تاجزاده در دانشگاه رازي: جامعهي مدني بايد توانايي رقابت با دولت را داشته باشد
دكتر مصطفي تاج زاده خطاب به دانشجويان گفت: جامعهي مدني چيزي جز من و شما نيست و ما نيز براي رسيدن به دموكراسي راهي جز مقتدر كردن جامعهي مدني پيش روي خود نداريم.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) منطقهي كرمانشاه، عضو شوراي مركزي جبههي مشاركت ايران اسلامي در مراسم بزرگداشت روز دانشجو كه با عنوان «جنبش دانشجويي و گذار به دموكراسي» برگزار شد، با گراميداشت اين روز و تسليت فاجعهي سقوط هواپيما C-130 به جامعهي خبري كشور اظهار داشت: ملت ايران در طول يك قرن گذشته عليرغم اينكه يكي از زندهترين ملتها بودهاند، اما هنوز به دموكراسي دست پيدا نكردهاند و لذا امروز مهمترين سوالي كه نيروهاي سياسي، روشنفكران، صاحب نظران و دانشگاهيان (با هر گرايشي) بايد به آن بپردازند پاسخ به اين پرسش مهم و حياتي است.
وي با بيان اينكه «عدم نهادينه شدن دموكراسي در ايران لزوما به معناي شكست روند آن نيست»، گفت: روند حاكم شدن دموكراسي در يك كشور تنها با انجام يك انقلاب يا انجام اصلاحات در آن امكان پذير نيست و اين جاي اميدواري دارد كه ما امروز در وضعيتي متفاوت با شروع حركت آزادي خواهانه خود هستيم.
اين فعال سياسي گفت: اگر بخواهيم فصل مشترك همهي حركتهايي كه در طول يك قرن گذشته از انقلاب مشروطه گرفته تا نهضت ملي شدن صنعت نفت، انقلاب اسلامي و نهضت دوم خرداد كه در اين كشور اتفاق افتاده را مورد بررسي قرار دهيم بلا استثناء همهي آنها در پاسخ به تحقيرات موجود به لحاظ بين المللي و يا به دليل تحقيرهاي داخلي بوده است و مادامي كه تحقير در جامعهي ما وجود داشته باشد به اين معناست كه احتمال و امكان نهضت و حركتهاي ديگري نيز وجود خواهد داشت.
تاج زاده، سرآغاز تاريخ نوين ايران را مربوط به آغاز جنگهاي ايران و روسيه دانست و با اشاره به فراز و نشيبهاي تاريخي صورت گرفته در اين موضوع گفت: بعد از عقد قرارداد تركمنچاي توجه ايرانيان به طور جدي متوجه توسعه در ديگر كشورها به ويژه غرب شد و روشنفكران آن زمان به اين رسيدند كه چه اتفاقي در ديگر كشورها حادث شده كه روز به روز به قدرتمندتر شدن آنها منجر ميشود و ايران از آن جا مانده است و ادامهي اين وضعيت تا مقطع مشروطيت ادامه داشت.
عضو شوراي مركزي جبههي مشاركت ايران اسلامي، اجماع بر لزوم وجود قانون در كشور را مهمترين محصول دوران مشروطيت عنوان و تصريح كرد: مشروطه خواهان در آن زمان به اين پاسخ رسيدند كه براي رفع تحقير چه در سطح بين الملل و چه در سطح داخلي بايد مناسبات استبدادي را در جامعه كنار گذارند و قانون را جايگزين آن كنند تا به واسطهي آن ايران به سطح پيشرفتهاي مورد نظر برسد.
وي افزود: تاكيد بر قانون در دوران مشروطيت در راستاي محدود كردن خودسري شاهان و آگاه كردن مردم از حقوق و اختيارات قانوني خود انجام گرفت و در كنار مشروطه نيز اتفاقي افتاد كه امروزه نيز شاهد پيامدهاي مثبت و منفي آن در جامعهي خود هستيم و آن چيزي جز كشف و استخراج نفت در ايران نبود.
وي با اشاره به نقش دوگانهي نفت در اقتصاد و سياست ايران گفت: از يك سو با استفاده از اين پتانسيل بالا امكان سرمايه گذاريهاي بزرگ و مناسبي در كشور فراهم شده است و از سوي ديگر انحصاري بودن اين ماده در اختيار دولت باعث جدا ماندن دولت از جامعه شده است، به نحوي كه دولت مردان هيچگاه احساس نكردهاند كه براي پيشبرد اهداف خود نياز به مشاركت جدي مردم دارند و مردم نيز به اين دليل كه با ماليات دولت را به سركار نميآمدند احساسي نسبت به پاسخگويي دولت به مطالبات خود ندارند.
تاج زاده نهضت ملي شدن صنعت نفت و وقوع انقلاب اسلامي را نيز پاسخي به تحقيرهاي موجود در زمان آنها دانست و گفت: در انقلاب اسلامي شعار استقلال پاسخي به تحقير بين المللي و وابستگي خارجي، شعار آزادي در پاسخ به تحقير داخلي و جمهوري اسلامي كه سلطنت نظام را به جمهوريت تبديل و امكان مشاركت مردم و نظارت آنها را در حاكميت بيشتر كرد.
وي افزود: در طول يك قرن گذشته دائما حاكميت فرد در برابر حاكميت قانون وجود داشته به همين دليل هر نوع قرائتي از قانون اساسي كه بخواهد مناسبات سياسي را در جامعه از حاكميت قانون بگيرد يك اقدام ارتجاعي است، چرا كه ما را به قبل از مشروطه باز خواهد گرداند.
اين فعال سياسي گفت: در دورهي جديد اجماع ديگري در بين نخبگان كشور در حال شكل گيري است، به نحوي كه بزرگترين واقعيت و قدرت در جامعهي امروز چيزي جز خود دولت نيست و به دلايل مختلف دولت در ايران همه كاره است و با اتكا به درآمد نفت و مستقل از افكار عمومي و مردم ميتواند سياست خود را پيش برده و اهداف خود را محقق سازد.
وي با بيان اينكه «وجود بروكراسي عظيم، انحصار رسانهيي، در اختيار داشتن قدرت نظامي، وجود نفت و امكانات مالي از عواملي است كه موجب قدرتمند شدن دولت در ايران شده است»، گفت: دولت در ايران موتور توسعه در همهي عرصههاست كه در مقابل اين قدرت جامعهي مدني ما فوق العاده در موقعيت ضعيفي قرار دارد.
تاج زاده اظهار داشت: ما در ايران افكار عمومي آگاه و قدرتمندي داريم اما به لحاظ ضعيف بودن جامعهي مدني در رسيدن به هدف اصلي خود و ايجاد دمكراسي همواره با مشكل روبرو هستيم.
عضو شوراي مركزي جبههي مشاركت ايران اسلامي، تعيين مديريت دانشگاه بدون استفاده از نظر اعضاي هيات علمي را توهين به جامعهي دانشگاهي دانست و گفت: اين موضوع براي دانشگاه ثقيل است كه رئيس دانشگاه بدون در نظر گرفتن نظرات اكثريت دانشگاهيان انتخاب شود و سوال اينجاست كه چرا به طور مثال اين مساله در حوزههاي علميه به كار گرفته نميشود.
وي از خواست رسيدن به دموكراسي به عنوان اجماع شكل گرفته ديگري در جامعه نام برد و اذعان داشت: ميتوان از اجماع در مورد داشتن دموكراسي به عنوان فصل مشترك همهي نيروهاي سياسي در صد سال گذشته كه قصد ادارهي جامعهي ايران را داشتند ياد كرد و علت اين اتفاق نظر را بايد در درخشان بودن كارنامهي دموكراسي در مقايسه با ديگر سيستمها بررسي كرد.
تاج زاده شكوفايي بيشتر صنعت، موثر و اصيلتر واقع شدن ايمان، توجه بيشتر به اخلاقيات، موفقيت در مبارزه با مفاسد اقتصادي و... را از مهمترين مزاياي دموكراسي عنوان و تصريح كرد: در عرصهي بين المللي نيز گفتمان غالب امروز جهان، دموكراسي و حقوق بشر است.
اين فعال سياسي گفت: در يك قرن گذشته شعار حاكميت قانون اصليترين خواسته ما بوده است و امروز به لحاظ نظري كسي نميتواند با قانون مخالفت كند و لذا براي جلوگيري از سوء استفاده از قدرت ما بنا داريم حقوق بشر را پررنگ تر از هميشه در كنار دموكراسي مطرح كنيم تا با آن عملكرد همهي نيروها را چه در حكومت و چه در خارج از آن محك بزنيم و در واقع راهي جز پذيرش دموكراسي درايران وجود ندارد.
وي گفت: مردم ايران در دوران مبارزاتي خود در انجام تغيير ناتوان نبودهاند، ولي امروز بايد به اين بيانديشند كه چه روشي ميتواند آنها را به دموكراسي برساند و با ارزيابيهاي دقيق مشخص شود كه چرا انقلابهاي گذشته به دموكراسي منجر نشدهاند.
وي ادامه داد: از مشروطه تا كنون يا سكوت بوده و يا فرياد و در اين دوران موفق نشدهايم فرهنگ گفتگو كه لازمهي دموكراسي است را در كشور ايجاد كنيم و لذا انجام هر نهضت تنها به خاطرات سياسي زندگي ما محدود شده است.
تاج زاده با تاكيد بر نقش مهم و اساسي جامعهي دانشگاهي در تقويت نهادهاي مدني گفت: بايد جامعهي مدني در كشور به حدي قوي شود كه از توانايي لازم در رقابت با دولت برخوردار باشد و از حقوق مردم دفاع كند، زيرا زشت است كه قشر دانشگاهي ما از دموكراسي دفاع كند اما هيچ دفاع نظري يا عملي در نهادهاي دموكراتيك انجام ندهد.
وي خطاب به دانشجويان گفت: نبايد فعاليت سياسي را محدود به حضور در يك مراسم و تعطيل كردن آن تا مراسم بعد كرد، زيرا حضور در اين گونه مراسمها اعتراض را نشان ميدهد اما كسي را به اعمال حقوق شهروندي و تغيير وادار نميدارد.
وي گفت: قدرت تنها با قدرت قابل مهار كردن است و جامعهي مدني نيز براي مقابله با قدرت دولت راهي جز قدرتمند كردن بخشهاي مختلف خود پيشرو ندارد.
اين عضو شوراي مركز جبههي مشاركت ايجاد احزاب قدرتمند، مطبوعات آزاد، تشكلهاي دانشجويي و صنفي و حضور در عرصهي رسانهيي را از مهمترين اولويتهاي جامعه براي تقويت جامعهي مدني برشمرد و افزود: جامعهي مدني چيزي جز من و شما نيست و ما نيز براي رسيدن به دموكراسي راهي جز مقتدر كردن جامعهي مدني در پيش روي خود نداريم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات