*حضور ايران در نابوكو از ديد روسها* ديپلماسي شطرنجي آمريكا در بازار انرژي منطقه
درحالي كه ديپلماتهاي آمريكايي در هفتههاي گذشته با رويكرد جديدي از احتمال همكار يايران براي صادرات انرژي به غرب استقبال كردهاند، روسها مواضع جديد آمريكا را به بازي شطرنج تشبيه ميكنند.
بهگزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سالها تحليلگران ثبات ميکردند که خط لوله انتقال گاز نابوكو که آمريکا از احداث آن حمايت ميکند و بايد گاز منطقه درياي خزر را با دور زدن روسيه به اروپا منتقل نمايد، براي آنکه از لحاظ اقتصادي مقرون به صرفه باشد بايد از گاز ايران استفاده کند.
پايگاه خبري روسانرژي در اين زمينه مينويسد: اما شرکت ايران در اين طرح که قرار است در راستاي کاهش وابستگي اروپا از واردات گاز روسيه اجرا شود، از نظر آمريکايي ها غير قابل قبول بود. چرا که مقابله با بلندپروازي هاي تهران براي واشنگتن تا همين اواخر هنوز هم مهمتر از مقابله با روس ها بود.
براساس اين گزارش، امکان دارد که اوضاع فرق کرده باشد. کاخ سفيد ريچارد مورنينگستار را که بهعنوان ديپلماتي زيرک شهرت دارد، بهعنوان نماينده امور انرژي منطقه اورآسيا معرفي کرده است. همين مورنينگستار بود که نقشي کليدي در اجراي طرح خط لوله انتقال نفت "باکو-تفليس-جيحان" ايفا کرد که يکي از حرکت هاي مهم آمريکا در بازي انرژي منطقه آسياي ميانه محسوب مي شود.
در اواخر آوريل سال جاري در کنفرانس انرژي بلغارستان، مورنينگستار حضور ايران در طرح "نابوکو" را محتمل دانست و اشاره کرد که بازگشايي بخش ايران ميتواند محرکي براي بهبود روابط در زمينه هاي ديگر باشد. وي اعلام کرد: گاز ايران براي آمريکا و ديگر کشورهاي شرکت کننده در اين طرح تا اندازه معيني ناراحتيهايي را ايجاد ميکند و افزود که ما مي خواهيم با ايران همکاري کنيم اما اميدواريم که از سوي تهران نيز گام هاي مثبتي برداشته شود و ما بتوانيم بخشي از مسائل باقي مانده را نيز حل کنيم.
از سوي ديگر، ديپلمات ديگر آمريکايي نيز احتمال داد که ترکمنستان که تقريبا همه گاز خود را از طريق روسيه صادر ميکند ميتواند همکاري نزديکي با ايران داشته باشد. پيش از اين آمريکا خواستار احداث خط لولهاي از طريق بستر درياي خزر بود که از طريق آن گاز قزاقستان و ترکمنستان از طريق آذربايجان، گرجستان و ترکيه به اروپا منتقل شود. اما "جرج کرال" دستيار وزير امور خارجه آمريکا در کنفرانس انرژي عشق آباد پيشنهاد کرد که ترکمنستان مي تواند به جاي اين طرح گاز خود را از طريق ايران به غرب انتقال دهد.
اين گزارش ميافزايد: از نظر تهران دستيابي به بازار گازي اروپا دليلي وزين در راه بهبود روابط با آمريکاست. البته براي روسيه اين مسئله يک واقعه غير منتظره ناخوشايند بود. ولاديمير پوتين، نخست وزير روسيه که قصد داشت در کنفرانس بلغارستان شرکت کند، در آخرين لحظات از آن منصرف شد.
اين پايگاه خبري در ادامه گزارش خود ميافزايد: اين به نظر مي رسد که يک "گامبيت" (يکي از استراتژي هاي بازي شطرنج که مهره هاي بي ارزش فداي اهداف بزرگتر مي شوند) ديپلماسي باشد. دولت جديد آمريکا فهماند که از نقشه هاي دورانديشانه اي برخوردار است که همزمان حل چند مسئله را در بر مي گيرند و همزمان روس ها و ايراني ها را وادار ساخت که دلايل واقعي اين اقدامات را حدس بزنند.
شايد به همين دليل باشد كه برخي رسانههاي خبري نوشتهاند که پيشنهاد شرکت در Nabucco کليه محاسبات ايران و روسيه در جبهه انرژي و ديگر زمينه ها را زير سئوال مي برد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات