دكتر محمدباقر خرمشاد در نشست نمايندگان تعدادي از تشكلهاي دانشجويي با معاون فرهنگي و معاون دانشجويي وزير علوم با اشاره به 16 آذر و روز دانشجو ياد سه شهيد 16 آذر 1332 را گرامي داشت .
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) معاون فرهنگي وزير علوم در توضيح شرايط و وقايع 16 آذر 32 گفت: بحث ملي شدن صنعت نفت در ايران پس از خروج رضاشاه مطرح شده بود و در فضاي آزادي كه شكل گرفته بود، اهل فكر توانستند اطلاعرساني كنند كه چگونه منافع ملت ايران از نفتشان به دست انگليسيها خارج ميشود .
وي با بيان اينكه اين آگاهي باعث حركت و جنبش شد، خاطرنشان كرد: اين باعث شد كه نيروهاي فكري بصير به سمت ملي كردن صنعت نفت بروند .
معاون فرهنگي وزيرعلوم به كودتاي 28 مرداد 32 اشاره كرد و گفت: بازگشت شاه پس از 28 مرداد و سپس به فاصله كمي بازگشت سفير انگليس به تهران فضاي سنگيني را براي نيروهاي نهضت ملي شدن صنعت فراهم آورده بود.
خرمشاد با بيان اينكه خاكستر مرگي كه از 28 مرداد پاشيده شده بود شروع به تحرك كرد، افزود: مخالفتها در حال شكل گرفتن بود كه بحث آمدن نيكسون به منظور تثبيت جايگاه آمريكاييها به جاي انگليس در ايران مطرح شد كه شعله غم و درد و خشم دانشجويان را بيشتر كرد و پس ازآن شاه آن ضربشست را دردانشكدهي فني گرفت .
به گفته وي دانشجويان درواقع قرباني ائتلاف انگليس و آمريكا بودند .
معاون فرهنگي وزير علوم خاطر نشان كرد: پس از 16 آذر 1332 امروز در سال 86 اگر بخواهيم به اين سه عزيز شهيد گزارشي بدهيم ميتوانيم اين طوربگوييم كه پس ازشما جوانان زيادي در مبارزه با انگليس و آمريكا و رژيمهاي پهلوي به زندانها كشيده شده و به شهادت رسيدند و در سال 57 آن سه قطره خوني كه از شما ريخته شد تبديل به سيل خروشاني شد كه از مسجد دانشگاه تهران به رهبري آن پير فرزانه شروع ميشد.
وي تصريح كرد: با كمال تاسف بايد اعلام كنيم كه با وجود شهدايي كه كشور در خلال آن نهضت و انقلاب اسلامي داد صدها هزار شهيد درخلال جنگي به شهادت رسيدند كه همان انگليسيها و آمريكايي پشتيبان و حمايتكننده آن بودند.
به گفتهي معاون فرهنگي وزير علوم امروزدر كمال ناباوري جوانان اين مرز وبوم پيچيدهترين تكنولوژيها را بومي كردهاند، اما همچنان اين دو ديو پليد يعني انگليس و آمريكا دمار از روزگار ملت ايران درآوردند و بايد بگوييم كه ملت ايران فشاري را تحمل كرد كه ميبينيم از سوي سازمانهاي اطلاعاتي آمريكا گزارشي داده ميشود كه ثابت ميكند فشارهاي وارد شده به ايران بيدليل بوده است.
وي تاكيد كرد: ملت ما در راهي كه انتخاب كرده براي استقلال مصمم است و گذشتگان ما هم ميدانند كه گوهر استقلال هزينههاي زيادي دارند و احساس ميكنند كه در چند قدمي تضمين استقلال هستيم .
خرمشاد با بيان اينكه ابزارهاي لازم براي تبديل شدن به قدرت منطقهاي را داريم، خاطر نشان كرد: تبديل شدن به قدرت منطقهاي ميتواند فضا را براي زيست همه و براي مردم ايران فراهم كند.
وي در رابطه با فضاي موجود در دانشگاهها تصريح كرد: راحتترين كار اين است كه بگوييد شما نگذاشتهايد و اگر شما اين كار را نكنيد فضا تغيير ميكند به عنوان مثال ميگوييد كه هيات نظارت را برداريم و هر سخنراني بيايد و در اين صورت از در و ديوار دانشگاه تحرك ميبارد .
معاون فرهنگي وزير علوم با بيان اينكه رشته و تخصص من نشان ميدهد كه اين طور نيست، افزود: پديده ركود در دانشگاه را بايد چند بعدي ديد. سياست زدگي افراطي در گذشته طوري بود كه شانههاي جنبش دانشجويي ظرفيت بار سنگين سياست را نداشت و به همين خاطر دچار واپسزدگي شده است.
به گفته خرمشاد از سوي ديگر احزاب نگاه ابزاري به دانشجويان داشته و دانشجو نتوانسته جايگاهش را پيدا كند و از اين رو دچار سستي شده است . براي غلبه بر اينها بايد دوستان آستين بالا بزنند و بروند دلايل و راه چاره را ارائه كنند.
معاون فرهنگي وزير علوم با بيان اينكه حل اين مسائل احتياج به زمان دارد، گفت: اگر ما همراهي لازم را نكنيم ميتوانيد اين اشكال را به ما بگيريد، اما همراهي هست و من به عنوان معاون فرهنگي بايد هم به شما و هم به مسوولان دانشگاهها قول بدهم؛ كه اين ماموريت سختي است .
وي تاكيدكرد: اگر همه شما بخواهيد مسائل را به دوش من بياندازيد من هم به دوش شما مياندازم.
خرمشاد يادآور شد: دانشجويان در يك دوره خيلي زود به بدنهي قدرت وصل شدند و حتي دردوران دانشجوييشان مسوول شدند كه اين هم در دوره گذشته رخ داد و هم در دوره فعلي.
معاون فرهنگي وزير علوم در رابطه با دعوت از سخنرانان و برخي مشكلات پيش رو براي برگزاري مراسم سخنراني در دانشگاهها كه از سوي دانشجويان مطرح شد، گفت: به عنوان مثال در دانشگاه شريف تقريبا هيچ كسي مطرح نشده كه با سخنرانياش مخالفت شده باشد اما در بسياري از موارد، سخنرانان نيامدهاند و برنامه به هم خورده است.
وي با تاكيد بر برگزاري مناظره در دانشگاهها گفت: در همه جلسات به برگزاري مناظره تاكيد ميشود ومن ميگويم كه تلفيقي از مناظره و سخنراني در دانشگاهها برگزار شود و ما مناظره را همچنان ترجيح ميدهيم؛ چرا كه فكر مي كنيم دانشجو توانايي لازم را براي تشخيص دادن وفهميدن دارد.
خرمشاد در عين حال يادآور شد: قبول كنيد به دليل سياستزدگي و فضاي راديكاليسمي كه بوده است بخشي از دانشجويان اين راديكاليسم را پس ميزنند؛ از اين رو بياييم وچهرههاي معتدل را براي سخنراني بياوريم .
وي در رابطه با استراتژي فرهنگي وزارت علوم كه از سوي دانشجويان مطرح شد، گفت: راهي كه بايد در شرايط فعلي پيش گرفت براي خود ما مشخص است و ما يك كتاب به نام دانشگاه تمدنساز داريم و به اين سمت حركت ميكنيم كه برنامههاي فرهنگي تشريح شود.
انتهاي پيام
نظرات