رييس فرهنگستان علوم: شان و مقام دانشمندان معطوف به صلح است
دانشمند روحي دارد كه كارش به صلح تبديل ميشود، شان و مقامي دارد كه خود اهل صلح است و در جامعه همت اين را دارد كه صلح را حفظ كند.
به گزارش خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر رضا داوري اردكاني كه عصر ديروز در مراسم بزرگداشت 10 نوامبر روز جهاني «علم در خدمت صلح و توسعه» سخن ميگفت، با بيان اين مطلب خاطرنشان كرد: علم و توسعه از هم جدا نميشوند و نسبت اين دو تقريبا ضروري است اما نسبت صريحي كه بين علم و توسعه است، در بين علم و صلح ديده نميشود، علم هم ويران ميكند، هم ميسازد.
وي اضافه كرد: علم به خودي خود با صلح ارتباطي ندارد و طي اين 400 سال تمدن جديد كه با علم و تكنولوژي به وجود آمده، در پيشگيري از جنگها موفق نبوده و جنگها در اين سالها مخوفتر و پرزيانتر بوده است.
رييس فرهنگستان علوم با بيان اين كه با تمام اين تفاسير بشر نبايد اميدش را قطع كند، اظهار داشت: اين شرايط به بشر امكان ميدهد كه صلح را برقرار كند اگرچه جنگهاي امروزه با استفاده از سلاحهاي موجود در زراتخانههاي جهان و تكنولوژيهاي جديد ميتواند كره زمين را در عرض يك ساعت نابود و خاكستر ميكند.
وي با اشاره به اين كه علم ميتواند ما را قانع كند كه به فرهنگها احترام بگذاريم، تصريح كرد: احترام به فرهنگ كشورها ميتواند صلح را حفظ كند. عالمان و دانشمندان كمترين اختلاف و نزاع را در بين خود دارند، زيرا علم محل تفاهم است.
دكتر داوري اردكاني بيان كرد: كانت در حدود قرن هجدهم كه نامدار به علم، اخلاق و سياست انديشي بود، معتقد بود كه علم جهان را تغيير ميدهد و ما با علم به جهان صورت ميدهيم گرچه بايد توجه داشت كه كانت وارد مفهوم توسعه نشده است، زيرا توسعه مفهوم جديدي است و عمر زيادي ندارد.
وي خاطر نشان كرد: كانت به سه مطلب مهم علم، اخلاق و زيبايي و هنر پرداخت و اساس بخشيد كه در اين بخش اخير به سياست نيز اشاره كرد. 200 سال بود كه بسياري از فيلسوفان اروپايي سياست را از اخلاق جدا كرده بودند.
رييس فرهنگستان علوم با بيان اين كه كانت به فرار نبودن علم اعتقاد داشت، ادامه داد: علم با جمهوري كه حكومت قانون است مناسبت روشني ندارد. كانت طرفدار حكومت قانون بود، كه اين قانون، قانون بشري، خردمندان و نخبگان بود.
وي ضمن اشاره به كتاب «صلح دايم» كانت، توضيح داد: آدميان به هر حال ميل به تجاوز و استعمار دارند و از اين ميل و هوس نميگذرند. او معتقد به نظم جهاني و جمهوري جهاني متشكل از همه كشورها بوده است.
دكتر داوري اردكاني اضافه كرد: طرح كانت به سازمان يونسكو امروزي مبدل شده كه يك مجمع جهاني با حضور همه دولتها و با يك قانون عقلاني بوده و واسطههاي اين ملتها حاملان پيام صلح باشند.
وي اضافه كرد: به نظر من رابطه آشكاري كه ميتوان بين علم و توسعه در نظر گرفت، بين علم و صلح نميتوان دانست.
رييس فرهنگستان علوم اذعان كرد: جهان، جهان علم است، هيچ جهاني نبوده كه در آن علم وجود نداشته باشد، زيرا اين جهان را علم ساخته و ميسازد و علم از روابط اجتماعي جدا نميشود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات