مصرف سموم شيميايي در بخش کشاورزي ايران حدود 25 ميليون کيلوگرم در سال است، براساس آمار موجود، در صورتيكه كشور ما 70 ميليون نفر جمعيت داشته باشد سرانهي مصرف هر ايراني از اين ميزان سم 35/0 کيلوگرم يا 350 گرم سم در سال خواهد بود.
سطوح زير کشت در ايران 12-18 ميليون هکتار و بهطور ميانگين 15ميليون هکتار گزارش شده است؛ با توجه به آنكه در برخي از فصول زمينهاي كشاورزي بهصورت آيش( بدون كشت) نگهداشته ميشوند، بنابراين مصرف 25 ميليون کيلوگرمي سموم شيميايي در هر هکتار از اراضي كشاورزي كشور 67/1 کيلو گرم است.
گفتنيست اين سموم شيميايي مشکلات و آلودگيهاي فراواني را بر محيط زيست تحميل كرده و همچنين تاثير بسزايي بر سلامت موجودات زنده از جمله انسان خواهند داشت؛ براساس تحقيق و گزارشهاي موجود تنها 3 درصد از سموم مصرفي در عرصهي كشاورزي به هدف (آفت) خواهد رسيد و97 درصد باقيمانده به شيوههاي گوناگون همانند بقاياي سموم در محصولات، آبشوئي در آبهاي زيرزميني، تجمع در خاکهاي کشاورزي که غذاي انسانها را تامين ميکنند و در نهايت تبديل به گاز به هدر ميرود.
شايان ذکر است بازگشت اين سموم در چرخههايي که به صورت مستقيم و غير مستقيم در تغذيهي انسانها نقش دارند باعث بروز بيماريهاي ناشي از مصرف اين مواد شيميايي در انسانها و ديگر موجودات زنده و همچنين آلودگي محيط زيست خواهد شد.
اين مواد شيميايي كه در ظاهر با افزايش توليد و عملكرد محصولات در خدمت انسانهاست و به تأمين امنيت غذايي در جهان كمك ميكند، اما متاسفانه بهصورت ناخواسته منجر به نابودي و مرگ تدريجي آنها خواهند شد، از اين رو با در نظر گرفتن سرانهي 350 گرمي سم مصرفي هموطنان، بايد دربارهي مصرف اين نهادههاي شيميايي چاره انديشي كرد و ساير روشهاي دفع آفات نباتي، ازجمله کنترل غيرشيميايي، مديريت تلفيقي آفات (IPM) و روشهاي سازگار با محيط زيست را جايگزين روشهاي كنترل شيميايي كرد.
لازم به توضيح است با توجه به مصرف بيرويه و روز افزون موادشيميايي دركشور، مسوولان و سياستگذاران بخش كشاورزي بايد سياستهاي مناسبي را در ارتباط با كاهش مصرف سموم و توليد محصول سالم و عاري از مواد شيميايي اعمال كنند.
انتهاي پيام
منبع:
1.Mahmoudi,H., H.Liaghati, and A.Mahdavi Damghani, 2008. Developing organic agriculture in field crops in
نظرات