• دوشنبه / ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۵ / ۱۶:۱۱
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 8502-12237

*نامه احمدي‌نژاد به بوش* /گفت‌وگوهاي ايسنا با نمايندگان و كارشناسان/ اظهارنظر درباره‌ي نامه تا زمان علني شدن آن ناممكن است

*نامه احمدي‌نژاد به بوش*
/گفت‌وگوهاي ايسنا با نمايندگان و كارشناسان/
اظهارنظر درباره‌ي نامه تا زمان علني شدن آن ناممكن است

نامه‌ي رييس جمهور كشورمان به همتايش در كشوري كه 26 سال است روابطش را با ايران قطع كرده، امروز (دوشنبه) توجه بسياري از رسانه‌هاي خبري را به خود جلب كرد و در صدر اخبار جهاني قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر غلامحسين الهام، سخنگوي دولت صبح امروز خبر داد كه دكتر محمود احمدي‌نژاد، رييس جمهور كشورمان نامه‌ي مهمي را به جورج بوش رييس جمهور آمريكا نوشته است كه از طريق سفارت سوييس به وي ارايه مي‌شود.

وي گفت كه در اين نامه ضمن تحليل وضعيت جهاني و ريشه يابي مشكلات راه‌هاي جديدي براي برون رفت از وضعيت شكننده جهاني ارايه شده است.

به گفته‌ي الهام، رييس جمهور در كنفرانس اخير خبري‌اش اعلام كرده است كه حرف‌هايي را با سران جهان دارد و در اولين گام، اين نامه را نوشته است.

حميدرضا آصفي، سخنگوي وزارت امور خارجه‌ي كشورمان به خبرنگار ايسنا در اين باره گفت: منوچهر متكي، وزير امور خارجه نامه‌ي رييس جمهور به جورج بوش را امروز به سفير سوييس در تهران تحويل داده است.

وي تصريح كرد: نامه‌ي دكتر محمود احمدي‌نژاد، رييس جمهور به جورج بوش، همتاي آمريكايي‌اش سرگشاده نيست كه قرار باشد متن آن منتشر شود. هر وقت اقتضا كند، محتواي اين نامه اعلام خواهد شد.

اين نامه تحليل و واكنش‌هاي مختلفي را در داخل و خارج برانگيخته است. برخي صاحب‌نظران، كارشناسان و نمايندگان مجلس ارزيابي‌شان در اين خصوص را به خبرنگاران ايسنا اعلام كرده‌اند كه در پي مي‌آيد.

عباس سليمي نمين، رييس دفتر مطالعات تاريخ ايران با اشاره به نامه‌ي محمود احمدي‌نژاد به جورج بوش گفت:‌ اين نوع نامه‌نگاري‌ها به صورت آشكار، نامه سرگشاده تلقي شده و در جهت تنوير افكار عمومي عملكرد مثبتي خواهد بود.

وي در گفت‌وگو با ايسنا اظهار داشت: ‌آنچه كه بتواند موجب آگاهي بيشتر اذهان توده‌هاي مردم به ويژه در غرب شود، حركت مثبتي تلقي خواهد شد.

سليمي‌نمين افزود: چون ما ارتباط ديپلماتيك با آمريكا نداريم، شايد اين توهم به وجود آيد كه اين نامه در راستاي ايجاد فصل نويني در ارتباط با آمريكا باشد. ولي من فكر نمي‌كنم اگر ارتباط ديپلماتيك ما با آمريكا قطع است، دليل نمي‌شود كه در جهت روشن شدن افكار عمومي از اين شيوه نتوان استفاده كرد.

وي ادامه داد: بي‌شك اين نامه تنها خطاب به بوش نخواهد بود، بلكه افكار عمومي جهان را نيز مورد خطاب قرار مي‌دهد.

در همين حال، محمد كيانوش‌راد، نماينده‌ي سابق مجلس شوراي اسلامي گفت: ‌اگر نامه‌ي محمود احمدي‌نژاد به جورج بوش حاوي نكاتي دال بر مذاكره و نزديكي به آمريكا و كوتاه آمدن باشد، جاي بحث دارد.

وي در گفت‌وگو با ايسنا اظهار داشت: ‌تا معلوم نشود محتواي نامه چيست، نمي‌توان به درستي اظهارنظر كرد. بايد ديد محتواي نامه چيست و آنچه اهميت دارد محتواي نامه است، وگرنه صحبت‌هاي اين چنيني همواره مطرح بوده است.

وي ادامه داد: اگر محتواي نامه حاوي نكاتي دال بر مذاكره و برقراري رابطه با آمريكا و كوتاه آمدن باشد، آن گاه جاي بحث دارد، ولي اگر حرف‌هاي هميشگي باشد مساله‌ي خاص و قابل اهميتي نخواهد بود.

در همين حال، به اعتقاد يك عضو هيات رييسه‌ي مجلس شوراي اسلامي، تحركات ديپلماتيك و بيان مواضع جمهوري اسلامي ايران با ارسال نامه‌ي رييس جمهور به بوش در آستانه‌ي تصميم‌گيري شوراي امنيت قطعا تاثيرگذار خواهد بود.

حجت‌الاسلام حسين سبحاني‌نيا در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا اظهار داشت: گرچه مواضع صلح‌آميز ايران در تمامي زمينه‌ها براي ملل جهاني روشن است، اما بيان ديدگاه‌هاي جمهوري اسلامي ايران به كشوري مثل آمريكا و روشن كردن افكار عمومي دنيا مي‌تواند در فضاي رواني بين‌المللي كه عليه ايران وجود دارد بسيار تاثيرگذار باشد.

وي با اشاره به اين‌كه آمريكا به‌دنبال اجماع جهاني عليه ايران است، افزود: آمريكا و هم‌پيمانانش سعي دارند تا ايران را به نحوي ديگر در افكار عمومي جهان جلوه دهند، اما جمهوري اسلامي ايران هم مي‌تواند با تشريح مواضع خود اين فضا را بشكند و بر تصميمات آتي شوراي امنيت تاثيرگذار باشد.

نماينده مردم نيشابور در خانه ملت ارسال نامه رييس‌جمهور كشورمان به بوش را به معناي كوتاه آمدن ايران در برابر خواسته‌هاي نابجاي آمريكا نيز ندانست و گفت: بيان مواضع جمهوري اسلامي ايران توسط شخص دوم مملكت مي‌تواند اثبات‌گر پايداري ايران به دستيابي فناوري صلح‌آميز هسته‌اي باشد.

يك عضو شوراي مركزي فراكسيون اصولگرايان نيز در ارزيابي از نامه‌ي دكتر احمدي‌نژاد به بوش گفتن: اين اقدام، اقدام حساب شده و حركتي منطقي در روابط جهاني است كه مواضع جمهوري اسلامي را در بالاترين سطح رسمي كشور مطرح مي‌كند.

حجت‌الاسلام سيدمحمدرضا ميرتاج‌الديني در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران افزود: به وسيله‌ي اين نامه، دكتر احمدي‌نژاد نقطه‌نظرات نظام جمهوري اسلامي را به رييس‌جمهور آمريكا اعلام مي‌كند.

وي افزود: در آستانه‌ي نشست شوراي امنيت و بحث‌هاي هسته‌يي پيش آمده و در چنين شرايطي كه رسانه‌هاي غربي به‌ويژه رسانه‌هاي متاثر از سياست‌هاي صهيونيستي سعي در مشوش جلوه دادن مواضع ايران دارند، چنين نامه‌اي فرصت خوبي را ايجاد مي‌كند كه مواضع ما به صورت روشن و شفاف براي آنها مشخص شود.

نماينده‌ي تبريز تصريح كرد: اين نامه هم از طريق سفارت سوئيس به دست آمريكا مي‌رسد. لذا ايرادي در كار نيست. در واقع ما اصل مذاكره را نيز پذيرفته‌ايم و با توجه به درخواست‌هايي كه بارها از سوي آمريكايي‌ها در موضوع عراق شده بود، بالاخره شوراي عالي امنيت ملي پذيرفت كه اين مذاكره را داشته باشيم. طبيعتا چنين نامه‌اي هم در همين راستا تحليل مي‌شود و در راستاي تبيين مواضع خود به طرف مقابل و به جهانيان بايد از هر فرصتي استفاده كنيم و نامه‌ي رييس‌جمهور نيز يك امكان مناسب براي رساندن پيام نظام اسلامي و مسوولان نظام ما به جهانيان است.

هم‌چنين حسن سيدآبادي نماينده‌ي سبزوار در خانه‌ي ملت در ارزيابي از نامه دكتر احمدي‌نژاد به بوش گفت: دكتر احمدي‌نژاد درصدد اعلام مواضع ايران است.

وي در گفت‌وگويش با ايسنا افزود: اصل قضيه نامه‌اي است كه به وسيله آن، رييس جمهور ايران مي‌خواهد مواضع نظام و حقوقي ملت كه امروز از ايشان مطالبه مي‌كند و هم‌چنين منافع ملي كشور را مطرح ‌كند.

رييس كميته سياسي فراكسيون اصولگران مجلس شوراي اسلامي در ادامه گفت: چون كشور آمريكا يكي از اعضاي دائمي شوراي امنيت در مورد چالش‌هايي كه هم اكنون بين ايران و تعدادي از كشورهاي اروپا و آمريكا اتفاق افتاده، است لذا دكتر احمدي‌نژاد درصدد اعلام مواضع ايران است. بنابراين اين حركت، حركت منفي نيست.

به گفته‌ي سيدآبادي، بالاخره وقتي در سازمان ملل حضور پيدا مي‌كنيم و در آنجا حرف ملت ايران را بيان مي‌كنيم، لذا موضع‌گيري‌هاي رييس جمهور هم نمي‌تواند حركت منفي باشد.

عضو كميسيون برنامه و بودجه معتقد است: با توجه به آن كه بيان شده در اين نامه تحليل وضعيت جهاني و ريشه‌يابي مشكلات و راه‌هاي جديد برون‌رفت از وضعيت شكنندگي جهاني مورد بحث قرار گرفته، لذا ايرادي در اين كار وجود ندارد.

اين در حالي بود كه امير محبيان با اشاره به نامه محمود احمدي‌نژاد به جورج بوش گفت: ‌اين نامه مي‌تواند به معناي دادن اولتيماتومي در برابر هر اقدام آتي آمريكا در پي جدي‌تر شدن تهديدهايش نسبت به ايران باشد و يا حركتي براي تلطيف روابط ميان دو كشور.

عضو شوراي سردبيري روزنامه رسالت در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران اظهار داشت: ‌اين نامه مي‌تواند حامل پيام‌هاي مختلفي باشد. از جمله تسهيل‌كننده نوعي مذاكرات مستقيم در آينده كه در طرح نيمه موفق مذاكره درباره عراق نتوانسته بود، به نتيجه مطلوب برسد.

وي گفت: اين نامه خواه به مذاكره بينجامد، خواه نينجامد، وزن ديپلماسي را در تعامل ميان دو كشور بالا مي‌برد.

محبيان با بيان اين كه تا زماني كه محتواي نامه فاش شود، امكان هيچ گونه قضاوتي وجود ندارد، گفت: بايد منتظر بمانيم تا محتواي اين پيام مشخص شود. ضمن اين كه رفتار آمريكايي‌ها در قبال اين نامه نظارت شود.

وي با بيان اين كه مشخص نيست كه احمدي‌نژاد در ارسال اين نامه از چه مدلي استفاده كرده است،‌ گفت:‌رييس‌جمهور مي‌تواند از مدلي كه حضرت امام (ره) در ارسال نامه به گورباچف براي پيشنهاد ترجيح نظام ديني به نظام‌هاي غربي استفاده كردند، پيروي كرده يا آن كه از مدل نامه‌نگاري كه زمان هاشمي رفسنجاني ميان او و صدام پيش از پذيرش قطعنامه و يا صلح استفاده شد، تبعيت كرده باشد.

وي ادامه داد: شايد احمدي‌نژاد از مدل سومي در نامه‌نگاري كه نام آن را مي‌توان ديپلماسي نامه پراكني گذاشت استفاده كرده باشد، در هر صورت بايد منتظر واكنش آمريكايي‌ها بود و با ارزيابي واكنش آن‌ها گام‌ها و تحليل‌هاي آتي را پي‌ريزي كرد.

در همين راستا، عليرضا اكبري، معاون وزير دفاع سابق در امور راهبردي تصريح كرد: نامه محمود احمدي‌نژاد به جورج بوش در وضعيت كنوني كه كشور در وضعيت امنيتي به سر مي‌برد و مساله امنيت ملي از اهميت بالايي برخوردار است، به طور كلي يك اقدام ضروري و لازم است.

وي در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران با اشاره به نامه‌ي دكتر محمود احمدي نژاد، رييس جمهور كشورمان به جورج بوش اظهار داشت: از آنجايي كه در وضعيتي به ارزيابي نامه مي‌پردازيم كه از متن آن اطلاعي نداريم، بنابراين بدون اطلاع از محتواي آن ناچاريم راجع اصل و كليات نامه بحث كنيم.

