*كودتاي نظامي در هندوراس* - بركناري رييس جمهور و تبعيد وي به كاستاريكا - رييس كنگره موقتا رييس جمهور شد زلايا: من رييس جمهور قانوني هندوراس هستم
سربازان هندوراس رييس جمهور منتخب و دموكراتيك اين كشور را بركنار كردند و كنگره نيز يك جانشين براي وي معرفي كرد؛ اما رييس جمهور اين كشور از اين كودتا انتقاد كرد و قول داد در قدرت باقي بماند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، كودتاي نظامي در هندوراس اولين كودتا از اين نوع عليه دولت يكي از كشورهاي آمريكاي مركزي در 16 سال اخير است.
مانوئل زلايا، رييس جمهور هندوراس، صبح روز يكشنبه با تهديد اسلحه از خواب برخاست و در حالي كه هنوز لباس خواب بر تن داشت، بازداشت شد. بازداشت وي چندين ساعت پيش از رفراندوم اصلاح قانون اساسي رخ داد.
زلايا قصد داشت با اصلاح قانون اساسي، محدوديت حضور يك دورهاي رياست جمهوري را حذف نمايد تا به اين ترتيب بتواند يك بار ديگر به عنوان كانديدا در انتخابات رياست جمهوري شركت نمايد.
پس از دستگيري، رييس جمهور هندوراس به وسيله هواپيماي نظامي به "كاستاريكا" تبعيد شد.
برخي گزارشها نيز از زخمي شدن وي در جريان دستگيري حكايت دارند. خودروهاي نظامي مجهز به مسلسل در خيابانهاي پايتخت هندوراس مستقر شدهاند و سربازان كاخ ملي را به تصرف در آوردند.
به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس، زلايا در كاستاريكا گفت: من ميخواهم به كشورم برگردم، من رييس جمهور هندوراس هستم.
كنگره هندوراس نيز به نامهاي كه اعلام كرد نامه استعفاي زلاياست، راي موافق داد و حتي متحدان سابق زلايا نيز به وي پشت كردند.
روبرتو ميچلتي رييس كنگره نيز سوگند ياد كرد تا 27 ژانويه 2010 كه مدت رياست جمهوري زلايا به پايان ميرسد، به عنوان رييس جمهور امور كشور را در دست گيرد.
ميچلتي طي مراسمي در كنگره سوگند ياد كرد و اعضاي كنگره نيز با شعار "هندوراس، هندوراس" از وي حمايت نمودند.
وي چندين ساعت پس از ياد كردن سوگند در كنگره، اعلام كرد كه به مدت دو روز و از ساعت 9 شب تا شش صبح، قانون منع آمد و شد حكمفرماست.
ميچِلِتي يكشنبه شب در يك كنفرانس مطبوعاتي اظهار داشت كه "انريكو اورتز كوليندرس" سفير سابق هندوراس در سازمان ملل را به عنوان وزير خارجه خود انتخاب كرده است.
ميچلتي خاطرنشان ساخت كه در زير سايه كودتا سمت رياست جمهوري را در دست نگرفته و تصريح كرد: من در نتيجه يك روند انتقال قانوني به سمت رياست جمهوري رسيدهام.
وي همچنين از عملكرد نيروهاي نظامي دفاع نمود و گفت: نيروهاي نظامي از قانون اساسي تبعيت كردند.
ميچلتي همچنين در خصوص دخالت هوگو چاوز هشدار داد. چاوز اعلام كرده در صورت انتخاب ميچلتي به عنوان رييس جمهور، وي را از قدرت ساقط خواهد كرد.
به دنبال بركناري زلايا، برخي از اعضاي كابينه وي نيز توسط سربازان و يا پليس بازداشت شدند.
گروه حقوق بشر "آزادي بيان" نيز اعلام كرد، "سزار هام" يكي از قانونگذاران چپگرا در يك تيراندازي از سوي سربازاني كه تلاش داشتند وي را دستگير نمايند، كشته شد.
ميچلتي عضو حزب ليبرال زلاياست؛ اما در خصوص رفراندوم با رييس جمهور مخالفت كرد.
زلايا استعفا را انكار كرد و تاكيد نمود كه وي دوران رياست جمهوري خود را ادامه ميدهد، حتي پس از آنكه دادگاه عالي از كودتاي نظامي به عنوان دفاع از دموكراسي حمايت كرد.
زلايا از سربازان هندوراس خواست تا از وي پشتيباني كنند و از شهروندان خواست براي اعتراض صلح آميز به خيابانها بيايند؛ اما تنها صدها تن در پايتخت هندوراس به خيابانها آمدند.
اين كودتا محكوميت گسترده از جانب كشورهاي آمريكاي لاتين و كشورهاي جهان از جمله آمريكا را به همراه داشت.
از طرفي، هوگو چاوز رييس جمهور ونزوئلا، قول داد رهبر جديد هندوراس را از قدرت ساقط كند.
چاوز اظهار داشت: ونزوئلا در "وضعيت جنگ" است و ارتش خود را به حالت آماده باش درآورد.
برونو رودريگوئز وزير خارجه كوبا، قول داد كه با متحدان زلايا همكاري كند تا وي به خدمت بازگردد.
وي افزود: خوآن كارلوس هرناندز سفير كوبا در هندوارس و ساير ديپلماتهاي خارجي كه تلاش داشتند از دستگيري پاتريشيا روداس وزير خارجه هندوراس جلوگيري نمايند، خود براي مدتي كوتاه دستگير شدند.
چاوز اظهار داشت: سربازان هندوراس سفيران كوبا و ونزوئلا را به طور موقت بازداشت كردند و آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادهاند.
باراك اوباما، رييس جمهور آمريكا نيز اظهار داشت كه وي عميقا نگران است.
هيلاري كلينتون وزير خارجه آمريكا نيز گفت، دستگيري زلايا بايد محكوم شود.
اوباما با صدور بيانيهاي اظهار داشت: من از تمامي احزاب و بازيگران اجتماعي در هندوراس ميخواهم تا به معيارهاي دموكراتيك، حاكميت قانون و اصول منشور دموكراتيك كشورهاي قاره آمريكا احترام بگذارند.
مقامات آمريكايي اظهار داشتند: براي تحقق اين شروط، زلايا بايد به قدرت بازگردد.
دو تن از مقامات ارشد دولت اوباما اظهار داشتند، از زماني كه زلايا به كاستاريكا فرستاده شده آمريكا با وي در تماس است و اين كشور تلاش داشته با برقراري ارتباط با اعضاي كنگره هندوراس، بر توقف ساختار جديد قدرت در اين كشور تاكيد كند.
مقامات آمريكايي افزودند، دولت اوباما در روزهاي اخير به بازيگران قدرت در هندوراس از جمله نيروهاي نظامي اين كشور هشدار داده بود كه آمريكا با كودتا مخالف است اما رهبران نظامي اين كشور از پذيرش درخواست آمريكا امتناع ورزيدند.
سازمان كشورهاي قاره آمريكا روز يكشنبه با تصويب قطعنامهاي خواستار بازگشت فوري، امن و بدون شرط مانوئل زلايا، رييس جمهور قانوني هندوراس به سر كار خود شدند.
بانكيمون، دبير كل سازمان ملل متحد نيز كودتا در هندوراس را محكوم كرد و خواستار ابقاي نماينده منتخب مردم در سمت رياست جمهوري هندوراس شد.
گروه "ريو" كه از 23 كشور حوزه آمريكاي لاتين و آمريكاي مركزي تشكيل شده نيز با صدور بيانيهاي، كودتا در اين كشور را محكوم كرد و خواستار بازگشت فوري و بدون شرط زلايا به سمت رياست جمهوري شد.
اسكار آرياس، رييس جمهور كاستاريكا كه در يك كنفرانس خبري دركنار زلايا نشسته بود، اظهار داشت: ما فكر ميكرديم شب طولاني ديكتاتوري نظامي در آمريكاي مركزي به پايان رسيده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات