منوچهر متكي امروز در همايش بين المللي قفقاز و در حاشيه اين همايش با بيان اين كه انرژي صلح آميز هستهيي حق همه كشورهاست گفت: سلاح هستهيي از همه جهان و از جمله خاورميانه بايد جمع شود. وزير امور خارجه همچنين ضمن محكوم كردن بمباران مناطق غيرنظامي در پاكستان و سوريه گفت كه شايد دولت بعدي آمريكا آخرين فرصت را براي تصحيح چهرهاش داشته باشد. وي همچنين با بيان اين كه منطقهي قفقاز به توسعهي پايدار، متوازن و تحكيم اعتماد متقابل نياز مبرم دارد خاطر نشان كرد: حضور فزاينده جريانات فرامنطقهيي بر پيچيدگي اوضاع ميافزايد.
به گزارش خبرنگار سياسي خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، منوچهر متكي، وزير امور خارجه در همايش دفتر مطالعات سياسي و بينالمللي با عنوان "رقابت و رويارويي در منطقهي قفقاز؛ ريشهها، ابعاد و پيامدها" يكي از مهمترين چالشهاي كشورهاي منطقه قفقاز را در حوزهي امنيتي دانست و گفت در تبيين و ارزيابي ريشهها، ابعاد و دورنماي رقابت و رويارويي در منطقهي قفقاز بايستي مولفههايي مورد توجه جدي قرار گيرد از جمله بسط و گسترش مفهوم امنيت و شمول بسياري از حوزهها در گسترهي اين مفهوم، تلاشهاي نامنسجم براي ايجاد و استقرار ترتيبات امنيتي پايدار در سطح منطقه، تعميق وابستگيهاي متقابل اقتصادي در سطح منطقهاي و بينالمللي با نظر داشت موضوع انرژي و خطوط انتقال آن در منطقه و همچنين موضوع حمل و نقل ترانزيت منطقهاي، تقويت نقش بازيگران غير دولتي به ويژه شركتهاي فراملي، بحرانهاي منطقهاي، مسايل فرهنگي، اجتماعي و قومي و نژادي در قفقاز، چگونگي حضور و تعامل قدرتهاي منطقهاي و فرامنطقهاي و در نهايت نقش و تاثيرگذاري تشكلها و سازمانهاي منطقهاي و فرامنطقهاي.
وي همچنين با بيان اين كه بازتعريف مناسبات منطقهاي و بر اساس وضعيت و نيازهاي جديد در شرايط حساس كنوني، ضرورت دوچنداني يافته است گفت: تلاش مشترك كشورهاي منطقه براي كاهش زمينهها، ابعاد و پيامدهاي رقابت و تقابل در اين منطقهي حساس، ضرورتي اجتنابناپذير بوده و در اين راستا حضور و نفوذ فزايندهي جريانات فرامنطقهاي، نه تنها به حل و فصل مسايل و مشكلات در منطقه كمك نكرده بلكه بر پيچيدگي اوضاع در منطقه ميافزايد.
وزير امور خارجه همچنين در جلسهي پرسش و پاسخي كه از سوي شركت كنندگان شانزدهمين اين همايش برگزار شد، گفت: معتقدم رييسجمهور آتي آمريكا شانس و فرصتي است براي آمريكاييها كه به يك آسيبشناسي جدي نسبت به عملكردش بپردازد و با ملل خود و ملل جهان صادق باشد و به اين مساله رسيده باشد كه زورمداري تنها در آرتيكلها و اصول منشور ملل متحد نيست كه تقبيح و ممنوع شده است.
وي در بخشي ديگري از سخنانش گفت: رييسجمهور آمريكا دستور كار بلندي در سياست خارجي خود دارد.
همچنين امروز متكي در نشست خبري مشترك با اميل لحود، رييس جمهور سابق لبنان در محل دفتر مطالعات سياسي و بينالملل وزارت امور خارجه با محكوم كردن اقدام اخير آمريكا در حمله به مراكز مسكوني و كشتار خانوادههاي سوري، تصريح كرد: به نظر ميرسد كه كاخ سفيد در آخرين روزهاي حاكميت دولت فعلي بنا دارد آخرين برگههاي كارنامهي عملكرد خود را در منطقه كماكان آغشته به خون و با تجاوز تثبيت كند.
وزير امور خارجه اضافه كرد: كشتار مردم مسلمان پاكستان توسط هواپيماهاي آمريكايي و همينطور تجاوز اخير و كشتن افراد زيادي از خانوادهها و مردم بيگناه عزيز سوريه را به شدت محكوم ميكنيم و فكر ميكنيم گريزي و فراري براي دولت كنوني آمريكا براي يك قضاوت كاملا منطقي نسبت به عملكرد آمريكا در افكار عمومي جهان و منطقه نيست.
متكي با تاكيد بر اينكه منطقه در طول هشت سال گذشته قضاوتي كاملا روشن نسبت به عملكرد كنوني دولت آمريكا دارد، تصريح كرد: دولت آمريكا در دورهي جديد در شرايط بسيار سختي خواهد بود و رييس جمهور بعدي آمريكا شايد آخرين شانس آمريكا براي تصحيح چهرهاي كه در هشت سال گذشته در مناطق مختلف جهان و در خاورميانه به شدت ملكوك شده و چهرهاي كه ارايه دهندهي تجاوز، توجيه ناامني، رعب و وحشت حتي تحت نام مبارزه با تروريسم است، ميباشد.
وي ثبات و آرامش لبنان را جزيي از ثبات و آرامش منطقه دانست و گفت: ايران همواره در كنار مردم لبنان بوده و خواهد بود و لبنان نمايشي زيبا از همزيستي مسالمتآميز همهي طوايف و مذاهب است و ميتواند به عنوان الگويي سازنده از همزيستي مسالمتآميز ارايه شود.
امروز همچنين وزير امور خارجه در كنفرانس خبري مشترك با عبدالرحمن العطيه، دبيركل شوراي همكاري خليج فارس درباره بحث فناوري هستهيي صلح آميز كشورمان تصريح كرد: سلاح هستهيي در هر جاي دنيا موجب نگراني و خطر است و به همين دليل معتقديم بايد سلاح هستهيي از همه جاي جهان و همه دارندگان و از جمله خاورميانه بايد جمع شود.
وي اضافه كرد: انرژي صلح آميز هستهيي حق همه كشورهاي جهان و از جمله كشورهاي اين منطقه و اعضاي شوراي همكاري است.
وزير امور خارجه در ادامه با اشاره به تبادل نظر با كشورهاي منطقه و شوراي همكاري خليج فارس پس از سخنراني دكتر احمدي نژاد در اجلاس سران اين شورا گفت: آنچه طي سالهاي اخير تجربه كرديم حضور نيروهاي خارجي بوده كه توليدگر امنيت نبوده است، اما در قالب اين همكاري و مشورتهاي جديد ميتوانيم ساز و كار خوبي براي امنيت خودمان و تمام كساني كه رفت و آمد به منطقه دارند فراهم كنيم.
همچنين دبيركل شوراي همكاري خليج فارس در نشست خبري مشترك با متكي ضمن تاكيد بر برنامهي صلحآميز هستهيي كشورمان گفت: در جلسات و اجلاسهاي مختلف بر حمايت از حق ايران در اين خصوص تاكيد كردهايم و گفتهايم كه اين مساله از حقوق حقهي همهي ملتها است كه بايد از آن استفاده كنند.
عبدالرحمن العطيه در پاسخ به سوالي دربارهي برنامهي هستهيي ايران و برخي ادعاهاي كشورهاي غربي در اين خصوص، با تاكيد بر صلحآميز بودن فعاليتهاي هستهيي ايران، تصريح كرد: آنچه عجيب است اين است كه دنيا به وجود سلاحهاي كشتار جمعي و اتمي در اختيار اسراييل عكسالعمل نشان نميدهد و معتقديم كه در اين خصوص برخوردها كاملا دوگانه است و لذا بايد دست اين رژيم را از داشتن چنين سلاحهايي كوتاه كرد و ما همواره مخالفتمان را از اينكه منطقه شاهد نگراني و ناامني باشد همواره اعلام كردهايم.
وي در پاسخ به سوالي درخصوص پيشنهادات رييسجمهور در اجلاس مشترك سران شوراي همكاري خليج فارس و ايران، گفت: قضاي الهي اين بوده كه ما و ايران همسايه باشيم و حق همسايگي ايجاب ميكند كه در جهت همكاري هرچه بيشتر پيش برويم تا همهي همسايهها از آن منتفع شوند.
العطيه افزود: در بارهي پيشنهادات دكتر احمدينژاد در مورد مسايل امنيتي، كميسيونهاي نظارتي كار ميكنند و قرار است با راهكارهاي خوبي بتوان از آن بهره گرفت.
دبيركل شوراي همكاري خليج فارس گفت: نقطهي عطف روابط ايران و شوراي همكاري، سخنراني دكتر احمدينژاد در اجلاس دوحه تبلور يافت و همهي رهبران و روساي كشورهاي عضو شوراي همكاري از اين پيشنهادات استقبال كردند و همهي تلاشها اين است كه به منصهي ظهور برسد.
وي سفر اخير امير قطر به عنوان رييس دورهاي شوراي همكاري خليج فارس به تهران را نشاندهندهي انگيزه و تفكر جمعي دانست كه موضوع نشست مشترك رييسجمهور ايران و سران شورا را مطرح كرده است.
رييس جمهور پيشين لبنان نيز در نشست خبري مشتركي با متكي با بيان اين كه من همهي كساني كه ادعاي حمايت از لبنان را دارند به چالش ميكشم، گفت: هيچكدام از كشورهاي عربي از مقاومت لبنان حمايت نكردند و تلاش كردند كه در برابر آن بايستند و تنها ايران و سوريه از مقاومت حمايت كردند.
به گزارش خبرنگار ايسنا، اميل لحود گفت: فكر ميكرديم كه غربيها به راستي به لبنان ميآيند تا كار كنند؛ در حالي كه در پشت صحنه غرب همواره از اسراييل حمايت ميكرد.
به گفتهي رييس جمهور پيشين لبنان، سازمان ملل تحت عناوين مختلف ميخواهد مقاومت را خلع سلاح كند كه اين بسيار خطرناك است.
وي گفت: با هر گونه توطئهاي كه توسط اسراييل عليه لبنان صورت گيرد مخالفيم و اجازه نميدهيم محورهايي به دست دشمنان عليه ما تحميل شود. ما كمكهايي از طرف سوريه، ايران و قطر دريافت كرديم كه نشان ميدهد چه كساني دوستان ما هستند.
لحود بار ديگر با تاكيد بر حمايتهاي سوريه و ايران از لبنان، گفت: باقي افراد فقط حرف ميزدند؛ وقتي سرزمينهاي ما آزاد شد ايران و سوريه در بازسازي كشور ما بدون هيچ چشمداشتي كمك كردند.
لحود در پايان گفت: ما از ايران و از آقاي احمدينژاد كه ميدانيم چقدر عاشق لبنان است و از وزير امور خارجه كه همواره ما را مورد حمايت قرار داده تشكر ميكنيم.
انتهاي پيام
نظرات