آيتالله هاشمي رفسنجاني بر تشريح اهميت و مزاياي پدافند غيرعامل براي مردم از سوي رسانهها تاكيد كرد.
به گزارش خبرنگار ايسنا، رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام كه در اولين جشنوارهي فرهنگي هنري پايداري ملي ( پدافند غيرعامل) سخن ميگفت، افزود: خدا را شكر ميكنم كه كمكم به آرزوهاي زمان دفاع مقدس نزديك ميشويم و پدافند غيرعامل نمونهاي از آن است.
وي با بيان اين كه « پدافند غيرعامل يك مسالهي اساسي، ضروري و شناختهشدهي جامعه ماست» اظهار كرد: اميدوارم اين جشنوارهها كه صاحبان دانش و فرهنگ آن را برگزار ميكنند، اين وظيفهي مهم اسلامي را مانند امر به معروف و نهي از منكر به جامعه بشناساند؛ اين كاري است كه بر عهدهي دوستان ما در اين نهاد مبارك قرار دارد.
هاشمي رفسنجاني افزود: آقاي جلالي (رييس سازمان پدافند غيرعامل) از همان روزهاي اول به فكر اين موضوع بودند و آن را دنبال كردند تا جايي كه به تدوين سياستهاي كلي در مجمع تشخيص مصلحت نظام رسيد و توانستيم با كمك ايشان و دوستانشان آن را بنويسيم و به مقام معظم رهبري بدهيم و اميدوارم ايشان نيز هرچه زودتر دستورات را در اين زمينه به ما ابلاغ كنند.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام در ادامهي سخنانش ياد و خاطرهي فتح خرمشهر را گرامي داشت و گفت: در دوران پس از انقلاب خرمشهر الهامبخش كارهاي مهمي بود، از جمله مقاومت 35 روزه در مقابل چند لشگر مجهز عراقي كه واقعا يك حماسه بود و بيش از اين بايد بر روي آن كار شود. اين حماسه و تاثيري كه روي جنگ گذاشت اين بود كه با معطل كردن عراقيها فرصتي به دست آورديم تا در بخش دفاعي خود را تثبيت كنيم و قدرتمند شويم و اين مبناي بيرون كردن دشمن از خاك ايران بود.
هاشمي رفسنجاني افزود: حماسه فتح خرمشهر همچنان جاويدان است؛ چون اين حركت آقاي فهميده نيز جاويدان ماند. معلوم بود كه جسد كوچك جوان 13 با تانك تناسبي ندارد، اما ايشان كاري كرد كه به عنوان الگوي ايثار در دنيا معرفي شد. نميدانيم چه به قلب اين طفلك الهام شد، اما به هر حال اين كار خداست و كار انفجاري او هنوز هم در فضاي دفاعي طنينانداز است، امام هم فرمودند كه رهبر ما كودكاني مانند فهميدهها هستند.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام ادامه داد: من در آن زمان رييس شوراي عالي دفاع بودم و ميدانم موجي كه حركت شهيد فهميده ايجاد كرد چه تاثيري در جبهههاي ايثار و شهادت گذاشت.
هاشمي رفسنجاني افزود: سومين نكتهي مهمي كه خرمشهر در آن الهامبخش بود چگونگي فتح اين شهر بود. اين كه رزمندگان ما در مدت كوتاهي با يك حركت برقآسا خرمشهر را از چنگال محاصرهكنندگان درآوردند و نزديك به 20 هزار اسير گرفتند؛ اين حادثهاي جاودان است كه اگر انصافي در مراكز نظامي دنيا باشد، حق اين است كه اين عمليات مهم را در نمونههاي آموزش نظامي و دفاع مردمي ذكر كنند؛ چرا كه اين مقاومت كمتر از مقاومت استالينگراد نبود. مردم خرمشهر حقيقتا شايستهي تقدير هستند و متاسفم از اينكه هنوز اين شهر آن طور كه بايد و شايد آباد نشده است.
وي ادامه داد: ما به سرعت بعد از جنگ شهر را قابل سكونت كرديم اما تحقيقات لازم انجام نشد، والا خرمشهر ميتوانست نمونهي يك بازسازي بينظير باشد.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام در بخش ديگري از سخنانش به تشريح پدافند غيرعامل با استناد به آيات قرآن پرداخت و گفت: در سورهي انفال آيات موكدي دربارهي آمادگي در سياستهاي كلي و آسيبناپذيري و نيز آمادگي و قدرت دفاعي وجود دارد، در اين آيات آمده شما بايد در برابر هر نوع دشمن و هر گونه آسيب آماده باشيد و ادبيات عرب نيز اين آيه را نامحدود ميشناسد و ميگويد هر كه در امكان شما هست بايد آماده كنيد براي دفاع.
