هاشمي رفسنجاني:/1/ توسعه عدالت با توسعه غنا ممكن است در استفاده از نعمتهاي الهي بدترين نوع مديريت را داريم
آيتالله هاشمي رفسنجاني با تاكيد بر داناييمحوري به عنوان يكي از اهداف مهم چشمانداز 20 ساله گفت: متاسفانه ما بدترين نوع مديريت و استفاده از نعمتهاي الهي و ثروتهاي كشور را داريم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، رييس مجلس خبرگان رهبري، در « دومين سمپوزيوم بينالمللي ايران 1404» كه در سالن همايشهاي بينالمللي صدا و سيما برگزار شد، همچنين اظهار كرد: پس از دوران دفاع مقدس كه سازندگي و بازسازي كشور را آغاز كرديم احساس كرديم برنامه بلندمدتي براي كشور لازم است كه اولين اقدام در اين زمينه تدوين برنامهي پنجساله بود؛ اما آن را كافي نديديم و فكر كرديم بايد افق دورتري را ببينيم و برنامههايي را متناسب با مقاطع زماني طراحي كنيم؛ به همين خاطر به فكر برنامه 25 ساله بوديم كه به نام «تمدن بزرگ اسلامي» در دولت سازندگي مطرح شد.
وي افزود: در آستانه خاتمهيافتن سياستها و پايههاي اين برنامه بوديم و كار را به مجلس تحويل داده بوديم؛ اما دوره دولت كه تمام شد، اين طرح در دوره بعد پيگيري نشد و در مجلس ماند. بعدها كه خلا برنامه درازمدت محسوستر شد، مقام معظم رهبري سند چشمانداز 20 ساله را به جاي برنامه 25 ساله مطرح كردند و كار زيادي روي آن صورت گرفت.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام، با بيان اين كه عقبه اين سند يك قفسه كتاب، مقالات، گزارشها و آمار و ارقام است، خاطرنشان كرد: ما واقعيت موجود را بررسي كرديم، امكانات و امتيازات موجود را ديديم و با در نظر گرفتن موانع، فرصتها و تهديدها را مشخص كرديم و نهايتا نيازهاي حركت 20 ساله را در نظر گرفتيم؛ در حقيقت كلمه به كلمه اين سند عقبهاي به اندازه يك كتاب دارد و اين سند در كميسيونهاي پشتيباني مجمع تشخيص و نهايتا صحن مجمع بررسي شده است.
هاشمي رفسنجاني همچنين تاكيد كرد: اگر انسان عقبه اين كار بزرگ را نداند نميتواند به عمق مطالب سند برسد. پس از مجمع، وظايف نخبگان و مراكز اطلاعرساني اين است كه با مراجعه به عقبه و اسناد، محتوا، اهداف و الزامات را مشخص كنند. مراكز اطلاعرساني هم وظيفه ملي و انقلابي دارند كه سند را براي مردم توضيح دهند، آنها را در جريان بگذارند تا انتظار تحقق مضامين سند در زندگي مردم متبلور شود. از اين سمپوزيوم هم انتظار ميرود بتواند ما را به اين نقطه برساند.
رييس مجلس خبرگان رهبري، با بيان اين كه سند چشمانداز 20 ساله با محتواي واقعي در جامعه جا نيفتاده است، گفت: متاسفانه فرهنگ سند چشمانداز در دولت، مجلس و قوه قضاييه، همچنين ارگانهاي ذيربط جاي خود را باز نكرده است؛ در حالي كه اين سند سياستهاي كلي و فوق كلي نظام است كه از مقام معظم رهبري به مجمع احاله شده و ما به عنوان مشاور روي آن كار كرديم. خود ايشان هم كلمه به كلمه سند را بررسي و نهايتا آن را اعلام كردند و بعد كه احساس شد اصل 44 بايد ذيل آن باز شود، مجمع براي تحقق اين امر اين كار را انجام داد.
وي با بيان اين كه مباني سند چشمانداز از بخشهاي اساسي اين سند است كه كار زيادي روي آن انجام شده، گفت: علماي ديني و علماي همه علوم مورد نياز در مجمع و كميسيونها روي اين سند كار كردهاند. ما مباني ارزشي سند را مشخص كردهايم؛ البته ممكن است كساني كه اين سند را ميخوانند مثلا حوزه اخلاقي، قرآني و فقهي روشني نبينند؛ اما در عقبه كار مباني ارزشي به دقت در نظر گرفته شده است. من خود در چند خطبه نمازجمعه در اين باره توضيح دادهام، اما اين مسائل بايد مرتبا براي نسل جوان، دانشجو حتي دانشآموز ما بررسي و در كتب درسي گنجانده شود.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام، در تبيين اهداف سند چشمانداز نيز خاطرنشان كرد: سند چشمانداز اهداف فراواني دارد كه يكي از آنها تقويت بنيه علمي و اتكاي مديريت به كشور به دانايي است. نقطهضعف كشورهاي جهان سوم ضعيفبودن داناييمحوري در عملياتشان است؛ در حالي كه كشورهاي پيشرفته به دانش روز متكي هستند و روز به روز پيشرفت ميكنند، كشورهاي جهان سوم به ويژه آنهايي كه منابع و معادن خدادادي دارند، زندگيشان را با برداشت از جيب نسلهاي آينده ميگردانند كه اين كار، كار درستي نيست و اتلاف منابع و فقيركردن نسل آينده است.
وي ادامه داد: متاسفانه در استفاده از منابع هم دانش به كار برده نميشود؛ هر چند كشور ما يك كشور عقبافتاده نيست؛ اما اگر مصرف انرژي در ايران را با چين و هند مقايسه كنيم، ميِبينيم جمعيت عظيم آنها و جمعيت محدود ما تقريبا از انرژي به طور يكسان استفاده ميكنند؛ در حالي كه آنها توليدات زيادي دارند؛ در واقع ما از منابع نسلهاي آينده استفاده، منابع خدادادي را تمام و آنها را به قيمت ارزان صادر ميكنيم تا زندگيمان را بگردانيم.
رييس مجلس خبرگان رهبري همچنين با تاكيد بر اين كه محور سند چشمانداز 20 ساله دانايي است، گفت: بهرهوري بزرگترين كاري است كه بايد اتفاق بيفتد، اين كه ما از چاه نفت با استفاده از فشار گازي كه در زير آن وجود دارد برداشت ميكنيم كار سختي نيست، بلكه كار سخت استفادهي درست از منابع است كه دانش و فنون پيشرفته ميخواهد. اين منابع دهها هزار محصول زيرمجموعهي خود دارند، اما ما بدترين نوع مديريت و استفاده از نعمتهاي الهي و ثروتهاي كشور را داريم.
وي افزود: بحمدالله پايه كشور ما قوي است، ما دانشگاه و دانشجوي زيادي داريم. نيمي از دانشگاههاي ما غيردولتياند، طلسم دولتيبودن دانشگاهها شكسته و مردم با هزينه خود تحصيل ميكنند اما اين كافي نيست و ما بايد به سطح بالاي دانش برسيم و به روز شويم.
هاشمي رفسنجاني، با بيان اين كه امنيت ملي به عنوان يكي ديگر از اهداف سند چشمانداز در نظر گرفته شده ، يادآور شد: امنيت ملي در همه كارها لازم است و تمام حركات در جامعه به فراغ بال و آسايش نياز خاطر دارد. ما در سند بر امنيت فردي، سياسي، اجتماعي، امنيت شغل و آسان شدن كار و كسب تاكيد كرديم. اگر آسايش خاطري براي بروز استعدادها نباشد اين استعدادها يا در كشور راكد ميشوند و يا فرار ميكنند به خارج ميروند و بهره خود را آنجا ميدهند؛ در حالي كه اگر در كشور امنيت ببينند استعداد عظيمشان را در همين جا به كار ميگيرند.
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام، تصريح كرد: تقويت عدالت فردي، اجتماعي و توازن منطقهاي نيز از ديگر اهداف سند چشمانداز است. مناطق عقبافتاده در آمايش سرزميني بايد سهم خود را بگيرند و اين امر با شعار و حرفهاي پر زرق و برق به دست نميآيد، بلكه مسير علمي روشني دارد. اگر ميخواهيم عدالت داشته باشيم نبايد تقسيم فقر كنيم بلكه توزيع عدالت با توسعه غنا ممكن است. ما نميتوانيم بدون عدالت، پيشرفت، توسعه و برداشت درست از منابع انساني و طبيعي داشته باشيم.
ادامه دارد...
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات