/سمينار ايران - آمريكا/ هرميداس باوند: آمريكا سعي دارد درباره ايران از طريق همكاري با جامعه بينالمللي هدفاش را پيش ببرد
يك كارشناس ارشد روابط بينالملل تاكيد كرد: براي حل مشكل هستهييمان بايد به جاي سياست صبر و انتظار مشاركت مردمي را در مقطع فعلي فراهم كرد.
به گزارش خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) دكتر داود هرميداس باوند، استاد دانشگاه در سمينار "ايران - آمريكا" كه صبح امروز در محل دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران برگزار شد اظهار داشت: يكي از نقاط تيرگي روابط ايران و آمريكا در طي تاريخ كودتاي 28 مرداد است.
وي ادامه داد: كودتاي 28 مرداد نقطه عطف منفي آمريكا بر نگاه مثبت و عاطفي ايرانيان به آمريكاييها بود.
هرميداس باوند با بيان اينكه كودتاي 28 مرداد دگرگوني عميقي را در بين انديشمندان و نخبگان سياسي ايران نسبت به آمريكا به وجود آورد گفت: رفتار مردم ايران براي رسيدن به دموكراسي بود كه آمريكاييها مانع اين حركت شدند.
وي گفت: از اين مرحله تا انقلاب اسلامي ما با دو مقطع روبرو هستيم؛ دوران جنگ سرد كه مهار بلوك شرق در آن مطرح بود و ايران نيز در اين مرحله همانند ساير كشورها دنبالهروي آمريكا بود.
وي ادامه داد: آمريكاييها از همان ابتدا نظام بازدارنده محدود را در خاورميانه در مقابل هرگونه نفوذ شوروي سابق مطرح كردند؛ چرا كه اين منطقه را داراي منافع حياتي براي خود ميدانستند.
وي درخصوص تمايل ژاندارمي ايران در منطقه گفت: طبق حقوق بينالملل نيمي از خليج فارس منطقهي انحصاري اقتصادي ايران است؛ با نگاهي به سواحل و حريم ايران ميبينيم كه مقتضي منطقي تاريخ ايران اساسا تسلط ايران بر منطقه و در معناي خاص خود ژاندارمي بوده است؛ بنابراين اين مساله چيزي بيش از حق ايران نبوده؛ بلكه يك واقعيت متناسب با تاريخ ژئوپلتيك و ژئواستراتژيك ايران بوده است.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه انقلاب اسلامي خلاف انقلابهاي ديگر در دنيا نبوده است گفت: خلاف آنچه بعضا گفته ميشود بسياري از كشورها به دنبال شناسايي اين انقلاب از همان اوايل بودهاند. نقطه عطف در روابط ايران و آمريكا كه موجب عكسالعمل از سوي آمريكاييها شد مساله گروگانگيري بود. پيامد فرايند گروگان گيري متاسفانه آثار بسيار منفي براي مردم ايران داشت كه هنوز هم ادامه دارد.
هرميداس باوند گفت: پس از گروگان گيري، جنگ تحميلي، انزواي سياسي ايران و تحريم اقتصادي بود.
وي با اشاره به اقدام سازمان ملل متحد در زمان حمله عراق به ايران در تعيين نماينده عراق به عنوان رييس مجمع عمومي سازمان ملل گفت: بسياري از كشورها راه حمايت سياسي و تسليحاتي از عراق را در آن زمان پيش گرفتند. تمام كشورهاي عربي حتي سازمان آزادي بخش فلسطين منهاي سوريه و كمي هم ليبي و الجزاير از عراق حمايت ميكردند.
اين كارشناس روابط بينالملل معتقد است: ما در دنيايي هستيم كه بايد خودمان منافع خودمان را تامين كنيم. من معتقدم نسل آينده و نسل فعلي بايد مديون كساني باشند كه با هر انگيزهاي به جنگ رفته و از خاك خود دفاع كردند. اقدام آنها در تاريخ جاودانه است.
اين استاد دانشگاه در ادامه اظهارات خود به هژمون بودن و توانايي بازدارندگي آن اشاره كرد و افزود: در شرايطي كه تمام كنوانسيونهاي امنيتي و تسليحاتي از سوي قدرتهاي بزرگ پايهريزي ميشود نميتوان انتظار معجزه را در اين كنوانسيونها و قطعنامهها براي ايران داشت.
وي با اشاره به برخي اظهارات عدالت طلبانه از سوي ايران و يا برخي كشورهاي ديگر گفت: در هيچ جايي از منشور ملل متحد به جز فصل شش واژه عدالت را نميبينيد. اين منشور بر اساس واقعيتهاي بينالمللي طراحي شده است.
باوند تاكيد كرد: حتي كشورهايي چون چين و روسيه با ملاحظاتي نسبت به قدرت هژمون برخورد ميكنند.
وي درباره استفاده ايران از قدرت اروپا در مقابل آمريكا در بحث هستهيياش گفت: رقابت امري مسلم است اما اگر در اين رقابت به دنبال خلع جايگاه يكديگر هستيم امكان پذير نميباشد. اما در مقاطعي مرزهاي رقابتي محدود است. آمريكا و اروپا در چارچوب سياستهايشان با يكديگر هماهنگ و همسو هستند و تنها در نقاطي از حركتشان اختلاف نظر دارند. اينكه ما فكر ميكنيم امپرياليستها در مقابل همديگر صف آرايي ميكنند اشتباه است.
اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: اينكه در اختلافات و رقابتهاي قدرتهاي بزرگ مبالغه ميكنيم مثل آنچه در برخورد چين و روسيه در مقابل آمريكا دنبال ميكنيم مورد پذيرش نيست. متاسفانه ما به هند در بحث هستهييمان شخصيت و پرستيژ داديم و آن را در كنار چين و روسيه قرار داديم. اما اولين كاري كه هند انجام داد گرفتن امتيازاتي بيشتر از آمريكا بود. اين كشورها تنها به دنبال تثبيت و گسترش جايگاه خود از پس موضوع ايران هستند.
هرميداس باوند ابراز عقيده كرد: ماداميكه مشكلمان را با آمريكا حل و فصل نكنيم مسايلمان و مشكلاتمان پايان نمييابد.
وي ادامه داد: آمريكا به دليل داشتن قدرت بازدارندگي ميتواند جلوي تحقق منافع حياتي ما را در مناطق مختلف از جمله آسياي ميانه و قفقاز بگيرد؛ بنابراين ضروري است كه ما مشكلمان را با آمريكا حل كنيم. بيترديد منافع آمريكا پس از جنگ سرد با منافع ايران همسويي داشته است. تبديل روابط حسنه آمريكا با كشورهاي عربي منطقه مساله عراق و يا طالبان قاعدتا منافعي مشترك بين ايران و آمريكا را در بر داشته است. اما متاسفانه بيش از آنچه از فرصتها در اين بحث استفاده كنيم فرصتسوزي كردهايم.
وي با اشاره به بحث انرژي در منطقه گفت: انرژي هستهيي مهمترين و چالش برانگيزترين مساله است.
هرميداس باوند گفت: ايران ميتواند روند موضعگيريهاي خود را در داشتن دستاورد غني سازي 3/5 درصدي اورانيوم حفظ كند و در سطوح بالا با كشورهاي ديگر مشاركت كند. اما اگر بخواهد روند راديكاليسم را دنبال كند و در مورد برخي ضعفهاي موجود به مبالغه بپردازد و فكر كند كه اين مبالغهها عاملي بازدارنده براي او خواهد بود منجر به يك شبه فاجعه ميشود. اين در حالي است كه آمريكاييها سعي دارند در مورد ايران از طريق همكاري با جامعه بينالمللي هدف خود را پيش ببرند و موفق شدند تا كنون افكار دولتهاي جهاني را از عليه ايران بسيج كنند.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اقدام شوراي امنيت براي تصويب قطعنامهاي عليه ايران گفت: آنها سعي ميكنند قطعنامهاي شبيه قطعنامه اتحاد براي صلح را در صورت به توافق نرسيدن در شوراي امنيت داشته باشند و اينگونه القا ميكنند كه ما تمام راههاي قانوني را رفتيم؛ اما ايران تبعيت نكرد. هم چنين از اين مسير مسالهي يكجانبهگرايي و تك روي را در بين خود حل ميكنند.
وي تاكيد كرد: معتقدم راههاي زيادي براي رسيدن به مصالحه وجود دارد. گفتگوي مستقيم ايران و آمريكا مهمترين پيشنهاد است.
هرميداس باوند در پايان اظهار :داشت يك مذاكره سازنده كه دستاورد اخير ايران در غني سازي را حفظ كند و به سمت تفاهم و تعامل نه پيامد راديكاليزم كه براي مردم ايران نافرجام خواهد بود، حركت كند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات