حسن روحاني ديدگاه شخصياش براي حل مسالهي هستهيي را درمجله تايم منتشر كرد "نميتوان ازايران انتظار تسليم دربرابرآمريكا و استانداردهاي دوگانه منع اشاعه راداشت"
حسن روحاني در نامهي كه در پايگاه اينترنتي مجلهي تايم منتشر شد، از « ديدگاه شخصي»اش گامهايي را براي حل مسالهي هستهيي ايران ارايه داد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در نامهي حسن روحاني، دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي و رييس مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام كه با عنوان «برنامهي هستهيي ايران: راه برونرفت» امروز از سوي مجلهي آمريكايي تايم منتشر شد، آمده است: به قضاوت شخصي من گامهاي زير در صورتي و هنگامي كه با يكديگر تلفيق شوند و مقامات مربوطه با حسن نيت دربارهي آن مذاكره كنند، ميتوان به شكلي سازنده به يك راه حل از طريق مذاكره دست يافت.
وي اين گامها را به شرح زير برشمرد:
«1- ايران مشروط بر آن كه ديگر كشورهاي داراي برنامههاي حساس چرخهي سوخت مشابه چنين كاري را انجام دهند، در بستن مفرهاي سيستم منع اشاعه و توسعهي يك رژيم بينالمللي معتبر فني كنترل سهمي فعال را ايفا خواهد كرد.
2- ايران ميتواند تصويب پروتكل الحاقي كه امكان بازرسيهاي از پيش اعلام نشده و ناخوانده را فراهم ميسازد، بررسي كند.
3- ايران به مسالهي ممانعت از خروج از پيمان منع گسترش سلاحهاي هستهيي (ان.پي.تي) پاسخ خواهد داد.
4- ايران با مذاكره با آژانس بينالمللي انرژي اتمي و كشورهاي مربوطه دربارهي دامنه و زمانبندي غنيسازي صنعتي اورانيوم موافقت خواهد كرد.
5- ايران ميتواند سقف قابل راستيآزمايي آژانس بينالمللي انرژي اتمي را در خصوص محدوديت در غنيسازي كه صرفا براي راكتورهاي توليد برق هستهيي مناسب باشد، بپذيرد.
6- ايران ميتواند سقف قابل راستيآزمايي آژانس بينالمللي انرژي اتمي را در خصوص توليد هگزافلورايد اورانيوم كه براي غنيسازي به كار ميرود را در دوره مذاكرات براي دامنه و زمانبندي غنيسازي صنعتياش بپذيرد.
7- ايران و آژانس بينالمللي انرژي اتمي ميتوانند دربارهي حضور مستمر بازرسان در ايران براي راستيآزمايي معتبر اين كه انحرافي در ايران رخ نميدهد، موافقت كنند.
8- آمادگي ايران براي استقبال از ديگر كشورها جهت مشاركت با ايران در يك كنسرسيوم تضمين بيشتري دربارهي ماهيت صلحآميز برنامهي هستهيي ايران فراهم ميكند.»
روحاني در اين نامه همچنين تصريح كرد: قصد ايران بياعتنايي به تصميمات شوراي امنيت نيست. راه برونرفت اين است كه شوراي امنيت، آژانس بينالمللي انرژي اتمي را به پاسخ دادن به اين مساله ملزم سازد و يك روند مذاكراتي را براي دورهاي ثابت برقرار سازد تا طرحي معتبر را فرمولبندي كند كه نظرات شخصيام را نيز در نظر بگيرد.
روحاني كه نمايندهي مقام معظم رهبري در شوراي عالي امنيت ملي نيز هست، در اين نامه در بيان نظر شخصياش گفت: ايران آماده است با آژانس بينالمللي انرژي اتمي و همه كشورهاي مربوطه در خصوص ارتقاي اعتماد در برنامهي چرخهي سوختش فعاليت كند، اما نميتوان از ايران انتظار داشت كه در برابر قلدري آمريكا و استانداردهاي دو گانه منع اشاعه تسليم شود.
وي همچنين نوشت: اكنون زمان آن است كه احساساتگرايي و دلالي جنگ را متوقف كنيم، وقفهاي كوتاه داشته باشيم و دربارهي اين كه به كجا ميرويم دو بار فكر كنيم.
به گزارش ايسنا، حسن روحاني در اين نامه همچنين تصريح كرد كه ايران به دنبال دستيابي به سلاحهاي هستهيي نيست و با اشاره به سه سال همكاري ايران با آژانس بينالمللي انرژي اتمي براي اثبات اين مطلب به گزارشهاي محمد البرادعي، مديركل آژانس در اين خصوص اشاره كرد و افزود: موضوع اين است كه خيلي از موارد اندكي بوده است كه برنامه هستهيي كشوري بتواند برنامه سلامتش را از آژانس بگيرد. چنين تصريحي از سوي آژانس به زمان و تلاش زياد نياز دارد. ايران آمادگي دارد تا زمان لازم را براي دريافت برگهي سلامت از آژانس در اختيار بگذارد، آژانس نيز آمادگي پيگيري تحقيقاتش را در ايران دارد.
وي دربارهي انگيزهها براي افزايش تنش و بحران تصريح كرد: اگر اين وضعيت آرام نشود و محاسبات اشتباه ادامه پيدا كند، ميتواند به راحتي به بحراني براي قانون منع اشاعه تبديل شود و اقتصاد و منافع امنيتي تمام منطقه را به چالش بكشد.
رييس مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام تاكيد كرد: ايران متهم به در اختيار داشتن بمب نيست. هيچ مدركي دال بر اين كه ايران برنامه تسليحات هستهيي دارد، موجود نيست. بنا به گزارشها حتي آن گونه كه اسراييل و آمريكا نيز تاييد كردهاند، اگر ايران ميخواست برنامهاي تسليحاتي هم داشته باشد هفت تا 10 سال زمان ميخواست تا به اين سلاح دست يابد.
وي ادامه داد: چيزي كه مقامات آمريكايي از آن به عنوان برنامه مخفي تسليحات هستهيي ايران ياد ميكنند، بنا به اظهار آژانس چيزي بيش از قصور در اعلان آن، در چارچوب زماني و انجام برخي آزمايشات و تحصيل برخي مواد و تجهيزات نبوده است.
روحاني ادامه داد: چنين قصورهايي در خصوص اظهاريه چندان ميان اعضاي ان.پي.تي نادر نيست.
رييس مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام گفت: اين محرمانه نبوده است كه ما به بازارهاي اروپايي وآسيايي رفتيم تا فنآوري غنيسازي را در اواخر دههي 80 و 90 ميلادي آوريم. بنابراين برنامه مخفي سلاح هستهيي در ايران فقط جنجال سازي است و حس اضطرار در مورد برنامه هستهيي ايران بيشتر مربوط به نيات است، اما جهان نبايد خود را به مناقشهاي ديگر وارد كند.
وي همچنين بر قصد ايران بر توليد بومي سوخت هستهيي بنا به ملاحظات تاريخي و اقتصادي تاكيد كرد و منطق اروپا و آمريكا براي كنار گذاشتن اين فعاليت از سوي ايران را با غيرمنطقي خواند آن رد كرد.
در پيگيري خبرنگار ايسنا، دفتر حسن روحاني ارسال اين نامه به مجلهي تايم را تاييد كرد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات