• شنبه / ۲۴ دی ۱۳۸۴ / ۱۴:۳۶
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 8410-12788
  • خبرنگار : 90062

عضو هيات علمي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي خبرداد: ايران نخستين كشور اسلامي توليدكننده گياهان تراريخته رشد11درصدي اراضي زيركشت گونه‌هاي تراريخته درسال 2005

عضو هيات علمي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي خبرداد: 
ايران نخستين كشور اسلامي توليدكننده گياهان تراريخته
رشد11درصدي اراضي زيركشت گونه‌هاي تراريخته درسال 2005

«سرويس بين‌المللي براي دستيابي و استفاده از بيوتكنولوژي كشاورزي» (ISAAA) در گزارشي، از ايران به عنوان تنها كشور مسلمان جهان و اولين كشور منطقه خاورميانه و شمال آفريقا ياد كرد كه به توليد انبوه و كشت مزرعه‌يي گياهان تراريخته موفق شده است.

دكتر بهزاد قره‌ياضي، عضو هيات علمي پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي با اعلام اين مطلب به خبرنگار «فن‌آوري» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) خاطرنشان كرد: در اين گزارش با اشاره به اين كه در سال 2005 براي اولين بار برنج تراريخته در حدود چهار هزار هكتار از اراضي ايران كشت شد، از ايران و چين به عنوان پيشرفته‌ترين كشورهاي جهان در زمينه تجاري سازي برنج توليد شده از روش‌هاي بيوتكنولوژي ياد شده كه ايران گوي سبقت را از چين نيز ربوده است.

برنج مهم‌ترين محصول غذايي جهان محسوب شده كه توسط 250 ميليون كشاورز در جهان توليد مي‌شود و غذاي اصلي بيش از 3/1 ميليارد نفر از فقيرترين مردم كه بيشتر آنها كشاورزان فقير هستند محسوب مي‌شود؛ بنابراين تجاري سازي برنج تراريخته (ناشي از بيوتكنولوژي) آثار شگرفي بر فقرزدايي و جلوگيري از گرسنگي و سوء تغذيه نه تنها براي كشورهاي توليدكننده و مصرف كننده برنج در آسيا بلكه بر روي پذيرش ساير محصولات ناشي از بيوتكنولوژي در سراسر جهان خواهد داشت.

وي با اشاره به اين كه ISAAA از اتمام آزمايش‌هاي پيش از توليد مزرعه‌يي برنج تراريخته در چين و احتمال تصويب توليد تجاري برنج تراريخته در آن كشور در آينده نزديك خبر داده است، خاطرنشان كرددر سال 2005 ميلادي كه دهمين سال كشت تجاري گياهان تراريخته در سطح جهان بود، 21 كشور شامل 11 كشور در حال توسعه و شش كشور اروپايي بالغ بر 90 ميليون هكتار از اراضي جهان را به كشت گياهان تراريخته اختصاص دادند كه آمارها حاكي از افزايش 11 درصدي كشت اين محصولات نسبت به سال 2004 است.

قره‌ياضي در گفت‌و‌گو با ايسنا اضافه كرد: اين مساله به ويژه از آنجا حائز اهميت است كه تعداد كشورهاي توليدكننده گياهان تراريخته در سال 2004 نيز تنها 17 كشور بوده و از سوي ديگر در حال حاضر شش كشور اروپايي گياهان ترايخته را به صورت انبوه توليد و مصرف مي‌كنند.

رييس سابق پژوهشكده بيوتكنولوژي كشاورزي خاطرنشان كرد: اين رشد سريع در حالي است كه بيش از 10 سال از عمر اين فن‌آوري نمي‌گذرد و در همين مدت از يك سو شاهد فعاليت مخالفان اين فن آوري در كشورهاي جهان سوم و از سوي ديگر ممانعت و كارشكني كشورهاي دارنده اين فن آوري - به طور مشخص دولت آمريكا - از دستيابي بسياري از كشورهاي در حال توسعه به اين فن آوري حياتي هستيم.

دكتر قره‌ياضي با انتقاد از كساني كه علي رغم واردات گسترده و اجتناب‌ناپذير محصولات كشاورزي تراريخته، با تفكرات بازدارنده موجب تاخير در بهره‌برداري از اين فن‌آوري شده‌اند از دولت درخواست كرد با توجه به الزامات و واقعيت‌هاي موجود - از جمله تاكيدي كه در سند ملي زيست‌فن‌آوري مصوب هيات وزيران شده است - زمينه توسعه بيش از پيش اين فن‌آوري را در كشور فراهم كند.

وي در پايان ابراز اميدواري كرد سال آينده با توليد انبوه برنج تراريخته طارم مولايي - كه در مراحل توليد آن از سموم حشره‌كش شيميايي استفاده نمي‌شود و عملكرد بيشتري دارد - گام ديگري در جهت نيل به خودكفايي در برنج كشور برداشته شود.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha