نماينده ايران در شوراي «سزامي» اظهار داشت كه در پي اقدام غيرمنطقي دولت مصر در عدم صدور رواديد و جلوگيري از حضور دانشمندان و پژوهشگران ايراني در نشست علمي هفته گذشته «سزامي» در آن كشور، به نشانه اعتراض در جلسه اخير شورا كه از امروز در اردن آغاز شده، شركت نميكند.
به گزارش خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، طرح SESAME ( طرح استفاده از تابش سينكروترون براي علوم و كاربردهاي تجربي در خاورميانه) كه از چند سال پيش با نظارت «يونسكو» به تاسيس يك مركز بين المللي تابش «سينكروترون» در خاورميانه مربوط ميشود كه از چند سال قبل با نظارت سازمان يونسكو آغاز شده است.
در اين طرح كه با مشاركت رسمي هفت كشور منطقه اجرا ميشود، قرار است يك دستگاه سينكروترون (شتاب دهنده الكترون) مستعمل بهينهسازي شده و براساس آن نخستين شتابدهنده خاورميانه در نزديكي شهر امان - پايتخت اردن - طي چند سال آينده به بهرهبرداري برسد.
دستگاه سينكترون الكترونها را با سرعت نور به حركت درميآورد كه پرتو نوري كه از آنها ساطع ميشود زمينه بررسي ذرات بنيادي را فراهم ميكند.
از اين پرتو علاوه بر تحقيقات بنيادي در پژوهش هاي كاربردي محيط زيست، شيمي، فيزيك، دارو سازي، زمين شناسي، زيست شناسي، نانومكانيك و حتي در بخش هاي مختلف پزشكي نظير آنژيوگرافي استفاده ميشود.
ايران از جمله كشورهايي است كه تاكنون مشاركت فعالي در اين پروژه داشته و در حال حاضر دكتر جواد رحيقي فيزيكدان ايراني رياست كميته آموزش اين طرح بينالمللي را برعهده دارد.
دكتر رضا منصوري، استاد فيزيك دانشگاه صنعتي شريف و نماينده ايران در شوراي سزامي در گفتوگو با خبرنگار ايسنا اظهار داشت: هفته گذشته نشست علمي سزامي با حضور كارشناسان و كاربران سينكروترون از كشورهاي منطقه در اسكندريه مصر برگزار شد كه 35 نفر از محققان كشورمان نيز براي شركت در اين نشست پذيرفته شده بودند كه دولت مصر در اقدامي غير قابل توجيه از صدور ويزا براي شركتكنندگان ايراني خودداري كرد.
رييس سابق كميته آموزش سزامي با بيان اين كه اقدام دولت مصر با توجه به ماهيت منطقهيي و علمي طرح «سزامي»، غير قابل قبول و در تضاد آشكار با تعهدات بينالمللي و اهداف و ماهيت اين پروژه است آن را حلقهاي ديگر از برخوردهاي سياسي و خصمانه عليه جامعه علمي ايران خواند و با تاكيد بر ضرورت برخورد جدي با اين اقدام تصريح كرد كه به نشانه اعتراض به اين مساله از شركت در اجلاس دورهيي شوراي سزامي كه از امروز در اردن آغاز شده خودداري كرده است.
دكتر منصوري اضافه كرد: دكتر رحيقي، ديگر نماينده ايران در شوراي سزامي نيز تنها به عنوان رييس كميته آموزشي سزامي در اجلاس دو روزه شورا حضور يافته است.
معاون پژوهشي وزير سابق علوم در ادامه درباره روند عضويت رسمي ايران در پروژه سزامي كه از ماهها پيش در انتظار تصويب رسمي مجلس شوراي اسلامي است، اظهار داشت: از آنجا كه اين پروژه ابتدا زير نظر يونسكو بود اما بعد به صورت پروژه بينالمللي مستقل درآمد، عضويت ايران در سزامي بايد به تصويب مجلس شوراي اسلامي برسد كه درخواست عضويت ايران در سزامي در كميسيون امنيت ملي مجلس ششم مطرح شد و در حال حاضر حدود دو سال است كه در صحن علني مجلس براي راي گيري باقي مانده است. عدم عضويت رسمي در سزامي كه مانع پرداخت تعهدات مالي ايران به طرح شده، تلاش برخي كشورها براي لغو عضويت ايران در اين پروژه علمي بينالمللي را موجب شده كه اميدواريم با تصويب هر چه سريعتر الحاق ايران به سزامي زمينه همكاري و مشاركت جديتر ايران در اين پروژه فراهم شود.
دكتر منصوري با اشاره به همكاري موثر ايران در شكلگيري و اجراي طرح سزامي، پذيرش 35 محقق ايراني براي شركت در كنفرانس علمي سزامي و در جمع كاربران دستگاه سينكروترون را نمود عيني ديگري از پيشرفتها و تحولات علمي ايران در چند سال اخير توصيف كرد و اظهار داشت: در حال حاضر ايران بيشترين كاربران سينكروترون را در منطقه دارد و با آغاز بهرهبرداري از اين پروژه تا سال 2009 ميتوانيم به بهترين وجه از مزاياي عضويت در اين طرح علمي استفاده كنيم.
انتهاي پيام
نظرات