• جمعه / ۳ خرداد ۱۳۸۷ / ۱۴:۵۰
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 8703-01380

رييس انجمن ژنتيك: روندفعلي مهاجرت متخصصان،مانندرفتن خون ازپيكرزيست فن‌آوري كشوراست! هريك ازمشكلات متعددما براي عقب‌ماندگي زيست‌فن‌آوري ‌در يك كشوركافي است!

رييس انجمن ژنتيك:
روندفعلي مهاجرت متخصصان،مانندرفتن خون ازپيكرزيست فن‌آوري كشوراست!
هريك ازمشكلات متعددما براي عقب‌ماندگي زيست‌فن‌آوري ‌در يك كشوركافي است!

رييس انجمن ژنتيك ايران، ممنوعيت ثبت ژن‌ها و فرآيندهاي ژنتيكي در قانون جديد ثبت اختراعات، تعطيلي شوراي عالي زيست‌فن‌آوري، نبود اعتبارات پژوهشي كافي و برخورد نامناسب با بخش خصوصي را از جمله مشكلات و موانع متعدد فراروي فعالان زيست‌فن‌آوري كشور خواند كه به زعم وي، وجود تنها هر يك از آنها براي عقب‌ماندگي يك كشور در اين حوزه كفايت مي‌كند!

به گزارش خبرنگار فن‌آوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر سيروس زينلي كه در نشستي خبري در حاشيه دهمين كنگره ژنتيك ايران و دومين كنگره ايمني زيستي سخن مي‌گفت، خاطرنشان كرد: اگر پيشرفتي در حوزه زيست‌فن‌آوري كشور صورت گرفته مرهون زحمات متخصصان و دست‌اندركاران اين علم است و انتقادات مطرح شده هم از سوي عناد نيست و افراد حاضر در نشست صاحب نفوذ، صاحب ايده و تاثيرگذار هستند.

رييس انجمن ژنتيك ايران با اشاره به چشم‌انداز خيره‌كننده آينده ژنتيك و زيست‌فن‌آوري و سرعت فوق‌العاده پيشرفت در اين حوزه گفت: پروژه ژنوم چند سال پيش با سه ميليارد دلار انجام شد و مشابه آن را شركت ديگري با 250 ميليون دلار انجام داده و پيش‌بيني مي‌شود تا چند سال آينده اين كار با 10 هزار دلار و پس از مدتي در عرض چند هفته انجام ‌شود.

وي گفت: يكي از مشكلات اساسي ما، تصويب قانون جديد ثبت اختراعات است كه براساس بندي از آن ديگر نمي‌توان اختراعات بيوتكنولوژي را در ايران به ثبت رساند و ثبت موجودات زنده، اجزا آنها (ژن‌ها) و فرايندها ممنوع است.

اين بند از قانون يك مانع بسيار بزرگ براي پيشرفت كشور در حوزه زيست فن‌آوري است.

زينلي با ابراز اين عقيده كه تغييراتي كه در دو سه سال اخير در حوزه زيست‌فن‌آوري اتفاق افتاده، با هر نيتي كه بوده نگران كننده است، اظهار كرد: در شرايطي كه مسوولان عالي كشور آگاهانه و بيش از همه دغدغه علم و فن‌آوري را در كشور دارند اما گاهي سياست‌هايي كه توسط برخي كارشناسان اعمال مي‌شود، در اين مسير مانع‌تراشي مي‌كند.

رييس انجمن ژنتيك ايران گفت: زماني كه بحث پروژه توليد داروي نوتركيب در انستيتو پاستور كرج مطرح شده بود شركت انگليسي اعلام كرد كه حاضر است فن‌آوري اين واكسن را به ايران بدهد اما اين محصول در ايران توليد نشود ولي وزير بهداشت تاكيد كرد كه سياست وزارتخانه اين است كه اين دارو در كشور توليد شود. اگر دكتر لنكراني اين عرق را نداشت، در زمينه دارو هم همان وضعيتي پيش مي‌آمد كه در بسياري زمينه‌هاي ديگر با آن مواجهيم.

دكتر زينلي با ابراز تاسف از وجود مشكلات متعددي كه هر يك براي عقب نگه‌داشتن كشور در اين حوزه كافي است، اظهار كرد: پيشرفت و گستردگي زيست‌فن‌آوري در دنيا به حدي است كه حتي بسياري از شركت‌ها مثل كداك، HP، جنرال الكتريك كه ارتباطي به زيست‌فن‌آوري ندارند واحدهاي بسيار مهمي را در اين زمينه ايجاد كرده‌اند ولي متاسفانه ما نه تنها همان وضع سه سال پيش را نداريم بلكه شاهد عقب‌گرد هستيم.

وي گفت: علي‌رغم تاكيد بر حمايت از بخش خصوصي، در عمل سياست‌هايي اعمال مي‌شود كه بخش خصوصي را با مشكلات جدي مواجه مي‌كند. از سوي ديگر، شرايط به گونه‌اي است كه پژوهشگران و اعضاي هيات علمي در بيشتر پژوهشكده‌ها نمي‌توانند براي انتخاب رييس خود اظهارنظر كنند يا پيشنهادي دهند و روساي مراكزي مثل انستيتو پاستور و رازي از اعضاي اين مراكز نيستند.

عضو هيات علمي انستيتو پاستور ايران خاطرنشان كرد: در حالي كه كشورهايي چون امارات، عربستان و مصر (با هزار متخصص) سرمايه‌گذاري‌هاي زيادي در زمينه بيوتكنولوژي كرده‌اند اما ما در حال از دست دادن همين تعداد نيرو هستيم. به طوري كه 18 نفر از متخصصان بيوتكنولوژي در سال‌هاي اخير از انستيتو پاستور رفته‌اند و اكثر دانشجويان بيوتكنولوژي دانشگاه تهران كه جزو المپيادي‌ها و 50 نفر اول كنكور سراسري بوده‌اند از كشور رفته‌اند و اين مثل خوني است كه از كشور مي‌رود ولي ما متوجه اين خونريزي نيستيم.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha