/معرفي كشورهاي فراموش شده -17/ كومور؛ كشوري با 20 كودتا در30 سال اخير
جمهوري فدرال اسلامي كومور مجمع الجزايري است در جنوب آفريقا و در شمال دهانهي كانال موزامبيك و ماداگاسكار واقع شده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) مساحت اين كشور 1862 كيلومتر مربع است. آب و هواي اين مجمع الجزاير، دريايي استوايي همراه با بارش فصلي از ماه نوامبر تا ماه مه است. وقوع گردبادهاي احتمالي در طول فصلهاي بارش از جمله خطرات طبيعي اين منطقه به شمار ميرود و كوه آتشفشاني لكارتالا نيز كه در جزيره اصلي كومور واقع شده يك آتشفشان فعال است. فرسايش خاك در نتيجهي كشت محصولات بر روي فاضلابها و بدون سكوبندي مناسب و همچنين فرسايش و تخريب جنگلها از مهمترين مشكلات محيط زيست در اين منطقه به شمار ميرود.
پايتخت اين كشور موروني نام دارد و مهمترين شهرهاي آن عبارت از موتساموندو، دوموني، فومبوني و ميتساميولي هستند. جمعيت اين كشور طبق آخرين آمار سال 2005 سازمان ملل 812 هزار نفر است. نژاد مردم كومور مخلوطي از اقوام بانتو، عرب، مالايي و ماداگاسكاري است. 98 درصد مردم كومور مسلمان و 2 درصد آنها كاتوليك هستند. مهمترين زبانهاي مردم اين منطقه زبان كوموري (گونهآي زبان سواحلي)، فرانسوي (در زبانهاي رسمي) و زبان عربي است.
واحد پول اين كشور فرانك كومور است. مهمترين محصولات صادراتي آن نيز شامل وانيل، پودر ميخك، روغن معطر و مغز نارگيل است. مردم كومور از جمله فقيرترين مردم آفريقا هستند و به شدت به كمكهاي خارجي نيازمند هستند. منابع طبيعي اين منطقه ناچيز است و محصولات اصلي صادراتي آن نيز كه در بالا ذكر شد، در معرض نوسانات شديد قيمت هستند. از اينرو پولي كه توسط كوموريهاي خارج از كشور به وطنشان فرستاده ميشود، منبع مهمي براي تبادلات خارجي به حساب ميآيد.
اين مجمع الجزاير شبيه به بهشت براي تعطيلات با تصاوير كارت پستالي از سواحل زيبا، تلاش ميكند تا ثبات سياسي خود را در ميان تنشهاي بين جزاير نيمه خودمختار و دولت مركزي تثبيت كند.
تاريخ همراه با خشونت و درگيري سياسي، اين كشور را شديدا در فقر رها كرده است.
اين جزاير 3 گانهي اقيانوس هند تاكنون بيش از 20 كودتا و يا تلاش براي كودتا را تنها چند هفته پس از استقلالش از كشور فرانسه در سال 1975 تجربه كرده است. در آن سال احمد عبدالله، رييس جمهور اين كشور در كودتايي با مساعدت يك فرد فرانسوي به نام كلنل باب دنارد، سرنگون شد.
از ديگر مشكلات و دردسرهاي اين كشور اين بود كه جزاير آنجوآن و موهلي در يك درگيري خشونت آميز در سال 1997 اعلام استقلال يك جانبه كردند. در تلاش براي يكي كردن جزاير منشعب شده موهلي، آنجوآن و جزيرهي اصلي كومور (گراند كومور) هر كدام براساس قانون اساسي سال 2002 رياست جمهوري مختص به خود و استقلال بيشتري را در اختيار گرفتند.
پس از آن اتحاديهي كومور تحت رهبري كلي رييس جمهور آزالي آسوماني كنترل امنيتي و مسايل مالي خود را حفظ كرد. آسوماني، افسر سابق ارتش كه در يك كودتا به قدرت رسيد، پس از برگزاري انتخابات در آوريل سال 2002 به عنوان رييس جمهور كومور دوباره متحد شده، انتخاب شد.
اين عنوان از سوي يك هيات بينالمللي تاييد شد كه به انتقالات قدرت در اين جزاير و ايجاد اتحاديهي كومور نظارت داشت. همچنين طبق قانون اساسي سال 2001 آسوماني كه اصليت آن از جزيرهي اصلي كومور است، قرار است در انتخابات سال 2006 از جايگاه خود كناره گيري كرده و رياست جمهوري را به دست فرد ديگري از اين جزيره بسپارد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات