار دادند.
وي با بيان اينكه ما هر روز با مساله عمليات رواني با گوشت و پوست خود طرف هستيم، اظهار كرد: در جنگ رسانهاي درست است محدوديتهايي داريم ولي آزاديهايي نيز وجود دارد. جمهوري اسلامي امكان عظيمي در اختيار دارد و آن تكيه بر فطرت انساني است. ما در اين جنگ با استفاده از انگيزه الهي مخاطبان ميتوانيم پيش برويم. اگر صراط مستقيم مبناي كار ما قرار بگيرد ميتوانيم در سينما و رسانه، انسانبماهوانسان را به نمايش بگذاريم.
رييس كميسيون فرهنگي مجلس در ادامه با تاكيد بر اينكه نسل جوان ما بايد بداند در رسانههايي مثل صداي آمريكا و بيبيسي پشت اين دستكشهاي مخملي چه پنجههاي خشن آهنيني پنهان است، گفت: ما تصور ميكنيم جوانان مثل ما فكر ميكنند ولي اصلا نبايد اين انتظار را داشته باشيم، بلكه به هر جواني كه برميخوريم بايد اصل را بر اين بگذاريم كه خلاف ما فكر ميكند. يك وظيفه مهم در اين مقابله اين است كه نسل جوان را با پنجههاي آهنين، بيرحم و خونريز آشنا كنيم و بگوييم چطور اين پنجهها پيش از انقلاب مددكار رژيمي بودند كه دستانش به خون ملت آلوده بود. تاريخ براي ورود ما به اين مقابله كمك زيادي است.
حدادعادل در پايان با قدرداني از برگزاري چنين همايشهايي اظهار كرد: اين همانديشيها و توجهات بايد كاربردي و به يك وجدان عمومي بهويژه براي دستاندركاران رسانه تبديل شود. اين مباحث بايد ثمره عملي داشته باشد و من مطمئنم ملت بزرگي مثل ملت ايران ميتواند همچون 30 سال گذشته بر اين موانع غلبه كند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات