محققان مؤسسه ملي استاندارد و فنآوري (NIST) آمريکا موفق به ساخت نانولوله آزمايشهايي شدند که به کمک آن ميتوان مولکولهاي پروتئيني را در شرايطي مشابه با محيط سلول زنده مورد مطالعه قرار داد.
به گزارش سرويس فنآوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين محققان با محدود کردن مولکول پروتئين در يک نانو قطره آب، توانستند مستقيماً ديناميک و تغييرات ساختاري اين زيست مولکولها را مورد مطالعه قرار دهند.
اين نانوقطرهها مشابه محيط واقعي سلول و محل رشد پروتئينها طراحي شدهاند و به کمک آن ميتوان به بررسي مبناي مولکولي بيماريها پرداخته و اطلاعاتي براي توسعه روشهاي درماني جديد بدست آورد.
به عنوان مثال پروتئينهاي آسيب ديده در بسياري از بيماريها و از جمله ديابت نوع 2، آلزايمر و پارکينسون نقش دارند. محققان با مشاهده چگونگي نقص پروتئينهايي که در اين نانوقطرههاي قرار گرفتهاند، اطلاعات تازه اي درباره بيماريها پيدا کرده و ميتوانند روشهاي درماني جديدي بيابند.
اين نانوقطرهها با استفاده از ميکروپيپتهاي ريز شيشهيي در سيال روغني زير ميکروسکوپ غوطه ور شده و مورد مطالعه قرار ميگيرند. براي نگهداشتن اين قطرههاي کوچک (با قطر معمولاً کمتر از يک ميکرون) در زير ميکروسکوپ، از يک پرتو ليزري استفاده شد. پرتو ليزر ديگري هم به ايجاد تحريک فلورسانس در مولکول يا مولکولهاي داخل اين قطره ميپردازد.
به اين ترتيب تعداد مولکولهاي داخل نانو قطرهها مشخص شده و حرکت و يا تغييرات ساختاري مولکول يا مولکولهاي محدود شده آشکار ميشود.
به گزارش ايسنا از ستاد ويژه توسعه فنآوري نانو، با اين روش محققان ميتوانند چگونگي برهم کنش دو پروتئين يا بيشتر را مورد مطالعه قرار دهند.
اين آزمايش با استفاده از تنها چند مولکول و مقدار کمي معرف قابل انجام است و ديگر نياز چنداني به مواد شيميايي سمي يا گران نخواهد بود. مزيت ديگر اين روش آن است که عملکرد اين مولکولها تحت تأثير محدوديت ايجاد شده قرار نگرفته و به جدارهها نميچسبند
گفتني است گزارشي از اين تحقيق در نشريه لانگموئر و با عنوان «پروتئين داراي فلورسانس سبز واقع در نانوقطرههاي آبي» به چاپ رسيده است.
انتهاي پيام
نظرات