وي افزود: وقتي بحث از دفاع ميشود ذهن شما ممكن است به پدافند غيرعامل زمان جنگ برود، اما اين فراتر از آن است. در زمان جنگ پدافند غيرعامل شامل حفاظتهاي فيزيكي بود، اما آيهي قرآن تنها اين را نميگويد، بلكه وسيعتر ازآن را بحث ميكند و من به عنوان يك طلبهي اسلامشناس ميگويم كه اين دستور مربوط به آمادگي در همهي زمينههاست و بهترين تفسير، تفسير با واقعيات روز است.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام در ادامه اظهار كرد: ما امروز بايد براي همه چيز آماده باشيم و دربارهي اينكه چگونه ميتوان چنين آمادگي را داشت يا اين امر هزينهبر است يا خير؟ بايد بگويم كه اين كار پرهزينه نيست، بلكه به نوعي يك عامل صرفهجويي در درازمدت است. زمان پيامبر نيز آنچه مطرح بود آماده شدن در برابر دشمنان خدا و دشمنان نوپاي اسلام بود. اما در زمان ما اين آمادگي صرفا در برابر تهديدات نظامي نيست، آمادگي نظامي بخش ويژهاي دارد كه مربوط به نيروهاي مسلح است، منظور ما آمادگي در همهي زمينههاست؛ يعني از لحاظ روحيهي جامعه ، دفاعي و فرهنگي بايد آماده باشيم؛ چون در اين زمينه همه در خطر هستند و ما بايد وسيعتر فكر كنيم؛ يعني اگر روزي خطر سيل ، امراض عمومي، ويروسها و غيره ايجاد شود هم مشمول اين نوع آمادگي خواهد بود و اگر آمادگي در اين سطح وسيع وجود داشته باشد جامعهاي آسيبناپذير يا كمآسيبپذير و به حالت استقرار و پيشرفت خواهيم داشت؛ چنين جامعهاي ميتواند برنامههايي درازمدت داشته باشد.
وي تاكيد كرد: ما به سمت برنامههاي بلندمدت ميرويم و چشمانمان افقهاي دور را ميبيند. سوالي كه پيش ميآيد اين است كه در اين مرحله دشمنان چه كسي هستند؟ در زمان پيامبر (ص) دشمنان مشخص بودند، اما در همان زمان هم قرآن ميفرمايند دشمناني هستند كه شما آنها را نميبينيد، در قرآن را بيش از اين توضيح داده نشده، اما تطبيق اين امر با واقعيات امروز نشان ميدهد كه اين دشمنان در هر مقطع زماني ميتوانند وجود داشته باشند و شايد امروز خود را در قالب بمبهاي هستهيي ، ويروسها و غيره نشان ميدهند. امروز ابزار بيشتري در اختيار بشر قرار دارد و ميتواند در يك جا خشكسالي ايجاد كند و در جاي ديگر سيل راه بيندازد، يا اينكه در زمان پيامبر اگر قرار بود فردي جاسوسي كند، ميتوانست به مسجد پيغمبر برود و كار خود را انجام دهد، اما امروز ماهوارههايي كه در فضا پرواز ميكنند ميتوانند تمام اعمال ما را زير نظر داشته باشند و اينجا مهم است كه پدافند غيرعامل داشته باشيم.
هاشمي رفسنجاني همچنين با تاكيد بر اهميت توجه به جنگ رواني به عنوان يكي از جنگهاي دشمن اظهار كرد: جنگ رواني ميتواند يك كشور را به راحتي از پا درآورد. در زمان فروپاشي شوروي ظرف چند روز تلويزيونها و ماهوارهها از داخل جامعهي شوروي را با جنگ رواني منهدم كردند و اين جامعه از هم پاشيد و به جاي آن يلتسين روي كار آمد كه ديديم چه مسائلي را ايجاد كرد. ما الان از ماهواره ، اينترنت و ديگر چيزها ميتوانيم آسيبپذير باشيم و فردا از چيزهاي ديگر، بنابراين يك جامعهي پيشرفته بايد همه چيز را پيشبيني كرده و آماده باشد، و جنگ رواني يكي از آن مسائلي است كه بايد آمادگي آن را داشته باشيم. در زمان جنگهاي پيامبر در روايات هست كه به مسلمانان دستور داده ميشد رنگ موهايشان را عوض كنند تا دشمن فكر نكند آنها پير و فرسوده هستند. اين يك نوع پدافند غيرعامل است، البته در آن زمان عدهاي ميگفتند براي اين كار پولي نداريم و خداوند نيز در قرآن فرمود اگر چيزي را خرج كرديد به شما برميگردد و هزينههاي شما تبديل به درآمد ميشود؛ اين كار واقعا يك كار اقتصادي است.
هاشمي همچنين با بيان اينكه اگر پدافند غيرعامل را درست براي مردم تعريف كنيد، كاري بسيار مثبت است، ادامه داد: ممكن است اين برداشت هم صورت بگيرد كه ما ميخواهيم تهاجمي عمل كنيم، اما اين گونه نيست. خداوند در قرآن ميفرمايد اگر طرف شما آمادگي صلح دارد با ميل به سوي او پرواز كن و همزيستي با او را بپذير، ما هم با الهام از آيات قران نميخواهيم با كسي بجنگيم، بلكه ميخواهيم خطر دشمن ما را تهديد نكند. اسلام نميخواهد افكارش را با زور به مردم عرضه كند، بلكه ميخواهد در فضايي آرام، عقل سليم اسلام را بپذيرد. البته شبههاي هم ممكن است پيش آيد، مبني بر اينكه ما نبايد فريب دشمن را بخوريم و به صلح تن بدهيم، اما خداوند در اين زمينه هم ميفرمايند اگر قرار است شما را فريب دهند خداوند حافظ شماست و اجازه نميدهد؛ بنابراين مسالمتجويي نبايد به معناي فريبخوردن باشد و پدافند غيرعامل همين هوشياري است كه موجب ميشود ما فريب نخوريم.
هاشمي رفسنجاني توكل بر خدا را مهمترين ركن در همهي امور از جمله آمادگي دانست و اظهار كرد: خداوند در قرآن ميفرمايد در عين اينكه آماده هستيد، اگر از خدا غافل باشيد و توكل نكنيد، زير پايتان سست است و خداوند عزيز و حكيم است؛ پس "نه فريب بخوريد و نه مغرور" شويد. اينها فرهنگسازي است براي آنكه بتوانيد يك پدافند واقعي داشته باشيد.
وي ادامه داد: خداوند بر دو پدافند غيرعامل تاكيد كرده كه يكي وحدت است و ميفرمايد اگر با تفرقه با دشمن مواجه شويد شكست ميخوريد؛ پس يكي از مسائل مهم در پدافند غيرعامل همدلي و اتحاد جامعه است، مورد دوم اتكا به مردم است كه از وحدت مهمتر است، خداوند ميفرمايند "اگر تو پيروز شدي به خاطر اتكا به مردم بوده " و ما هم در هشت سال دفاع مقدس اين را امر را تجربه كرديم. اگر اتكا به مردم نداشتيم شكست ميخورديم. اتكا به مردم و پدافند غيرعامل تنها در موارد نظامي نيست، بلكه در همهي موارد است و بستر اصلي جلوگيري از نفوذ دشمن محسوب ميشود.
هاشمي رفسنجاني همچنين با بيان اينكه اگر اتكا به مردم وجود داشته باشد اتحاد خود به خود در جامعه ايجاد ميشود، اظهار كرد: پدافند غيرعامل انسان آگاه و عاقل ميخواهد كه به امور وارد باشد. استحكام ساختمانها ، جلوگيري از باد و طوفان و امراض و مشكلات جاي خود را دارد و هزينهاي هم دارد، اما سود آن پس از حادثه ايجاد ميشود و مهم اين است كه آسيبناپذير شويم؛ بنابراين واژهي پدافند را باز كنيد و صدا و سيما و رسانهها نيز بايد در اين زمينه كمك كنند. مردم بدين صورت ميدانند اين كار يك كار بنيادي مقدس است كه به نفع خود آنها و در همهي امور جريان خواهد داشت. اين را ميتوان به عنوان يك خدمت جامع در حركت مقدس دفاعي و آمادگي تلقي كرد.
هاشمي رفسنجاني در پايان از خانوادههاي شهدا ، رزمندگان و جانبازان تقدير و تشكر كرد.
به گزارش خبرنگار ايسنا، در اين جشنواره همچنين با حضور آيتالله هاشمي رفسنجاني و سردار جلالي رييس سازمان پدافند غيرعامل از 21 نفر از برگزيدگان نقشآفرين در پدافند غيرعامل تقدير شد.
همچنين از اثر استاد افجهاي توسط رييس تشخيص مصلحت نظام پردهبرداري شد.
بر اساس اين گزارش در بخش تقديرات ويژه از حجتالاسلام والمسلمين حسن روحاني رييس مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام نيز به خاطر فعاليتهاي راهبردي در حوزهي فرهنگ دفاعي تقدير شد كه تقديرنامه او را نمايندهي وي از آيتالله هاشمي رفسنجاني دريافت كرد.
انتهاي پيام
نظرات