وي ادامه داد: كليت اين نامه يك امر ضروري و لازم است. به اين معنا كه در وضعيت كنوني، براي جمهوري اسلامي ايران ملاحظه و وضعيت امنيت ملي از مهم‌ترين موضوعات كشور به حساب مي‌آيد.

اكبري با بيان اين كه «در شرايطي به سر مي‌بريم كه به آن شرايط امنيتي گفته مي‌شود و مساله امنيت ملي مهمترين مساله كشور است» اظهار داشت: احمدي نژاد با علم به اين موضوع به يك ضرورت و امر لازم پاسخ گفته و مبادرت كرده است.

رييس موسسه مطالعات راهبردي تصميم تصريح كرد: مساله امنيت ملي كشور در چارچوب يك عنصر مربوط به قدرت ملي و حيثيت ملي، يك موضوع كاملا تعيين كننده مي‌باشد كه آن عبارت است از حقوق هسته‌يي، حقوق بين‌المللي و حقوق مالكيتي ايران.

وي افزود: اين موضوع مهم ملي، طرف‌هاي مقابلي هم دارد كه شامل عوامل موثر در نظام بين‌الملل مانند ساختارهاي بين‌المللي (آژانس بين‌المللي انرژي اتمي، سازمان ملل متحد) مي‌باشند و از عوامل موثر در اين ساختارها نيز ايالات متحده آمريكاست به اين معنا كه آمريكا خواه ناخواه بر وضعيت ساختارهاي مذكور اثرگذار است.

وي ادامه داد: آمريكا هم بر محيط بين‌المللي، هم بر ساختار آن، هم بر شرايط سازمان ملل متحد و هم آژانس بين‌المللي انرژي هسته‌يي تاثيرگذار است، لذا در موضوع امنيت ملي ما نيز موثر است.

مشاور وزير دفاع سابق با بيان اين كه وجود فاصله ميان ايران و آمريكا امكان حل و فصل مناقشات را كاهش مي‌دهد، گفت: هم ايران و هم آمريكا بايد وارد يك گفتمان معين با يكديگر شوند. اين گفتمان به معناي برقراري ارتباط نيست بلكه يك مساله فلسفي است كه مي‌تواند عينيت بين‌المللي پيدا كند.

وي با تاكيد بر اين كه اين گفتمان ويژگي‌هاي خاص خود را دارد، گفت: بايد وارد گفتمان با آمريكا شويم، چرا كه ضرورت امنيت ملي ماست و براي پاسداشت منافع و ارزش‌هاي ملي‌مان لازم است و اگر وارد اين گفتمان نشويم منفعت طرف مقابل را تضمين‌شده‌تر ساخته‌ايم.

اكبري تاكيد كرد: بايد به طرف مقابل تفهيم كنيم كه موضوع فيمابين موضوع امنيت ملي است و موضوعي است كه براي ما جنبه حياتي دارد، لذا چندان قابل گذشت نيست. بنابراين طرف مقابل در اقدام و تصميم‌گيري خود در اين راستا به طور منطقي و صحيح رفتار كند.

وي افزود: بايد به طرف مقابل نشان دهيم كه آمادگي تعامل را داريم، اگر راه تعامل وجود داشته باشد، مي‌تواند انتظار تعامل از ما را داشته باشد و اگر راه تعامل را ببندد، انتظاري جز تقابل نداشته باشد.

اكبري با بيان اين كه ما براي تعامل و به همان نسبت در صورت نبود تعامل براي تقابل آمادگي داريم، تصريح كرد: اين چارچوب منطقي گفتماني است كه ضرورت دارد از جانب ما به ايالات متحده آمريكا گفته شود.

معاون وزير دفاع سابق سطح برقراري تعامل و گفتمان را در كنار سطح رياست دو كشور به معناي سطح تبلور اراده ملي دو كشور،‌ داراي اهميت دانست و گفت: چه اشكالي دارد كه احمدي نژاد به بوش به عنوان رييس جمهور يك كشور كه مسووليت يك ملت را بر عهده‌ دارد، با ويژگي‌هايي كه از او مي‌شناسيم، نامه نوشته و نكاتي را به او متذكر شود، ولو بوش را فرعون در نظر بگيريم.

وي ادامه داد: اشكالي ندارد احمدي نژاد نكاتي را كه بايد بگويد و هم به نفع ما و هم به نفع بوش است، متذكر شود.

اكبري نامه احمدي نژاد به جورج بوش را در صورتي كه در چارچوب موارد ذكر شده باشد، عملكردي مثبت دانست.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha