• یکشنبه / ۲۹ آبان ۱۳۸۴ / ۱۶:۴۸
  • دسته‌بندی: سیاسی2
  • کد خبر: 8408-16126

* جنبش دانشجويي، پويا يا در ركود؟ * عضو انجمن اسلامي: ركود سياسي بايد شكسته شود عضو جامعه‌ي اسلامي: جنبش دانشجويي زنده است

* جنبش دانشجويي، پويا يا در ركود؟ *
عضو انجمن اسلامي: ركود سياسي بايد شكسته شود
عضو جامعه‌ي اسلامي: جنبش دانشجويي زنده است

جنبش دانشجويي پوياست يا در ركود؟ اين پرسشي است كه اكنون پاسخ فعالان دانشجويي با گرايش‌هاي مختلف به آن متفاوت است. دو فعال دانشجويي در گفت‌وگو با خبرگزاري دانشجويان ايران به اين پرسش پاسخ داده‌اند.

دبير انجمن اسلامي دانشجويان تربيت مدرس:

اولين گام شكستن ركود سياسي در دانشگاه را مسؤولان بردارند

ديدگاه منفي دانشجويان نسبت به فعاليت سياسي بايد برطرف شود

دبير انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تربيت مدرس با بيان اينكه «دانشجويان خود بايد در آينده‌ي خود مؤثر باشند»، ايجاد فضاي باز در دانشگاه‌ها را توسط مسؤولان يكي از مهمترين شروط ايجاد اين آينده دانست.

«عليرضا فرخي» در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي ايسنا اظهار داشت: جنبش دانشجويي از لحاظ لغوي و مفهومي در علوم سياسي دنيا بسيار متفاوت است با آنچه ما در فعاليت‌هاي دانشجويي به كار مي‌بريم، چراكه جنبش دانشجويي خيزشي است همراه با نوعي انقلاب كه ما چنين چيزي نداريم، زيرا در حاكميت كنوني اكثريت قائل به فعاليت در آن هستند. از نظر عملكرد و وضعيت كنوني همچنين عنواني را نمي‌توان براي او در نظر گرفت كه به نظر من عمده‌ترين دليل آن فضاي سياسي حاكم بر كشور است كه به دانشجويان اجازه نمي‌دهد در دانشگاه حرف‌هاي خود را با آزادي كامل مطرح كنند و برخورد حذفي با آنها نشود.

وي افزود: عمده‌ترين ضعف اين جريان، نداشتن ساختار تشكيلاتي منسجم است، فرقي نمي‌كند چه جريانات مربوط به جناح چپ يا راست يا ميانه‌رو، ساختار تشكيلاتي محكمي كه بتواند نيرو جذب كند ندارند، و اين بزرگترين ضعفي است كه آنها را در برابر قدرت‌هاي خارج از دانشگاه و جريانات سياسي تضعيف كرده و مانع از انجام فعاليت‌هاي فكري در آنها مي‌شود. چنانچه در حال حاضر، عده‌اي دنباله‌رو احزاب و گروه‌هاي خارج از دانشگاه هستند و برخي ديگر بيشتر به كارهاي سياسي روبنايي و از جمله صرفا بيانيه‌ها و موضع‌گيري‌ها روي آوردند.

فرخي در ادامه تصريح كرد: به نظر من اولين راهكار اين است كه حاكميت قايل به اين باشد كه وجود جريانات دانشجويي به نفع كليت نظام است و در پي آن به باز شدن فضاي دانشگاه كمك كند، البته دانشجويان نيز بايد كارهاي تشكيلاتي را با جديت پيگيري كرده و بر اساس مباني خود كه آن را تدوين كردند پيش بردند.

وي همچنين با اشاره به وجود ارتباط احزاب سياسي و دانشگاه، گسترش فعاليت سياسي احزاب را در دانشگاه مخرب دانست و آن را دليلي براي جلوگيري از آزادانديشي دانشجويان عنوان كرد و افزود: بزرگترين ضربه براي تشكل‌هاي دانشجويي اين است كه بخواهند از يك خط فكري خاص پيروي كنند كه احزاب به آنها ديكته مي‌كنند، بنابراين اگر احزاب بخواهند در دانشگاه شاخه داشته باشند اصلا پسنديده نيست، بلكه بايد اجازه داد با فكر آزاد به نتايج و استراتژي مشخصي برسند.

دبير انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تربيت مدرس ادامه داد: اگر برخورد حاكميت با فعاليت‌هاي سياسي دانشجويي آنچنان كه الان هست ادامه يابد، جريان دانشجويي آينده‌ي روشني نخواهد داشت و اين بزرگترين مشكلي كه در حال حاضر وجود دارد، لذا نمي‌توان از تشكل‌هاي دانشجويي بيش از اين انتظار داشت. الان تشكل‌هاي دانشجويي با ركود عجيبي مواجه شده كه كاملا متأثر از فضاي خارج از دانشگاه به ويژه وجود مشكلات اقتصادي و سياسي است، بنابراين اولين قدم براي شكستن اين ركود را حاكميت و مسؤولان بايد بردارد.

وي همچنين ادامه داد: اگر اين روند فعلي ادامه يابد، روزي خواهد رسيد كه در دهه‌ي 90 حتي نامي هم از جريان دانشجويي باقي نخواهد ماند. البته وجود تشكل‌هاي دولت ساخته‌اي كه سابقه‌ي دانشجويي ندارد هم دليلي است كه باعث سرخوردگي دانشجويان مي‌شود چراكه اعضاي اين تشكل‌ها از نظر آينده‌ي شغلي مشكلي نخواهند داشت، لذا اولين قدم را بايد مسؤولان فرهنگي دانشگاه‌ها و وزارت علوم و در سطح كلان‌تر شوراي عالي انقلاب فرهنگي بردارند، آنها بايد راه حلي براي اين فضا در نظر بگيرند.

فرخي گفت: وجود هزينه‌هايي در فعاليت سياسي دانشجويان از جمله انگ ضديت با فلان و بهمان، بسياري از دانشجويان از فعاليت دوري مي‌كنند، همچنين عدم وجود افرادي چون شهيد مطهري يا مرحوم شريعتي كه بتوانند خوراك فكري دانشجويان را تأمين كنند، يكي ديگر از مشكلات آنهاست.

وي در ادامه، مهمترين كار انجمن‌هاي اسلامي دانشجويان براي آينده را حفظ انسجام تشكيلاتي دانست و گفت: دانشجويان بايد از روش‌هاي قانوني، مشكلات و مطالبات خود را مطرح كنند و ديدگاه منفي را نسبت به فعاليت‌هاي خود برطرف كنند چراكه بعيد نيست با محدود شدن فضا، روزي برسد كه با درهاي بسته‌ي انجمن‌هاي اسلامي مواجه شويم.

عضو جامعه‌ي اسلامي دانشجويان:

جنبش دانشجويي زنده است و آينده روشني دارد

اختلافات در جنبش دانشجويي، مربوط به اقليتي است

دبير جامعه‌ي اسلامي دانشجويان دانشگاه شهيد بهشتي گفت: جنبش دانشجويي بايد خود براي آينده تصميم بگيرد، البته در موضوعاتي كه واقعي است، اما در حركت‌هايي كه مي‌خواهند انجام داده و موضوعاتي كه مي‌خواهند پديد آورند بايد آنها را حول فرمايشات رهبري تنظيم كنند.

«سيد حسيني» در گفت‌وگو با خبرنگار سياسي ايسنا با بيان اينكه «جنبش دانشجويي بايد حول محور منافع ملي حركت كند»، گفت: اين جنبش به عنوان قشري از جامعه كه با شرايط مأنوس‌تر است بايد پيش بيافتد و كار را به دست بگيرد. در اين شرايط پس از انتخابات اتحاد بين تشكل‌هاي دانشجويي براي به وجود آمدن يك جنبش قوي لازم است و آنچه بيش از همه به اين جنبش لطمه مي‌زند، تفرقه‌اي است كه ممكن است توسط برخي انجمن‌ها به وجود بيايد. لذا به نظر من، اگر تشكل‌ها كه منبع اصلي جنبش دانشجويي هستند بتوانند با يكديگر رابطه‌اي برقرار كنند كه بتوانند اين جنبش را زنده نگهدارند، مفيد خواهد بود.

وي در ادامه با بيان اينكه «ضعف عمده‌ي جنبش دانشجويي در سازماندهي آن است»، گفت: اينكه برخي مي‌خواهند القاء كنند چيزي به نام جنبش دانشجويي وجود ندارد كاملا اشتباه است، نمود عيني آن جنبش دانشجويي در حق دستيابي به انرژي هسته‌يي، همچنين تجمعات در برابر سفارت‌هاست، البته اگر اين جنبش همانند گذشته با جنجال همراه باشد نمي‌تواند به سمت و سوي خود حركت كند، بنابراين به نظر من اين جنبش زنده و رو به پيشرفت است.

سيد حسيني در ادامه با بيان اينكه «آينده‌ي خوبي در پيش‌روي جنبش دانشجويي وجود دارد»، افزود: بر خلاف اينكه برخي مي‌خواهند القاء كنند جنبش دانشجويي در حال محو شدن است به نظر من جنبش دانشجويي زنده است و در شرايط حاضر هويت واقعي خود را پيدا كرده با فضايي كه پس از انتخابات پيش آمد و حركتي كه مردم انجام دادند، به نظر نمي‌رسد كه اين جنبش به سادگي دچار انحراف شود، البته گاهي غفلت موجب انحراف خواهد شد. بنابراين اگر تشكل‌ها و جنبش دانشجويي بخواهد پويايي خود را حفظ كند و در اين شرايط بتواند مثمرثمر باشد بايد به سمت جنبش‌هاي نرم‌افزاري حركت كند.

سيدحسيني تأكيد كرد: در شرايط فعلي، اختلافاتي كه در جنبش دانشجويي وجود دارد مربوط به اقليتي است و ناچيز جلوه مي‌كند، چراكه اتحاد گروه‌ها جهت حذف گروه يا رقابت ناسالم نيست بلكه فراگير كردن گفتمان عدالت به گونه‌اي است كه اگر گروهي بخواهد سنگ‌اندازي كند، در اين جريان حل خواهد شد به گونه‌اي كه پس از مدتي، موجوديتي براي آن نمي‌توان در نظر گرفت، همچنانكه در اين مدت اخير شاهد تفرقه و انشعاب اين تشكل‌ها هستيم.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha