سرگذشت كابلهاي نازكي كه شبكههاي اينترنت را به هم وصل كرده است
به عقيدهي كارشناسان، بنياد دنياي پيشرفتهي كنوني كاملا شكننده است، عقيدهاي كه هفتهي گذشته با قطع دو كابل در درياي مديترانه و قطع ارتباطات در خاورميانه، هند و كشورهاي همسايهي آن تقويت شد.
به گزارش سرويس ارتباطات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، كابلهايي نوري كه با انتقال تماسهاي تلفني و ترافيك اينترنتي، دنيا را به هم مرتبط ميكنند، در كف اقيانوس واقع شده و تنها دو سوم يك اينچ ضخامت دارند.
كابلهاي فيبر نوري زير دريايي همواره به وسيلهي تورهاي ماهيگيري و لنگرهاي كشتي پاره ميشوند و تنها عدهي كمي از ما متوجه ميشويم اما رخداد مجموعهي عواملي سبب ميشود كه آسيب ديدگي يك كابل موجب قطع ارتباط شود.
به گفتهي تحليلگر يك موسسهي تحقيقاتي، اكثر شركتهاي مخابراتي در سيستمهاي متعددي ظرفيت دارند و اگر يكي از آنها از كار بيفتد، ارتباطات به سادگي از مسيرهاي ديگري انجام ميگيرد. اما در اين مورد هم مسير اصلي و هم مسير پشتيبان براي بسياري از شركتها قطع شد.
دو كابل واقع در كف اقيانوس و درست در شمال بندر اسكندريه قطع شدند؛ مصر بر حساب تصادف جغرافيايي و سياسي در شبكهي ارتباطات جهاني همچون كشتيراني جهاني و در نقطه حساسي واقع شده است و در هر دو مورد نيز يك دليل وجود دارد كه اين كشور در كنار درياي مديترانه و درياي سرخ واقع است كه به اقيانوس هند جريان دارند.
كابلهاي فيبر نوري كه ارتباطات جهاني را منتقل ميكنند، مانند كشتيها، ارزانترين راه ارسال در مسافتهاي طولاني هستند و كشيدن كابل از راه زميني بسيار گران بوده و نيازمند مذاكره با صاحبان زمين و دولتهاست؛ بنابراين كابلهاي فيبر نوري كه از اروپا به هند ميروند همانند كشتيها از مسير دريا و كانال سوئز مصر عبور ميكنند.
يك كابل مديترانهي ديگر در سرزمينهاي اشغالي وجود دارد اما كابلي كه ميتواند جايگزين ارتباطي براي دولتهاي خليج فارس و هند فراهم كند از سرزمينهاي اشغالي به اردن و خليج فارس كشيده نشده است زيرا كشيدن كابل زميني گران و از لحاظ سياسي دشوار است.
همچنين هيچ مسيري كه از روسيه، ايران و پاكستان تا هند برود وجود ندارد زيرا اين كشورها سرزمينهاي ناهمواري هستند، به علاوه پاكستان از لحاظ سياسي بيثبات بوده و هند و پاكستان رابطهي خوبي ندارند.
با قطع شدن دو كابل از سه كابلي كه از كانال سوئز ميگذرند ترافيك خاورميانه و هند به مقصد اروپا از مسير ديگر هدايت ميشود و راه اصلي از ژاپن و آمريكا و از هر دوي اقيانوس آرام و اطلس عبور ميكند.
به گفتهي تحليلگران مسير مذكور به علت داشتن ظرفيت بالا و ارزان مسير براي هدايت ترافيك هند است با اين حال فاصله به معناي زمان بيشتر براي رسيدن به اروپا و دريافت يك پاسخ است.
يك مسير ديگر از هند به اروپا از چين به روسيه و در امتداد خط آهن ترانس سيبريان ميگذرد بنابراين
مصر تنها نقطهي حساس در شبكهي جهاني نيست، اقيانوس واقع جنوب تايوان نيز در دسامبر سال 2006 ثابت كرد كه ميتواند اين گونه باشد.
بروز زلزله در جنوب تايوان، هفت كابل از هشت كابلي كه از اين اقيانوس ميگذشتند را قطع كرده و ارتباطات در هنگ كنگ و بخشهاي ديگر آسيا را براي ماهها كند كرد.
جزيرهي گوام آمريكا در اقيانوس آرام يك منطقه آسيب ديگر است زيرا در مركز كابلهاي اينترنتي واقع شده كه از آمريكا، ژاپن، استراليا، فيليپين و چين ميآيند و هر دو كابلي كه آمريكا را به استراليا و نيوزيلند متصل ميكند از هاوايي گذشته و يك نقطه حساس ديگر به وجود ميآورند و با ساخت خطوط بيشتر از سوي شركتهاي مخابراتي اين تنگناها بهزودي از بين ميروند.
كارشناسان معتقدند كه يك خط آمريكا - استراليايي ديگر قرار است به زودي كامل شود و يك خط آمريكا - چين كه از ژاپن عبور داده خواهد شد نيز در حال ساخته شدن است.
اما سالها طول خواهد كشيد و شبكهي ارتباطي در سراسر آسيا مانند شبكهي ترانس آتلانتيك كه در آن خطوط پرظرفتي در مسيرهاي مختلف اتصالي را برقرار ميكنند كه قطع شدن آن تقريبا غير ممكن است برگشتپذير باشد.
به گفتهي يك مقام مسوول در مركز پژوهشي خليج در دوبي، اين قطعيهاي اخير بايد زنگ بيداري براي دولتها و متخصصان باشد تا براي پشتيباني از زيرساخت ارتباطي حياتي امكانات خود را توسعه دهند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات