سهم توليد گاز شركت نفت مناطق مركزي ايران 60 تا 64 درصد كل گاز كشور است كه با راه افتادن سه ميدان هما، شانول و وراوي به 70 درصد خواهد رسيد.
به گزارش خبرنگار انرژي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عليرضا ضيغمي - مديرعامل شركت نفت مناطق مركزي - با بيان اين مطلب و با اشاره به توليد اوليه روزانه 55 هزار بشكهاي شركت نفت مناطق مركزي در زمان تاسيس آن در سال 77 اظهار كرد: در آن زمان حداكثر توليد نفت گاز 175 ميليون متر مكعب در روز و مايعات همراه گاز روزانه حدود 40 هزار بشكه بوده است؛ در حاليكه درسال گذشته توان توليد گاز به 251 ميليون متر مكعب رسيد، توليد نفت خام بين 110 تا 120 هزار بشكه و مايعات گازي به روزانه حدود 65 هزار بشكه افزايش يافته است.
او در خصوص راهاندازي ميدانهاي گازي شانول، هما و وراوي توضيح داد: توان توليد شركت نفت مناطق مركزي تا پايان امسال به 310 تا 320 ميليون متر مكعب گاز خواهدرسيد. همچنين مايعات گازي در حدود 70 هزار بشكه در روز و توليد نفت خام كنوني 122 هزار بشكه در روز است. در اين راستا توان اين شركت 150 هزار بشكه است كه تا پايان برنامه چهارم توسعه توليد نفت خام به 220 هزار بشكه در روز خواهد رسيد.
به گفته او با تكميل فاز دو پارسيان يك، توان توليد گاز تا پايان امسال به 325 ميليون بشكه در روز خواهد رسيد. همچنين تا پايان برنامه چهارم توسعه، توليد نفت خام به 220 هزار بشكه و مايعات همراه گاز به 80 هزار بشكه در روز خواهد رسيد.
مديرعامل شركت نفت مناطق مركزي با بيان اين كه پيش از سال 83 با دستور وزير وقت نفت، توسعه ميدانهاي هما، شانول، وراوي و اجراي پالايشگاه پارسيان2 بر عهده اين شركت گذاشته شد، خاطرنشان كرد: از زمان ابلاغ اين دستور در ارديبهشت 83، حدود 2.5 سال طول كشيد تا پالايشگاه به مرحله راهاندازي برسد كه اين زمان ركورد بينظيري بوده است؛ زيرا ميانگين اجراي پروژههاي احداث پالايشگاه در حدود پنج سال است.
وي، درباره سه ميدان هما، شانول و وراوي توضيح داد: توان توليد گاز در هما با حفر 14 حلقه چاه 15.5 تا 19 ميليون متر مكعب در روز است؛ اين ميدان 196 ميليارد متر مكعب گاز درجا دارد كه 137 ميليارد متر مكعب آن قابل بهرهبرداري است. ضمن اين كه اعتبار در نظر گرفته شده براي اين ميدان 250 ميليارد تومان است كه تاكنون 90 درصد آن جذب شده است. همچنين ذخيره ميدان شانول 149 ميليارد متر مكعب است كه 113 ميليارد متر مكعب آن قابل استحصال است. در اين ميدان با حفر هشت حلقه چاه، توان توليد آن به 15 ميليون متر مكعب در روز رسيده و اعتبار اين ميدان نيز 150 ميليارد تومان در نظر گرفته شده است.
وي افزود: در اين راستا ذخيره ميدان وراوي 92 ميليارد متر مكعب است كه حجم قابل بهرهبرداري آن 60 ميليارد متر مكعب برآورد شده است. توان توليد آن با حفر هفت حلقه چاه هفت ميليون متر مكعب در روز اعتبار اين ميدان نيز 100 ميليارد تومان است.
ضيغمي، اعتبار پالايشگاه پارسيان2 را با توليد 37.5 تا 40 ميليون متر مكعب گاز، 260 ميليارد تومان دانست و گفت: 93 درصد آن از منابع داخلي وزارت نفت جذب شده است.
وي با تاكيد بر اينكه براي نخستين بار ساخت پالايشگاه توسط يك شركت نفتي انجام شده است، تصريح كرد: در اين پروژه ساخت كالاهايي كه بايد از خارج خريداري ميشد به مناقضه گذاشته شد و شركت TDE كانادا در بخش سرويسهاي جانبي برنده شد. به اين منظور واحد لختهگير توسط شركت نفت مناطق مركزي و واحد نمكزدايي توسط شركت gastech (كنسرسيوم ايراني و كانادايي) انجام شده است.
مديرعامل شركت نفت مناطق مركزي با بيان اينكه پس از راهاندازي پالايشگاه پارسيان2 مجموع پالايشگاههاي پارسيان يك و دو به صورت يكپارچه تحت نام پالايشگاه گازي پارسيان به فعاليت خود ادامه خواهند داد، اظهار كرد: ظرفيت اين پالايشگاه 80 تا 85 ميليون متر مكعب خواهد بود كه مجري آن شركت ملي گاز است و از دو تا سه ماه آينده به وارد مرحله بهرهبرداري خواهد شد.
وي از تاسيس نيروگاه 15 مگاواتي در پالايشگاه پارسيان خبر داد و گفت: نيروگاه پالايشگاه براي جلوگيري از قطع و وصل برق به كار ميرود. همچنين در طراحي پالايشگاه بحث HSE به طور كامل رعايت شده و در طراحي پالايشگاه حداقل گاز با سياست no faring (بدون مشعل) به كار رفته و حداقل مايعات گازي سوزانده خواهد شد كه سيستم بدون مشعل در دو ماه آينده آماده بهرهبرداري خواهد شد.
مديرعامل شركت نفت مناطق مركزي ظرفيت فاز اول پالايشگاه ايلام را 10 ميليون متر مكعب در روز اعلام كرد و گفت: عمليات حفاري، احداث خطوط لوله، مراكز جمعآوري و تفكيك، احداث خطوط فشار قوي برق و مسايل جانبي آن تا پايان امسال تكميل ميشود. ضمن اين كه با بهرهبرداي از فاز دو، ظرفيت پالايشگاه به 15 ميليون متر مكعب خواهد رسيد كه بين زمان راهاندازي فاز دو حدود يك سال فاصله است.
وي در خصوص پالايشگاه گازي گشوي جنوبي نيز يادآور شد: توسعه اين ميدان طي توافقنامهاي براساس بيع متقابل به يك شركت استراليايي واگذار شد، شركت نفت مناطق مركزي نيز براي توسعه گشوي جنوبي مصوبهاي تهيه كرده كه حدود توسعه را مشخص ميكند اما هنوز اعتبارات لازم براي آن مشخص نشده است. طبق مصوبه قرار است ظرفيت اين ميدان به 15 ميليون متر مكعب در روز برسد؛ ضمن اين كه بخش بالادستي و پايين دستي آن به نفت مناطق مركزي واگذار شده است.
او زمان آغاز عمليات NGL 3100 را منوط به ابلاغ رسمي شركت نفت اعلام كرد و گفت: پس از ابلاغ رسمي، NGL با ظرفيت هفت تا 10 ميليون متر مكعب در روز طراحي شده و جمعآوري گازهاي همراه و استحصال اتاق و تامين خوراك پتروشيمي ايلام از مايعات گازي در برنامه است. همچنين گاز جمعآوري شده به ميادين خاص تزريق خواهد شد. در حال حاضر دو تا 2.5 ميليون متر مكعب گاز سوزانده ميشود. او با اعلام اين خبر كه واحد نمك زدايي نفت شهر تا پايان امسال راهاندازي ميشود، توضيح داد: كار اين واحد اين است كه در چاههايي كه نفت به نمك ميرسد، نفت نمكي در اين كارخانه شيرين ميشود.
ضيغمي با اشاره به اينكه در حال حاضر شركت نفت مناطق مركزي از 60 تا 70 ميدان هيدروكربوري موجود آن، 21 ميدان را توليدي كرده است، يادآور شد: 13 ميدان اين شركت گازي و 9 ميدان آن نفتي هستند و باقي ميدانها درآينده فعال خواهد شد.
وي شركت نفت مناطق مركزي را يك شركت فرااستاني خواند و افزود: با توجه به طرح انتقال شركتهاي نفتي به مناطق عملياتي، پيشنهاد داده شده كه ما به شيراز برويم؛ ولي به نظر ميرسد با توجه به حضور اين شركت در 18 استان بهتر است زير نظارت هيچ استاني نرويم.
انتهاي پيام
نظرات